Home » Stijlvolle mode » Zo maak je jouw wasmachine schoon
Zo maak je jouw wasmachine schoon

Een wasmachine is er natuurlijk voor bedoeld om jouw kleding fris en schoon te houden. Maar dat kan alleen als jouw wasmachine dat ook is. Maak jij jouw wasmachine weleens schoon of heb je dit nog nooit gedaan? Komen er nare geuren uit jouw wasmachine? Zitten er vlekken op jouw kleding na het wassen of ruikt de kleding muf? Dan is het de hoogste tijd voor onderhoud. Zo maak je jouw wasmachine schoon!

Waarom maak je jouw wasmachine schoon?

We wassen kleding op een steeds lagere temperatuur en gebruiken ook minder water. Dit is goed voor het milieu, maar minder goed voor je wasmachine. Lage temperaturen zorgen ervoor dat vet-, vuil- en zeepresten in de wasmachine achterblijven en niet oplossen, wat op zijn beurt vetluis veroorzaakt. Deze zogehete micro-organismen zorgen voor nare geuren en laten jouw wasmachine minder goed werken. Maar hoe maak je jouw wasmachine schoon? Met onderstaande tips dus!

Hoe reinig je de wasmachine?

Het wordt aangeraden om jouw wasmachine een à twee keer per maand te reinigen. Dit doe je gemakkelijk door een à twee keer per maand jouw wasmachine te draaien op een kookwas. Dit is een wasprogramma zonder wasgoed op 90 tot 95 graden. Voeg hier eventueel azijn, soda of een vaatwastablet aan toe. Doe dit maximaal een keer per maand.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Wasmachine reinigen met azijn

Jouw wasmachine reinig je optimaal door een flinke scheut azijn in de wasmiddellade te gieten en een kookwas te draaien. Door de combinatie van de hoge temperatuur en azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Jouw wasmachine blinkt weer als nooit tevoren.

Wasmachine reinigen met soda

Ook met soda reinig je jouw wasmachine optimaal. Gebruik een halve kop soda en leg deze in de lege trommel alvorens je een kookwas draait. Voordat je het weet zijn vet-, vuil- en kalkresten als sneeuw voor de zon verdwenen.

Wasmachine reinigen met een vaatwastablet

Heb je last van vieze geuren in jouw wasmachine? Draai dan een kookwas met twee vaatwastabletten in de wasmiddellade. Zo bestrijd je vetluis én ruikt jouw trommel weer heerlijk fris.

Additionele onderdelen reinigen

Naast het wassen van jouw vaatwasser dien je ook de additionele onderdelen, zoals de trommel, deur, de lade, het rubber en het filter goed schoon te maken. Ondanks vet-, vuil, zeep- en kalkresten verleden tijd zijn door een kookwas kunnen deze resten nog wel tussen andere onderdelen komen. Maak een sopje en doe alle onderdelen goed af. Controleer ook het filter op opgehoopte resten en vervang de filter een à twee keer per jaar.

Hoe onderhoud je de wasmachine?

Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het belangrijk dat je ook tijdens jouw wasbeurten de wasmachine goed onderhoudt. Naast bovenstaande reinigingstips beschikken sommige wasmachines over een speciaal reinigingsprogramma. Daarbij houdt je jouw wasmachine schoon met de volgende tips!

Draai een reinigingsprogramma

Sommige wasmachines beschikken over een speciaal reinigingsprogramma of hygiëneprogramma dat de extra vuilresten meeneemt en afvoert. Draai regelmatig een van deze wasprogramma’s om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine langer meegaat.

Het wassen zelf

Gebruik tijdens het wassen niet teveel wasmiddel. Wasmiddel is ervoor gemaakt om jouw wasgoed schoon te maken, niet de wasmachine. Teveel wasmiddel kan er juist toe lijden dat er vet-, vuil- en kalkresten ontstaan in jouw wasmachine. Laat daarbij de was niet te lang in de machine zitten. Dit zorgt ervoor dat er minder snel micro-organismen in de wasmachine ontstaan. Die heb je immers liever buiten de wasmachine!

Laat deuren open staan

Laat te allen tijde de deur en wasmiddellade van de wasmachine openstaan als je de wasmachine niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat alles goed kan drogen en vetluis zich niet kan nestelen in warme, vochtige plekken in de wasmachine.

Wastips bij Van Dal

Maak je jouw wasmachine schoon met bovenstaande tips en hebben deze tips je geholpen om jouw wasmachine te reinigen? Wij hebben nog veel meer tips voor het onderhouden van jouw kleding. Hoe was je wollen kleding? Hoe was je een jeans en hoe was je gemakkelijk met de hand? Bekijk onderstaande artikelen of lees het op Stijlvolle mode.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Stijlvolle mode | Wastips

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: