Home » Mannendingen » Zolder opruimen – waar te beginnen?
Zolder opruimen – waar te beginnen?

Je hebt iets niet meer nodig en daarom leg je het maar op zolder. Herkenbaar? Waarschijnlijk komt dit regelmatig voor en dat leidt tot een rommelige zolder. Dat moet maar eens stoppen – wij hebben tips voor het opruimen van je zolder. Deze tips voor het opruimen van je zolder van Leukegeit.nl laten zien hoe je dit aanpakt!

Bron foto: Unsplash.com

Je zolder opruimen kost tijd

Een opgeruimde zolder heb je niet zomaar – dat vergt wat tijd. Vooral als de zolder al vol staat met allerlei opgeslagen dingen van de afgelopen jaren, dan is het opruimen een flinke klus. Probeer deze klus daarom ook niet in een middag te willen klaren, maar trek er een paar dagen of middagen voor uit.

Bedenk met welk doel je de zolder op wil ruimen:

  • Wil je spullen terugvinden
  • Je spullen juist wegdoen
  • De zolder functioneler inrichten
  • Etc.

En ga aan de hand daarvan een planning maken. Zo valt de klus qua omvang niet tegen en blijf je tijdens het opruimen gemotiveerd.

 

Bron foto: Unsplash.com

Opbergruimte creëren op zolder

Hoewel de zolder een ruimte is waar je niet zo vaak komt, is het geen prettig idee om van deze ruimte een grote troep te maken.

Ja – de zolder ideaal om spullen in op te slaan, maar doe dit wel zo effectief mogelijk. Een goede tip is om handige kasten, stellingen of andere opbergmeubels te plaatsen – afhankelijk van de grootte en hoogte van jouw zolder. Per kast, plank of stelling kun je bij elkaar horende spullen in opbergen, zodat je deze gemakkelijk terug kan vinden.

Is de zolder in jouw woning heel onhandig ingericht? Dan kun je zelf een opbergconstructie in elkaar zetten, bijvoorbeeld door planken boven elkaar te hangen. Zo maak je optimaal gebruik van je zolder.

Bron foto:Unsplash.com

Zolder logisch indelen

De meeste zolders zijn vaak onhandige ruimtes met vreemde afmetingen. Ook is deze ruimte vaak slecht te bereiken met een trap of gat in de vloer. Berg dus geen spullen op die je geregeld nodig hebt. Toch zijn er altijd spullen die je slechts één of een paar keer per jaar nodig hebt (kerstspullen en andere decoratie).

Je zolder logisch indelen is een belangrijke stap om er voor te zorgen dat het een opgeruimde ruimte blijft. Zet spullen die je nooit nodig hebt (bijvoorbeeld spullen van vroeger die je wilt houden) helemaal achteraan. Spullen die je vaker nodig hebt dichtbij de ingang, zodat je deze direct kunt pakken.

Bouw de zolder ook niet helemaal vol, dat is onhandig als je achterin iets moet pakken. Zet bijvoorbeeld zowel links als rechts spullen, maar hou het gangpad vrij. Zo kun je overal redelijk makkelijk bij.

Bron foto:Unsplash.com

Boven of onder opbergen?

Wanneer je de zolder in gaat richten met spullen, bedenk dan goed of deze spullen bestand zijn tegen warmte. Op sommige zolders zit een warmte-installatie van het huis, dus kan de temperatuur in deze ruimtes aardig oplopen. Daarnaast stijgt warme lucht en is de zolder altijd een warmere plek dan de rest van de woning.

De meeste huishoudelijke spullen ondervinden geen last van een hoge temperatuur, maar bijvoorbeeld items van textiel of hout kunnen van structuur veranderen als deze in een te warme of vochtige ruimte worden opgeslagen. Deze items kun je beter onder in je huis zetten, bijvoorbeeld in de kelder.

Bron foto:Unsplash.com

Onnodige spullen = weg ermee

Hoe verleidelijk het ook is, stamp niet de hele zolder vol met spullen die je gegarandeerd nooit meer nodig hebt. Dat schattige, maar onhandige tafeltje of die kapotte vaas die je ooit hebt gekregen zijn spullen die je hoogstwaarschijnlijk niet meer gaat gebruiken. Weg ermee.

Bedenk je dat het alleen maar zonde is om dit soort spullen op te bergen, terwijl je het nooit meer gaat gebruiken. Spullen waar je nog over twijfelt kun je in een doos dichtbij de opgang van de zolder plaatsen met een datum op de doos. Heb je deze spullen na een jaar nog steeds niet hebt gepakt? Breng ze dan naar de kringloopwinkel en maak iemand er blij mee. Je hebt ze immers een jaar niet nodig gehad!

Sowieso is karnemelk een gigantisch goede vlekverwijderaar gebleken. Altijd handig dus om een pak in huis te hebben!

Bron foto:Unsplash.com

Minimaliseer je zolder – dat ruimt lekker op

Ben je toe aan meer rust, meer overzicht en meer ruimte? In de praktische online cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer ruimte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

Meer van Leukegeit.nl?

Wil jij meer lezen over groen leven, eten, financiën, wonen, reizen en persoonlijke verhalen van Billy? Bezoek dan zeker eens de website van Billy, Leukegeit.nl! Laat jezelf inspireren door de leukste woontips of ontdek een nieuw vegetarisch recept. Heb je financiële hulp nodig of zoek je nog groene raad? Leukegeit.nl heeft het allemaal.

 

Wil jij meer lezen over groen leven, eten, financiën, wonen, reizen en persoonlijke verhalen? Bezoek dan zeker eens de site van Billy, Leukegeit.nl! Van de leukste woontips tot de beste artikelen over groen leven, Leukegeit.nl heeft het allemaal
Geschreven door: Leukegeit.nl

Categorie: Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: