Home » Mannendingen » Zo onderhoud je jouw caravan voor het voorjaar
Zo onderhoud je jouw caravan voor het voorjaar

De zomerdagen komen er weer aan! Dat betekent voor veel mensen in Nederland dat de zomervakantie weer bijna voor de deur staat. Waar ga je naartoe? Of vlieg je naar het zonnige zuiden? Ben je van plan om met de caravan op pad te gaan?

Dan is het tijd dat je hem van stal haalt en goed onderhoud zodat je veilig op vakantie kan gaan. Wij hebben vijf tips op een rij gezet om rekening mee te houden tijdens het controleren van de caravan! Voordat je met gedachte al lekker in het zwembad springt met één van de comfortabele zwembroeken van Bartlett, raden we je aan het op je gemak door te lezen.  

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Controleer de bandenspanning en het profiel

Het is belangrijk om de banden van je caravan regelmatig te controleren op de juiste spanning en het profiel. Banden met te weinig spanning kunnen leiden tot onstabiel rijgedrag en een hoger brandstofverbruik. Een slecht profiel kan het risico op slippen en glijden vergroten, vooral bij nat weer, maar daar gaan we in de zomer natuurlijk niet van uit! Zorg er dus voor dat de banden van je caravan en auto op de juiste spanning zijn en voldoende profiel hebben.

Reinig de caravan

Voordat je op pad gaat met je caravan in het voorjaar, is het belangrijk om deze goed te reinigen. Verwijder eventuele vogelpoep, insectenresten, mos of schimmel van de buitenkant van de caravan. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel en zachte borstel om krassen te voorkomen. Deze spullen zijn te koop in de supermarkt. Maak ook de binnenkant van de caravan goed schoon en controleer op eventuele lekkages of vochtproblemen. Wel zo prettig om dit te voorkomen.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Onderhoud de gasinstallatie

Controleer de gasinstallatie van je caravan voordat je deze weer gebruikt in het voorjaar. Laat de gasdruk controleren door een erkende installateur en controleer de slangklemmen op eventuele beschadigingen. Vervang ook de gasslangen na 5 jaar, ook als deze er nog goed uitzien. Zorg er daarnaast voor dat de gasflessen op de juiste manier zijn bevestigd en dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de caravan. Zo zit je er weer warm bij mocht het weer het nog niet toelaten.

Controleer de accu en verlichting

Controleer de accu van je caravan en zorg ervoor dat deze nog voldoende capaciteit heeft. Controleer ook de verlichting van de caravan en vervang eventuele kapotte lampen. Zo ben je goed zichtbaar op de weg en voorkom je ongelukken. En natuurlijk gezellige als je een potje kan kaarten met een lamp aan.

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Unsplash.com

Controleer de waterinstallatie

Controleer de waterinstallatie van je caravan voordat je deze weer gaat gebruiken. Controleer of alle kranen nog goed werken en of er geen lekkages zijn. Zorg er ook voor dat de watertank nog schoon is en dat de waterpomp nog goed werkt. Dan hoef je je geen zorgen te maken of je het water kan gebruiken en lekker kan douche na een stranddag!

Door deze vijf tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je caravan goed onderhouden is voor het voorjaar en veilig op pad kunt gaan.

Goede reis!

Benieuwd naar meer tips hoe jij je het beste kunt voorbereiden op het voorjaar? Lees het in ons magazine!

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: