Home » Van Dal Actueel » Werk aan de winkel » Werk aan de winkel: inkoop
Werk aan de winkel: inkoop

Bij Van Dal mannenmode is er altijd werk aan de winkel! In deze rubriek geven we een kijkje in de diverse afdelingen op het hoofdkantoor in Breda. Zo zie je wat er speelt, wie zich voor je inzet en ben je er indirect bij als we onze volgende zet beramen. Benieuwd wat inkoop allemaal regelt voor de kleding voor jou klaarligt? Scroll dan maar gauw naar beneden!

Klantenservice

Inspiratiereizen

Om de nieuwe collectie van Van Dal vast te stellen is een uitgekiend plan vanuit de inkoopafdeling onmisbaar. Deze belangrijke beslissingen komen niet uit het niets, maar worden gebaseerd op verschillende aspecten. Een daarvan is het opdoen van inspiratie om te zien wat voor modetrends er spelen en hoe Van Dal daar op een eigentijdse, stijlvolle manier op kan inspelen. De inkoopafdeling legt daarvoor inspiratiereizen af naar bijzondere plekken, zoals Parijs, Florence en Frankfurt. De buitenlandse invloeden zorgen voor een frisse kijk op leidende trends in de mannenmode van nú.

De juiste kleuren bepalen

De opgedane inspiratie wordt omgezet naar een veelbelovende collectie waar Van Dal zichzelf mee wil uitdrukken. Om hier goed vorm aan te geven moeten de juiste kleuren bepaald worden. Astrid wijdt zich aan het creëren van kleurkaarten waarbij herkenbare kleurstalen de basis leggen voor de nieuwe collectie. Als je goed oplet, zul je zien dat er een zekere toepassing van hoofdkleuren terug te zien is in iedere collectie. In de huidige wintercollectie is dat bijvoorbeeld bordeaux, brique en petrol. Om een tip van de sluier te lichten: volgend seizoen is geïnspireerd door het buitenleven. Verwacht veelzijdige outdoorkleuren zoals marinegroen, olijf, violet, mauve en oceaanblauw. Spannend!

Thijs

Bezoek leveranciers

De inkoopafdeling brengt vol enthousiasme een bezoek aan onze leveranciers, zodat er duidelijk in kaart gebracht kan worden wat er materiaaltechnisch en productioneel mogelijk is. Tijdens deze bezoeken vergaart de inkoopafdeling duidelijke handvatten waarmee de collectie samengesteld kan worden.

“Van het eerste sample tot het naadloos afgewerkte eindproduct: de reis naar iedere seizoenscollectie is een voortreffelijk avontuur!” – Astrid

Collectie samenstellen

Tijd voor een nieuwe collectie! Zodra de leveranciers de eerste samples van de kleding aangeleverd hebben, werpt Astrid direct haar blik erop. Samen met Iris beoordeelt zij de kwaliteit, pasvorm, materiaalsoort, kleursaturatie en algehele uitstraling van de kleding. Hieropvolgend worden knopen doorgehakt om te bepalen welke kleding de collectie wel en niet gaat halen. Met een speciaal thema krijgt de collectie vorm en wordt het geproduceerd om trots aan de klant gepresenteerd te worden.

Richard

“Welke wel en welke niet? Er zijn zoveel aspecten die het inkoopproces maken wat het is en ik zou er niets van willen missen!” – Iris

Sandrine

“Als de mannenmode geproduceerd is, zorg ik dat het geprijsd kan worden en zo snel mogelijk bij ons binnen is!” – Sandrine

Budgetteren en juiste prijs vaststellen

Buiten het creatieve proces om wordt ook het financiële aspect verzorgd. Er moet goed gebudgetteerd worden om in de eerste plaats de juiste prijs vast te stellen voor de producten en daarbij ook in wat voor hoeveelheid deze ingekocht moeten worden. In dit proces wordt de scherpe prijs bepaald waarvoor de klant stijlvol kan slagen.

Op tijd in de winkel

Als de collectie volledig gevormd is, is het zaak dat deze op tijd in huis is. Sandrine neemt deze logistiek onder haar hoede en pleegt de nodige belletjes naar de leveranciers om op de hoogte te blijven van het proces. Mochten er vertragingen optreden, dan is het belangrijk dat alle betreffende Van Dal winkels dat tijdig medegedeeld wordt.

In de volgende Werk aan de winkel leer je wat er allemaal bij financiën, administratie, personeelszaken en verkoopmanagement op dagelijkse basis gebeurt. Houd het online magazine dus goed in de gaten!

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Werk aan de winkel

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: