In de winter doet een stomende kom erwtensoep wonderen. Deze traditionele Nederlandse kost gaat terug naar de 16e eeuw. De winter was toen nog ijskoud en mannen hadden nog geen warme Bartlett trui of vest waarmee ze zichzelf op temperatuur konden houden. Erwten waren toen overal verkrijgbaar en de soep was gemakkelijk te maken. Lees hieronder hoe je zelf op eenvoudige wijze een kom oud-Hollandse erwtensoep klaarmaakt.

90 minuten

Makkelijk recept

6 tot 8 personen
Ingrediënten (6 tot 8 personen):
- 500 gr spliterwten
- 1 prei
- 2 liter water
- 2 runderbouillonblokjes
- 250 gr knolselderij
- 1 winterpeen
- 1 aardappel (250 gr )
- 1 rookworst (275 gr)
- 300 gr schouder karbonade
- 1 laurierblaadje
- Paar takjes selderij (25 gr)
- 1 ui
- Roggebrood
- Katenspek
Bereiding:
- Breng 2 liter water met de bouillonblokjes, spliterwten en laurierblad aan de kook. Voeg de schouderkarbonade in zijn geheel toe. Laat dit ongeveer 1 uur zacht koken en roer er af en toe doorheen.
- Schil ondertussen de wortel, aardappel en knolselderij en snijd deze in blokjes van ca 1 cm. Snijd de prei in ringen en zorg dat deze goed gewassen wordt. Pel de ui en snijd deze in fijne stukjes. Hak ook de selderij grof.
-
Na ongeveer een uur koken zullen de spliterwten uit elkaar vallen en ontstaat er een groene massa. Sommige spliterwten koken eerder of later stuk dan andere. Roer een paar keer goed door om dit te versnellen.
-
Haal de schouderkarbonades uit de pan, snijd deze in stukjes en voeg samen met de gesneden groenten en aardappel toe aan de soep. Laat de soep nog ongeveer een half uur zacht doorkoken tot de groenten en aardappel gaar en wat geslonken zijn.
-
Snijd de rookworst in schijfjes en roer deze de laatste paar minuten goed door de erwtensoep heen. Breng de erwtensoep eventueel op smaak met nog een beetje extra peper en zout.
- Serveer de soep met roggebrood en katenspek.
Erwtensoep kan snert worden genoemd op het moment dat het één nacht heeft gestaan.
