Puzzelen is overal ter wereld populair. Iedere dag buigen mensen zich over allerlei woordraadsels en breinbrekers, van makkelijk tot moeilijk en van klein tot groot. Met de puzzels in dit online magazine maak je ook deze maand weer kans op een bijzondere prijs. Ontdek...
De blaadjes kleuren langzaam oranje, de gezellige avonden worden langer en de wintercollectie ligt weer in de winkels. Oftewel: herfst! Hoewel de herfst officieel nog niet is begonnen, kunnen er al wel voorbereidingen getroffen worden. Denk bijvoorbeeld aan het winkelen voor nieuwe winterkleding en de perfecte borrelplank in huis halen. Borrelplanken zijn er in verschillende maten en vormen, maar de mooiste is natuurlijk degene die ooit is weggegeven bij Van Dal.
Hoe maak je de perfecte borrelplank?
In Italië wordt de borrelplank ook wel ‘antipasti’ genoemd, wat vrij vertaald “voor de maaltijd” betekent. Deze Italiaanse lekkernijen stillen de grootste honger en zorgen ervoor dat je zin krijgt in meer. Begin met wat lekkere Italiaanse en Spaanse vleeswaren op de plank te leggen, zoals Parmaham, Prosciutto en Serranoham. Natuurlijk zijn warme hapjes ook een uitmuntende keuze. Bekijk daarom hier hoe je zelf Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus) maakt. Hou je meer van vis of wil je graag variëren, dan doen ansjovissen en gamba’s het erg goed op de plank.
Er is iets magisch aan Italiaanse en Spaanse vleeswaren. Proef maar!
Voor extra variatie kun je de plank beleggen met heerlijke kazen uit verschillende streken. Denk hierbij aan Spaanse schapenkaas Manchego of de Franse kaas Port Salut. Houd je van wat sterkere kazen? Opteer dan voor de blauwschimmelkazen Roquefort of Gorgonzola. Om de plank te prepareren beleg je de plank met rucola om vervolgens de verschillende vleeswaren en kazen verspreid op de plank te leggen. Leg hier zongedroogde tomaten en groene olijven tussen, en voila! Je hebt nu een bijzonder lekkere borrelplank die zonder meer in de smaak zal vallen.
Lekker lokaal
Natuurlijk kun je jouw borrelplank ook heerlijk én lokaal maken. Denk hierbij aan verrukkelijke vleeswaren als Zuid-Hollandse grillworst, Drentse droge worst of leverworst. Daarnaast kan je kiezen voor smaakvolle kazen als de Goudse jonge en oude kaas en Kernhem kaas. Serveer deze variatie met kleine augurken, zilveruitjes en Zaanse mosterd. Lees hier over de lekkernijen uit alle Nederlandse provincies.
Wat drinkt u bij de borrelplank?
Wat je op een borrelplank serveert, is erg gevarieerd. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een toegankelijke wijn. Denk hierbij aan een Franse Sauvignon Blanc of een Touraine. Voor de bierdrinkers is een fris blond biertje aan te raden. Met een Affligem blond of een Leffe Blond kun je eigenlijk nooit de plan misslaan. Over lekkere verkoelingen valt nog veel meer te vertellen; lees daarom over zomerse dranken en frisse cocktails!
Geen borrelplank is écht af zonder het perfecte, passende drankje. Natuurlijk moet ‘ie ook echt koud zijn. Kies daarom verstandig!

Deel dit artikel op:
Dit is ook interessant:
Wijnproeven op Malta
“Ontdek de smaak van de Maltese wijnen!” Malta is een klein eiland in de Middellandse Zee en staat vooral...
Typisch Hollands | Witlof schotel met puree
Het dagelijkse dilemma staat weer voor de deur: wat ga je eten vandaag? Goed om te weten: je hoeft niet in...
Trifle met Maltesers en Baileys
Hou je van koken én variatie? Of heb je liever snel iets op tafel zonder dat het altijd maar hetzelfde is?...