Home » Stijlvolle mode » Wol wassen | Tips voor kleding!
Wol wassen | Tips voor kleding!

Wol is een van de mooiste en natuurlijkste materialen die we rijk zijn. Wollen kleding kent veel voordelen; het is namelijk lekker warm, eenvoudig te verzorgen en stevig en duurzaam. Het is wenselijk om er natuurlijk zolang mogelijk plezier van te hebben. Je kan jouw ruwe wol en merinowol met de wasmachine of met de hand wassen. Was wol bijvoorbeeld met gewoon wasmiddel voor wol en op de juiste temperatuur en laat het dan centrifugeren. Hieronder geven we je bruikbare tips om jouw wollen kleding goed te verzorgen.

Wil je wol wassen? Let dan goed op!

Wol wassen met een wasmachine

Bron foto: Unsplash.com

Wol wassen met wasmachine

Van nature heeft wol een beschermende laag. Omdat het tevens antistatisch is, trekt het, in tegenstelling tot synthetische garens zoals acryl en polyester, geen vuil aan. Zo geniet je lang van schoon wol. Het is belangrijk om wollen kleding zo min mogelijk te wassen, mede omdat het laten luchten van de stof al enorm zelfreinigend werkt. Indien je er toch voor kiest om wol te wassen kan dat – voorzichtig – in de wasmachine. Hiervoor is het belangrijk dat je niet wollen kleding met andere materialen combineert alsook de trommel niet volstopt. Het maximumgewicht bedraagt ongeveer 1,2 kilogram, of ongeveer drie à vier kledingstukken.

Wol wassen met gewoon wasmiddel

Afgezien van hoé wol gewassen moet worden is het ook belangrijk waarméé. Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen. Door het vele wassen kan deze laag verdwijnen, maar een wasmiddel die het zelf bevat, zorgt ervoor dat dit beschermd wordt. Een neutrale pH-waarde is eveneens belangrijk om te zorgen dat de huid niet teveel irritatie ondergaat. Let hiervoor op een waarde tussen de 5 en 6, want deze staat gelijk aan die van de huid. Een wasmiddel zonder enzymen zorgt ervoor dat de wolvezels niet aangetast wordt. Wolwasmiddel schuimt meer dan normale wasmiddelen, zodat de wrijving van kleding beperkt wordt. 

Beste temperatuur om wol te wassen

Let op: kies altijd het programma voor de zachtste vezel! Zit er in een kledingstuk bijvoorbeeld 80 procent katoen en 20 procent wol, kies dan voor het wolwasprogramma. Dit is het handwasprogramma op 30 ˚C. Dit geldt vooral voor kasjmier, lamswol en angora. Was andere wolsoorten op 40 ˚C.

Beste temperatuur om wol te wassen

Bron foto: Unsplash.com

Wol centrifugeren

Stel vervolgens het centrifugeerprogramma in op maximaal 600 toeren. Dat is niet op zijn allersnelst, maar zorgt er wel voor dat het water voldoende uitgewassen kan worden. Wrijving is niet goed voor wol, dus dan is 600 toeren ideaal. Daarbij kan teveel achterblijvend water de vorm van jouw wollen kleding beïnvloeden. Een koud wasprogramma laat je kledingstuk krimpen, dus voorkom dat te allen tijde.

Wol wassen met de hand

Bron foto: Unsplash.com

Wol wassen met de hand

Uiteraard kan je ervoor kiezen om de kleding met de hand te wassen. Handig bijvoorbeeld, als je extra aandacht moet besteden aan een bewuste vlek of plek die je brandschoon wilt hebben. Het is belangrijk dat je het kledingstuk op 30 ˚C wast, net zoals in de wasmachine. Ter referentie is dit ongeveer dezelfde temperatuur als je onder de douche gewend bent. Draai de kleding binnenstebuiten en laat het ongeveer tien minuten in water dobberen en gebruik hierbij een klein beetje wasmiddel. Spoel daarna goed – maar voorzichtig – de kleding uit en dep het water uit het kledingstuk.

Ruwe wol wassen

Wanneer je ruwe stukken wol hebt die je graag zou willen wassen, is het goed om te weten dat dit een flink karwei is, maar niet onmogelijk. Het komt regelmatig voor dat men een grote hoeveelheid wol bemachtigt dat helaas door opslag of andere factoren vies is geworden. Dat kan bijvoorbeeld door zelf een kam te maken met kippengaas en twee dubbele vouwpoten.

Door wol hierop te leggen en de slechte stukken eruit te plukken, eventueel met kaarde, valt er veel stof en afval naar beneden. Weeg de wol vervolgens af en voeg 100 gram soda per kilo toe in een emmer. Meng het aan met lauw water en stop de wol hierin. Voeg in een paar stappen steeds warmer en zelfs gekookt water toe. Sluit de emmer en laat het een hele dag staan. Daarna centrifugeren en je bent klaar!

Merinowol wassen
Merinowol wassen

Merinowol wassen

Een mooie naam voor een mooi schaap: het merinoschaap. Dit wollige beestje is een van de grootste bronnen als het om ‘wolproductie’ gaat, tevens een van de meest voorkomende schapenrassen ter wereld. Dit wol wordt ingezet om kleding van te maken en wordt om die reden scheerwol genoemd. De wolsoort van het merinoschaap, wat doorgaans van het lam afkomstig is, heeft korte vezels en voelt heerlijk zacht aan. De antistatische stof is biologisch afbreekbaar, waardoor het naast een comfortabele pasvorm ook een duurzame waarde levert. Merinowol kán je met een zachte wasbeurt wel in de wasmachine wassen, maar kán de stoef doen pluizen. Was het in plaats daarvan op 30 ˚C met de hand.

Merinowol wassen doe je altijd secuur!

Drogen

Als je een van de gelukkigen bent die een droger heeft mét speciaal wolprogramma, dan kun je met een gerust hart de kledingstukken voordrogen. Leg na het voordrogen de wollen kleding plat op een handdoek en laat deze aan de lucht drogen. Hierna is jouw wollen trui, vest of wolcord weer zo goed als nieuw en voelt deze weer zijdezacht aan. Nog op zoek naar stijlvolle opties? Bekijk hier ons aanbod van wollen kleding.

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Stijlvolle mode | Wastips

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: