Wereldmilieu Dag is een viering voor onze planeet en een oproep tot actie. Op deze belangrijke dag komen mensen van over de hele wereld samen om bewustzijn te creëren voor milieukwesties en duurzame oplossingen te bevorderen. Elk jaar met een nieuw thema. In 2022 was het thema: ‘Only One Earth’, ofwel ‘Er is maar een aarde’. 2023 staat in het teken van plastic vervuiling, met het thema: ‘Beat Plastic Pollution’, wat in het Nederlands ‘Versla plastic vervuiling’ betekent. Doe jij mee aan Wereldmilieu Dag 2023? Lees er hier alles over!
Wereldmilieu Dag
Wereldmilieu Dag wordt jaarlijks gevierd op 5 juni en werd voor het eerst georganiseerd in 1974 door de Verenigde Naties. Deze symbolische datum is gekozen omdat op 5 juni 1972 het United Nations Environment Programme is opgesteld. Het is uitgegroeid tot een wereldwijd platform voor milieubewustzijn en actie. Elk jaar wordt een specifiek thema gekozen om de aandacht te vestigen op belangrijke kwesties. Wereldmilieu Dag heeft miljoenen mensen over de hele wereld gemobiliseerd om positieve veranderingen teweeg te brengen en te streven naar een duurzamere en groenere toekomst voor onze planeet.
#Beatplasticpollution
Versla plastic vervuiling
Op Wereldmilieu Dag wordt dus aandacht gevraagd en actie ondernomen om het milieu te beschermen. Veel initiatieven zetten zich in om plastic op te ruimen. Jij kan je hier natuurlijk bij aansluiten, maar je kan ook zelf acties ondernemen. Hoe? Vraag je je wellicht af. Met de volgende stappen:

Recycle en sorteer: Zorg ervoor dat je plastic afval op de juiste manier sorteert en recycleert volgens de richtlijnen in jouw regio.

Vermijd eenmalig gebruik van plastic: Gebruik herbruikbare boodschappentassen, waterflessen en koffiemokken om plastic wegwerpproducten te verminderen.

Doe mee aan opruimacties: Sluit je aan bij een initiatief of maak er zelf een. Ga bijvoorbeeld plandelen: wandelend plastic opruimen. Lees er hier alles over.
The Ocean Cleanup
Nederlandse uitvinder en oud-student aan de Technische Universiteit Delft, Boyan Slat, zet zich dagelijks in om plastic afval uit de oceaan te halen. In 2021 werd 816.000 kilo afval uit de oceanen gehaald. Door een ingenieuze uitvinding wist hij plastic afval efficiënt op te vangen en te verwijderen uit de oceanen.
Duurzame kleding
Duurzame acties ondernemen omtrent kleding kan zelfs met het thema ‘Versla plastic vervuiling’. Zo heeft bijvoorbeeld de stof polyester, plastic als basis. Dit is zelfs een groot voordeel: polyester kleding gaat erg lang mee en de kleurkwaliteit blijft lang goed. Daarnaast kan je altijd zorgen dat je plastic verpakkingen op de juiste manier scheidt, kan je jouw kleding op een duurzame manier wassen en zijn er nog veel meer tips om duurzaam met jouw kleding om te gaan. Lees er hieronder alles over.
Duurzame kleding
In een wereld waarin steeds meer verduurzaamt kan kleding niet uitblijven. Van oudsher worden duurzaamheid en kleding niet zo snel in één zin benoemd, maar wij brengen daar graag verandering in aan. Wat is duurzame kleding en hoe kan jij zelf duurzaam omgaan met jouw kleding? Dat leggen wij je hier uit!
Capsule Wardrobe
Een goedgevulde kledingkast hebben waarbij je iedere dag wat nieuws draagt is de droom van veel mensen. Dit kan erg in de prijzen lopen en in veel gevallen draag je maar een kwart van wat je daadwerkelijk in je kast hebt hangen. Maak daarom kennis met het fenomeen: Capsule Wardrobe.Â