Home » Mannendingen » Zo maak je je eigen bucketlist
Zo maak je je eigen bucketlist

Een ballonvaart maken, de Mount Everest beklimmen of jouw favoriete artiest zien. Het zijn allemaal prachtige dromen, maar wat hebben ze met elkaar gemeen? Ze kunnen alledrie direct op een bucketlist gezet worden. Een bucketlist ondersteunt je om jouw doelen en dromen waar te maken. Maar wat is een bucketlist precies, hoe stel je een bucketlist samen en wat zet je op jouw bucketlist? Wij leggen het je uit!

Wat is een bucketlist?

Een bucketlist is een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij of zij overlijdt. Het woord bucketlist komt van de Engelse uitdrukking ‘kick the bucket’, wat in het Nederlands ‘de pijp uitgaan’ of ‘het loodje leggen’ betekent. Het opstellen van jouw lijst kan je dus helpen om bij te houden wat je nog wilt bereiken of wat je al gedaan hebt. Deze lijst helpt je bijvoorbeeld om uit je dagelijkse sleur te komen of om iets moois achter te laten als je er zelf niet meer bent. 

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Hoe stel je een bucketlist samen?

Om een mooie lijst samen te stellen is niet veel nodig. Je kan dit op een stuk papier, in een notitieblok, een computer of een speciaal daarvoor ontworpen bucketlistboek schrijven. Stel jezelf goede vragen om tot ideeën te komen; wat wil ik nog écht gezien of gedaan hebben en wat wil ik nog bereiken in het leven? Maak je lijst vervolgens niet té lang en houd het realistisch. Voor sommige plannen zul je namelijk de loterij moeten winnen, en het zou wel zo leuk zijn om jouw plannen werkelijkheid te zien worden.

Verder zijn concrete plannen haalbaarder dan vage plannen; je kunt beter schrijven dat je de Mount Everest wilt gaan beklimmen dan ‘een hele grote berg’. Wat daar bovenop komt is het maken van plannen van groot naar klein en kies lange en kortetermijndoelen. Categoriseer jouw lijst met verschillende doelen zoals vakantie, plezier & avontuur, eten & drinken en persoonlijke ontwikkeling.

Vakantie

Iedereen heeft wel een bestemming waar hij of zij nog nooit is geweest maar dat wel heel graag wil. Dát is de perfecte bestemming om op jouw bucketlist te schrijven. Andere populaire ideeën zijn roadtrippen in Amerika, het Noorderlicht zien en op safari gaan in Afrika. Vakantiedoelen kunnen overigens ook dichterbij huis zijn. Denk maar aan het bezoeken van alle Waddeneilanden, elke stad in Nederland bezoeken of juist nog één keer met het gezin naar de camping van 30 jaar geleden gaan. Eén bucketlistidee dat menig Van Dal collega al heeft gerealiseerd is het bezoeken van alle Van Dal winkels.

Doen op Madeira?

Het Portugese eiland Madeira is de perfecte vakantiebestemming voor jouw bucketlist. Met de perfecte mix van cultuur en natuur beleef je de mooiste vakanties op dit eiland. Bezoek een van de Levadas en ga snorkelen met bijzondere zeedieren. Daarbij doet de tropische keuken van Madeira je al watertanden bij dit artikel.

Bucketlist idee ballonvaren

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Plezier & avontuur

Plezier en avontuur… Het klinkt heel veelzijdig, en dat is het ook. De een haalt voldoening uit het wandelen naar Santiago de Compostella – een pelgrimstocht in het noordwesten van Spanje – de ander wil ooit parachutespringen, het Pieterpad fietsen of een tattoo laten zetten. Wat je ook gaat doen, sportieve en authentieke kleding van Lerros mag niet ontbreken. Of je nou iets wilt bezoeken, jouw favoriete sportwedstrijd wilt bijwonen of wilt figureren in een tv programma, Lerros vindt het belangrijk dat een man zich goed voelt in stijlvolle kleding.

Bron foto: Unsplash.com

Maak je eigen mancave

Plezier en avontuur kan ook voortbloeien uit kleine dingen; bijvoorbeeld het maken van jouw eigen mancave. Richt een kamer of schuur in huis in met de attributen die jij wilt en vogel erop los met jouw hobby én jouw vrienden. 

Bron foto: Unsplash.com

Eten & drinken

Zelfs in de categorie eten & drinken kan je een lijst maken met dingen die je écht eens geproefd moet hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van sushi eten in Japan, een zelf gevangen vis klaarmaken en oppeuzelen of eten in een restaurant met een Michelinster. Ook activiteiten zoals met stokjes leren eten of op kookles gaan zijn mooie doelen om te behalen. Haal voor dat laatste het kookboek Corine kookt in huis en begin gelijk met de overheerlijke, gezonde gerechten.

Overheerlijke streekgerechten

Je kan iedere stad in Europa bezoeken of in ieder weerelddeel een lokaal product gegeten hebben, maar je kan het ook dichterbij huis zoeken: Probeer eens ieder streekgerecht uit Nederland. Van Groningse Kniepertjes tot de Limburgse Vlaai. Streep jij ze alle twaalf af?

Persoonlijke ontwikkeling

Je zal wellicht denken: kun je een bucketlistidee bedenken op basis van persoonlijke ontwikkeling? Nou, dat kan zeker. Misschien wil je wel een vreemde taal leren, vrijwilligerswerk uitoefenen, iets goeds voor mens en milieu doen of juist een angst overwinnen. Niet alleen is elk van deze doelen goed voor je persoonlijke ontwikkeling, het is nog erg leuk en interessant ook.

Bron foto: Unsplash.com

Voor mens en milieu

Iets goeds doen voor een ander geeft ontzettend veel voldoening. Leer piano spelen, wordt de nieuwe stadsbeiaardier van jouw dorp of stad en laat op grote hoogte jouw toetskunsten horen. Wil je liever goed voor het milieu zorgen? Bouw een insectenhotel in jouw tuin.

Welke van al deze doelen staan er op jouw bucketlist? Laat het ons weten!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen | Tips en handigheden

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: