Home » Eropuit » Welkom in… Veenendaal
Welkom in… Veenendaal

Met een vrij centrale ligging in provincie Utrecht is Veenendaal een behaaglijke plek om te bezoeken. Een echte winkelstad die zijn naam dankt aan de veengrond waar het op stond en sindsdien niet meer uit het Nederlandse landschap weg te denken is. Word bekend met al het vermakelijke dat deze plaats te bieden heeft. Welkom in… Veenendaal!

Interieur Sint Martinuskerk Weert

Bron foto: Unsplash.com

Van veengrond tot Veenendaal

Veengrond? Jazeker. In de vroegere dagen van deze bijzondere plek was de uit plantaardig materiaal bestaande grondsoort er erg veel. Hier werd met name in de zestiende eeuw aanzienlijke hoeveelheden turf gewonnen, wat indertijd van onschatbare waarde was. Turf, wat simpelweg een samengeperste plantenhoop is, bleek een ideale brandstof om mee te koken en te gebruiken in de bierbrouwerij en tabaksindustrie. Noemenswaardige fabrieken als de Ritmeester en Panter vestigden zich in Veenendaal, welke eeuwenlang gretig gebruikmaakten van de goed ontvlambare grond. Omdat er veel schapen op de Veluwe en Gelderse Vallei bestonden, werd hier veel wol gewonnen om ten einde van de turfwinning door te rollen in de wolindustrie. Daaruit ontstond de befaamde fabriek van Hollandia – bekend van de slogan ‘ondergoed van de bovenste plank.’

In de buurt

Met een erg centrale ligging grenst Veenendaal aan provincie Gelderland, waardoor u in iedere richting op ontdekking kunt gaan. Ouwehands Dierenpark bijvoorbeeld, gelegen op nog geen 15 kilometer afstand in zuidelijke richting. Met het oog op dierbare ontmoetingen – een slogan waarvoor het dierenpark eigenlijk al een lintje verdient – treft u hier reuzenpanda’s, Afrikaanse leeuwen, olifanten, ringstaartmaki’s, Cubaanse flamingo’s en nog veel en veel meer. Op zoek naar een prettig verblijf in de buurt? Dan wilt u naar Molecaten Park Landgoed Ginkelduin gaan. Met de beschikbaarheid van bungalows, appartementen, chalets, cabins en camper- en kampeerplaatsen is dit de ideale verblijfsplek. De omgeving, die zich op 11 westelijke kilometers van Veenendaal bevindt, heeft veelzijdige faciliteiten waarmee u heerlijk tot rust komt.

Ouwehands Dierenpark

Bron foto: Pixabay.com

Dommel

Bron foto: Freeimages.com

Ouwehands Dierenpark

Bron foto: Unsplash.com

Bossche bol

Bron foto: Unsplash.com

Cultuur en cuisine

In het licht van de zojuist genoemde tabaksindustrie is de Veenendaalse cultuur heden ten dage nog steeds bezig met sigaren. Museum Veenendaal verzorgt leerzame demonstraties waarbij bezoekers aan de sigarenmakerstafel kunnen aanschuiven. Op de Utrechtse Heuvelrug waren namelijk diverse tabaksplantages gesitueerd, waarvan grote, groene bladeren getopt worden. De bladeren moeten goed drogen, gestript worden van de binnenste nerf en correct plooien zodat er rookkanalen ontstaan. Heeft u eigenlijk wel eens gehoord van Mats Beek? Deze voormalige stadsdichter heeft een avontuurlijke audiotour voor u voorbereid welke – wat ons betreft – de

uitgelezen kans biedt om Veenendaal te verkennen. U kunt met dit downloadbare audiobestand starten vanaf het plein voor de Cultuurfabriek. In een uur tijd loopt u de gedichtenroute en wordt u verrast met de zijn meeslepende gedichten en verhalen. Met ruim 300 winkels en nog veel meer leuke bezienswaardigheden is er eigenlijk geen tijd te verliezen. Toch is het belangrijk dat u uw honger tijdig stilt met een lekkere versnapering. Onze tip? Ga naar Pannenkoekenhuis De Bijenmarkt. Oorspronkelijk vonden hier bijenmarkten plaats – de naam is door de tijd heen blijven hangen. Hier prikt u uw mes en vork in heerlijke poffertjes, lunchgerechten of uiteraard pannekoeken met spek en kaas, noten en zelfs pizza topping. Altijd al een geflambeerde pannenkoek willen proberen? Dit is uw kans!

Van Dal Veenendaal Hoofdstraat 12

Van Dal Veenendaal

Een bezoek aan Van Dal Veenendaal aan de Hoofdstraat 12 is er een die zonder twijfel indruk zal achterlaten. Het is namelijk onze grootste winkel die met 600 m² oppervlakte veel ruimte heeft om u de best mogelijke winkelervaring te bieden. Filiaalleider Henk staat u breedlachend te woord samen met zijn vier collega’s in een prettige, ontspannen sfeer. Het grote voordeel aan zo’n ruim pand? Plek voor een ruimer assortiment en meer grote maten op voorraad. Ideaal als u daar baat bij heeft en graag een zo compleet mogelijke indruk van onze collectie wil hebben. Parkeren kan in de Parking Veenendaal in de Fluistersstraat, wat op slechts vijf minuten loopafstand ligt. Wel zo makkelijk!

Henk van Lienden filiaalleider Van Dal Veenendaal
“De 600 vierkante meter oppervlakte van ons pand zorgt ervoor dat u kunt winkelen met een zo breed mogelijk assortiment én veel grote maten. We heten u graag welkom!”

Henk
Filiaalleider Van Dal Veenendaal

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: