Home » Eropuit » Wildspottips
Wildspottips

Voelt u ook wel eens een avontuurlijke drang om eropuit te gaan in de vrije natuur om in alle rust wild te spotten? Dat is een gevoel dat dierenliefhebbers vaak overvalt – denk maar aan Freek Vonk! Nu hoeft u niet per se zo’n waaghals te zijn en uzelf in benarde hoeken te drukken om bijzondere dieren te zien. Wat u dan wel kunt doen? Lees snel verder voor onze wildspottips!

Veluwe

Bron foto: Unsplash.com

Ga altijd voorbereid op pad, ook wat betreft uw kledingkeuze.

Tip 1: Ga op ontdekking in eigen land

Met al dat groen om ons heen is Nederland een ideale plek om op ontdekking uit te gaan. Dat kan in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld met een vollemaanswandeling, een varende Blokhutboot en wadlopen. Waar u ook voor kiest, het kan ook extra leuk door te zoeken naar dierlijke kameraden. Het is belangrijk dat u hen in hun natuurlijke habitat laat leven, wat er tegelijk voor zorgt dat u ze op hun mooist meemaakt. Al eens de Veluwe verkend? Absoluut de moeite waard namelijk! Welke dieren u dan tegen kunt komen leest u hieronder.

Tip 2: Kleed uzelf op de omstandigheden

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wordt toch nog makkelijk over het hoofd gezien. Zorg dat u goed uitgerust en met een flesje water op pad gaat, zodat u genoeg energie en hydratatie heeft om te spotten. Draag beschermende kleding, want natuurgebieden bevatten vaak actieve teken. Dichte schoenen, strak sluitende sokken en een lange broek helpen al enorm om u te beschermen tegen de ziekte van Lyme. Bedekkende bovenkleding zorgt niet alleen voor extra bescherming, maar houdt u ook lekker warm.

Tip 3: Spot de Nederlandse Big Five

Het heeft haast iets betoverends om op een vroege ochtend al door de Veluwe te struinen. De kalmte van de natuur, de geur van de bossen en het weidse uitzicht over heidevelden als de ochtendmist het toelaat… Daar kan eigenlijk maar weinig tegenop! Het oog in oog staan met de Nederlandse Big Five kan er wel een onvergetelijke ervaring van maken. De Nederlandse Big Five betreft edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders. Door u op te stellen bij specifieke uitkijkpunten is de kans kleiner dat u de dieren afschrikt, gedragen zij zich ongedwongen en blijft u lekker beschut.

Tip 4: Kijk verder dan u ziet

Met de verrekijker. Wist u dat dit een Nederlandse uitvinding is? Brillenmaker Hans Lippershey bedacht de baanbrekende uitvinding in 1608 toen hij de techniek van het vergroten van een beeld ontdekte. Toen hij de telescoop aan Prins Maurits presenteerde, kon er vanaf de Stadhouderstoren – tegenwoordig Mauritstoren – de kerktoren van Delft gezien worden, wat militair belang betekende. Lippershey vroeg patent aan bij de Staten-Generaal met als gevolg dat veel vorsten en edelen ook een verrekijker wilden hebben.

Edelhert

Bron foto: Unsplash.com

Belangrijk om op te letten is allereerst de vergrotingsfactor. Factor 8 doet een op 100 meter afstand voorbijrazende havik ogen alsof deze slechts 12,5 meter van u vandaan vliegt. Factor 10 haalt deze tot wel 10 meter dichtbij. De objectdiameter vertaalt de hoeveelheid licht die door uw lens komt. Een verrekijker van 10×42 laat bijvoorbeeld meer licht binnen dan bij 10×30. Tenslotte noemt de oogafstand de afstand van oculair tot oog – voor brildragers geldt een minimale afstand van 15 millimeter. Voor niet-brildragers kan dit een andere afstand zijn; bekijk dus wat voor u comfortabel voelt.

Van Dal mannenmode licht graag twee verrekijkers voor u uit:

Tasco 8x25 Offshore 2016 Roof

De Tasco verrekijker heeft een vergrotingsfactor van 8 en is compact, licht en waterdicht. Ideaal voor de beginnende vogel- of wildspotter. (Ca. € 45,-)

Nikon Prostaff 7S 10x42

De Nikon verrekijker heeft een vergrotingsfactor van 10 en levert door geavanceerde functies een nóg scherper kijkbeeld op. Bent u een gevorderde spotter? Dan is deze verrekijker voor u! (Ca. € 219,-)

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Unsplash.com

Fotograaf in het bos

Bron foto: Unsplash.com

Besef, bekijk en bewonder wat u te zien krijgt!

Tip 5: Leg uw bijzondere vondsten vast

Het is goed mogelijk dat u met roemrijke verhalen thuiskomt. U wilt vast en zeker deze anekdotes delen met uw partner, kameraad, collega, kind of verre kennis. Om die reden is het aan te raden om niet alleen het wild te spotten, maar ook om het wild te shooten. Neem daarom een camera mee en voeg een extra activiteit aan uw dagje eropuit toe! Dat kan op de oude, vertrouwde manier met een analoge camera, maar ook met een digitale camera.

Tegenwoordig wordt er een merkbaar onderscheid gemaakt in spiegelreflex- en compactcamera’s, waar we later nog een artikel aan zullen toewijden. Wat u wel in oogschouw kunt nemen is welke lens u hierop zet. U wilt een ver bereik hebben, dus kiest u voor een telelens. Een toegankelijke telelens zoomt in tot 200 of 300 mm, al zijn er ook uitgebreide opties die tot wel 600 mm reiken!

Tip 6: Bezoek een van deze drie toplocaties om te spotten

Als laatste tip geven we u graag mee wat voor locaties ideaal zijn om te wildspotten. Ook in het najaar staat de natuur namelijk voor u klaar. De eerste die we graag benadrukken is Wildkijkscherm Enkhout, een perfect uitkijkpunt waarmee u direct in contact staat met het lopende wild. Navigeer naar Elburgerweg 118 en loop langs de paaltjes aan de linkerzijde het natuurgebied in. Eenmaal aangekomen bij het kijkscherm bent u perfect beschut met een laag plafond en een open kijkruimte. Zo kunt u in de verte van het heideveld turen naar alle wakkere vierpotigen.

Als tweede toplocatie lichten we Informatiecentrum Renkums Beekdal uit. Deze locatie aan de Nieuwe Keijenbergseweg 170 leert u meer over de natuurlijke verbindingszone tussen de Veluwe en de Rijn. Daarna kunt u direct met eigen ogen zien waar het allemaal om draait langs knusse beken, sprengen en natuurpaden. Als derde tip sturen we u naar Stoomgemaal Arkemheen. De polder is een van de 162 Natura 2000-gebieden die Nederland rijk is. Dat wil zeggen, een beschermd natuurgebied op het grondgebied van de EU-lidstaten. Zo geeft u uw ogen de kost aan de smient, kleine witte zwaan en weidevogels die extra beschermd worden. Bonus tip: nu u toch al in Nijkerk bent, kom dan ook zeker even langs Van Dal Nijkerk – filiaalleider Pascal en haar collega’s heten u welkom!

Tip 7: Heb enorm veel plezier

We weten zeker dat het helemaal goed moet komen als u met deze tips eropuit trekt. Alvast enorm veel plezier toegewenst en moge u het treffen qua wildspotten! Laat u ons weten hoe het u is vergaan?

Veluwe

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Unsplash.com

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: