Home » Eropuit » Welkom in… Tilburg
Welkom in… Tilburg

In het gezellige Noord-Brabant kunt u Tilburg vinden, een gemoedelijke stad waar altijd van alles te beleven valt. Het is de stad van Poppodium 013, de Piushaven en de Tilburgse Kermis – de grootste kermis in de Benelux. Dat, en natuurlijk nog véél meer waar we nu eens op gaan inzoomen. Tijd voor Tilburg!

Kruikenzeiker standbeeld

Bron foto: Iconick

Kruikenstad

Tilburg is een stad met allerlei hippe namen; Tilly, Tillywood, 013… Maar hoe het vooral bekendstaat is als Kruikenstad. Dat heeft namelijk te maken met de invloed van carnaval, waar immers elke Brabantse stad een specifieke carnavalsnaam toegewezen krijgt. Tilburg is dus Kruikenstad, de stad van de Kruikenzeikers. Aan het einde van de 19e eeuw telde Tilburg ruim 125 textielfabrieken waar urine al lange tijd in het productieproces geütiliseerd werd. Dit zou goed zijn voor het reinigen van pas geschoren wol en het kleuren van textiel. Arbeiders plasten in kruiken en leverden dat in tegen betaling – kruikenzeikers dus. Gelukkig is de stad inmiddels een stuk schoner, zijn er genoeg toiletten ter beschikking en is er een TextielMuseum voor een ieder die graag meer leert over het rijke textielverleden. Wilt u liever wat meer actie? Dan moet u echt een bezoek brengen aan de Tilburgse Kermis. Helaas heeft de editie van 2021 reeds plaatsgevonden en is de eerstvolgende pas in 2022, maar… Het is zeker het wachten waard. Met 140 attracties en uiteraard talloze zoete suikerspinnen is deze kermis de allergrootste van de hele Benelux. Doorgaans wordt de maandag gevierd met een Roze Maandag; het kleurrijke evenement voor transgenders, homo- en biseksuelen dat jaarlijks ongeveer 300.000 bezoekers trekt. Maar dat is nog langs niet alles dat Tilburg u te bieden heeft…

Tevens te zien in de Tilburgse omgeving

Het knusse winkelcentrum wekt wellicht niet de indruk dat Tilburg een waterrijke omgeving zou kennen, maar niets is minder waar. De Piushaven, tevens de grootste stadshaven van Brabant, drukt namelijk vrij duidelijk door richting het stadscentrum. Wonen, werken en watersport komen elk samen in dit levendige gebied waar ook lekker eten en leuk uitgaan niet ontbreken. Meer interesse in een gedurfd avontuur?

Navigeer dan naar Safaripark Beekse Bergen! Op slechts 8 minuten rijden vanaf de Piushaven is het dierenrijk in Hilvarenbeek prima te bereiken. Zo staat u ineens oog in oog met koekeloerende gorilla’s, alerte panters en indrukwekkende olifanten. Van roofvogelsafari tot aan een spannend rangercamp; u zult nooit stilzitten in het park! Heeft u behoefte om een uitgestrekte wandeling te ondernemen? Dan kunt u noordelijk op pad gaan naar de Loonse en Drunense Duinen. De stuifzandvlakte in dit wonderlijke natuurgebied zorgt ervoor dat u helemaal tot rust komt. Het is een Nationaal Park met vele excursies en programma’s, en met de 35 km² oppervlakte bent u in ieder geval wel even zoet!

Altijd wat te zien en beleven in Tilburg!

Giraffe

Bron foto: Unsplash

Opgezette dieren in Natuurmuseum Brabant

Bron foto: Iconick

Fazant in Natuurmuseum Brabant

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

Culturele hoogstandjes en culinaire lekkernijen zijn vaak de aspecten die het bezoeken van een plek memorabel maken. In Tilburg is dat niet anders, omdat er behoorlijk wat noemenswaardige plekken zijn om naartoe te gaan.

Neem bijvoorbeeld Natuurmuseum Brabant: een educatieve plek waar u als een heuse natuuronderzoeker doorheen treedt. Al ruim 75 jaar kunt u hier spannende tentoonstellingen bijwonen, op speurtocht gaan of mammoetsluipen. Het museum staat vol met opgezette dieren, gedroogde planten, stenen, mineralen en fossielen. Een vijftien meter lang skelet van een potvis wordt hier bewaard, zo ook een sabeltandtijger, zeemuizen en een wolharige neushoorn.

Ontdek dieren zoals u ze nog nooit ontdekt heeft en leer over hun achtergrond in Natuurmuseum Brabant!

Ook deel van de typische Tilburgse cultuur is Poppodium 013, het grootste poppodium van Nederland. Het rijke programma van 013 presenteert altijd zeer noemenswaardige artiesten – van Muse tot aan Robbie Williams – die verdeeld in verschillende zalen hun verbluffende optredens realiseren. Het pand ligt net om de hoek bij de gezellige terrasjes op de Heuvel en moét door iedereen ooit meegemaakt zijn. Honger gekregen van al dat rondtrekken? Dat kan zoals u nog nooit heeft ervaren: in een treinwagon uit 1930. Eetbar De Wagon is aan de noordzijde van Tilburg Centraal gestationeerd. Het compacte interieur doet denken dat u daadwerkelijk een treinreis gaat maken, maar in plaats daarvan nuttigt u een Cecina runderham, een Sholfilet lekkerbekstijl of een Interloire – een smaakvolle chardonnay uit Frankrijk.

Poppodium 013

Bron foto: Iconick

Eetbar De Wagon

Bron foto: Iconick

Eetbar De Wagon interieur

Bron foto: Iconick

Van Dal Tilburg exterieur

Van Dal Tilburg

Uiteraard kan uw bezoek aan Tilburg niet volstaan zonder langs te komen in onze stijlvolle winkel aan de Juliana van Stolbergstraat 25. Het vernieuwde pand is centraal gelegen en heeft een ruime indeling zodat u de beste winkelervaring geniet. Zodra u uw auto in de Parkeergarage Heuvelpoort heeft geparkeerd, loopt u in nog geen minuut Van Dal binnen, waar filiaalleider Herman en zijn vijf collega’s u hartelijk ontvangen. Binnen de muren van Van Dal Tilburg is de beleving heel belangrijk. De omgang met de klant is intens, oprecht en zorgt voor een grote betrokkenheid. Des te meer reden om langs te komen!

Filiaalleider Herman
“Wij streven naar een nauwe verbondenheid met de klant door hem of haar te betrekken bij alles wat er in de winkel gebeurt. Wat de klant vindt van onze indeling, collectie en sfeer helpt enorm bij het blijven verbeteren van onszelf.”

Herman
Filiaalleider Van Dal Tilburg

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: