Home » Eropuit » Welkom in… Weert
Welkom in… Weert

De zuidelijke gezelligheid is iets waar u niet enkel over moet lezen; u moet het vooral ervaren. Een goede stad waar u dat kunt doen is het Limburgse Weert. Het woord weert stamt af van waard; een vlak landschap in een rivierengebied. De stad stamt uit de steentijd en werd omringd door moerassen alvorens het zich ontwikkelde tot het Weert wat we nu kennen. Talloze vondsten doen terugdenken aan deze tijd en geven de stad een historische meerwaarde. Benieuwd hoe Weert nu is? Lees dan meteen verder!

Interieur Sint Martinuskerk Weert

Bron foto: Iconick

Wie wilt nou níet naar Wiëert?

Wiëert, zoals de stad door inwoners wordt genoemd, is een hartstikke toffe stad om een bezoek aan te brengen. De binnenstad heeft iets huiselijks waarbij eigenzinnige winkeltjes en idyllische straten zorgen voor een karakteristieke uitstraling. Al snel wordt u gegroet door de Sint Martinuskerk die sinds 1456 boven de stad piekt. Deze opmerkelijke parochiekerk was in 1940 het slachtoffer van een heftige storm waarbij de toenmalig honderd meter lange spits werd verwoest. Deze kreeg twintig jaar later vervanging van de huidige spits en complimenteert de laatgotische stijl die in de 14e en 15e eeuw zo kenmerkend was. De markt, waar de Sint Martinuskerk zich bevindt, laat meer gebouwen zien met een opmerkelijk uiterlijk. Het oude gemeentehuis, wat te herkennen is aan de rode klapdeurtjes, is getransformeerd in een museum met een goudkleurige gevel – geïnspireerd op kunstig versierde reliekschrijnen waarin gekoesterde overblijfselen van heiligen worden bewaard. Loop de overdekte Muntpassage binnen om te aanschouwen hoe enkele decennia deze plek hebben omgetoverd tot het middelpunt van winkelen.

Op Limburgse ontdekking

Behoefte aan een groene omgeving? Dat kan prima in de buurt! Waar Weert vrij stedelijk is ingericht vindt u ultieme vrijheid en ontspanning in de uitgestrekte natuur van Nationaal Park De Groote Peel te Ospel. Met een oppervlakte van ruim 13 vierkante kilometer, rondhangende Schotse hooglanders en diverse wandelroutes is het heerlijk vertoeven. Wist u dat De Groote Peel een van de meest vogelrijke gebieden van West-Europa is? Zeker een gebied waar u uw verrekijker mee naartoe wil nemen om een middag vogels te spotten. Een unieke parel in Weert die u ook echt gezien moet hebben is de Kleipijpenoven aan de Noordkade. Deze bijzondere oven, die in 1856 gebouwd en in 1915 gerenoveerd is, hoort bij de voormalige fabriek van Trumm-Bergmans. In drie bakruimtes werd een mix van turf, kolen en hout ingezet als brandstof. Als er na acht tot twaalf uur branden de gewenste temperatuur van 900 tot 1050˚C bereikt werd, konden de kleipijpen gebakken worden. Met 36 handmatige bewerkingen was het zeer arbeidsintensieve werk goed voor ruim 40 miljoen stuks – waanzinnig!

TRUMM-BERGMANS PRODUCEERDE RUIM 40 MILJOEN KLEIPIJPEN!

Bolwoningen in de Maaspoort woonwijk

Bron foto: Iconick

Dommel

Bron foto: Iconick

Sint-Janskathedraal

Bron foto: Iconick

Graffiti bij Costa del Silo

Bron foto: Iconick

Bossche bol

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

Het belangrijkste eerst: Limburgse vlaai. Dat is toch waar Limburg om geliefd en geroemd wordt en dat is volkomen terecht. Langer dan een eeuw geleden was er Antje van de Statie (1877 – 1936), een Weertse vrouw die de stationsrestauratie overnam. Ze bakte eigenhandig de Weerter Vlaai; heerlijk gebak met een rijkelijke vulling in vele smaken. Indertijd verkocht zij op het perron van het treinstation de hartige lekkernij. Deze traditie wordt nog iedere dag bij Brasserie-Hotel Antje van de Statie herbeleefd met Antjes standbeeld voor de ingang. Zeker proeven als u de kans krijgt! Bij de Happerij en Tapperij De Apostel is het net zo goed smaakvol genieten. Als u hier uitgegeten bent na een portie Zweedse garnalen, gefrituurde camembert of spaghetti met oosterse scampi’s bestelt u namelijk gìn dessert. Dit levert u naast het woordgrapje een feestelijke gin-tonic op, geserveerd met sorbetijs en rood fruit of een limoenpartje. Toe aan meer verkoeling? Dan navigeert u iets noordelijker naar Nederweert, waar IJssalon Florence gesitueerd zit. Met al vijf jaar de bekroning van ‘ijssalon van het jaar’ vindt u hier precies wat u nodig heeft om bij te komen van een warme zomerdag. Heerlijk!

Winkelpand Van Dal Weert

Van Dal Weert

Na een spannende verhuizing kunt u Van Dal Weert vinden aan de Langstraat 9. Een spannende transitie van nét buiten het centrum naar middenin het centrum, maar wel een waar filiaalleider Wendy, haar drie hartelijke collega’s en een bronzen beeld van twee danseressen u met open armen ontvangen. Het nieuwe pand beslaat een ruime 100 vierkante meter en heeft iedere zaterdagochtend- en middag een gemoedelijke markt voor de deur. Van Dal Weert is huiselijk, ongedwongen en vooral gezellig. Uw auto parkeren gaat op 130 meter afstand van onze winkel in de Ursulinengarage aan de Nieuwe Markt 5. Hartstikke handig!

Wendy Verbakel Filiaalleidster Van Dal Weert
“Bij ons moet het gezellig zijn. Dat doen wij door mensen zich thuis te laten voelen met koffie, een spontaan praatje en een ongedwongen sfeer.”

Wendy
Filiaalleider Van Dal Weert

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: