Home » Eropuit » Welkom in… Nijmegen
Welkom in… Nijmegen

Al eens een bezoek gebracht aan de oudste stad van Nederland? Het Rijk van Nijmegen was zo’n tweeduizend jaar geleden al een interessante plek voor de Romeinen, omdat zij destijds van de ‘heuvel aan de rivier’ een dynamische nederzetting maakten. Of u nou wel of niet zo strategisch van aard bent: een dag eropuit in de historische Keizerstad mag u niet missen!

De Bastei

Bron foto: Iconick

Keizerstad aan de Waal

Het lijkt misschien moeilijk voor te stellen, maar verschillende keizers hebben hun sporen in Nijmegen achtergelaten. Denk hierbij aan Keizer Trajanus, Keizer Karel de Grote en Keizer Barbarossa. Keizer Trajanus verstrekte rond het jaar 100 stadsrechten aan Nijmegen, wat indertijd nog Ulpia Noviomagus heette. Keizer Karel de Grote wist rond 800 het grootste deel van West-Europa te bezitten en liet een burcht in Nijmegen bouwen – het Valkhof. Keizer Barbarossa is in 1052 verantwoordelijk geweest voor de herbouw van de burcht in de stijl van Karel de Grote. Een stad met geschiedenis dus! De Waal stroomt in volle sterkte langs de levendige stad waar van alles te zien en te beleven is. Om daar meer over te leren neemt u een kijkje bij De Bastei, het opmerkelijke museum dat veel van het Gelderse rivierengebied blootlegt. De flora en fauna worden uitvoerig behandeld, onder andere met bijzondere skeletten, opgravingen en mooie preparaten van een variëteit aan dieren. De omgeving van Nijmegen kent tevens een opmerkelijke architectuur, wat bijvoorbeeld te zien is in de steile Grotestraat, waar een reeks huizen met gekleurde panelen staat. In Nijmegen wordt er veel waarde gehecht aan kennis; zo werken veel studenten aan hun toekomst op de Radboud University waar toponderzoek en hoogwaardig onderwijs samenkomen.

Veel groen en Romeinse roem

De omgeving van Nijmegen kenmerkt zich door veel natuurlijk schoon. Zo dient het extensieve Goffertpark vaak als podium voor zowel Nederlandse als buitenlandse artiesten als bruisende festivals. Liever groen combineren met beweging? Dan zet u de navigatie naar Golfbaan het Rijk van Nijmegen. Hier krijgt u alle ruimte die u nodig acht om uw golfbal een flinke slag te geven. De Hatertse en Overasseltse Vennen zijn ook in enkele minuten te bereiken, wat u weer een mooie wandeltocht garandeert. Zalig om even uit te waaien of met een picknickmand naartoe te gaan!

Waar we u net al introduceerden aan de Romeinse invloed is het een bijzonder fenomeen om te zien dat er nog merkbare resten van te vinden zijn. Iets ten oosten van de stad ligt Berg en Dal, een knus dorp dat veel hoogteverschillen heeft. Ruim 2000 jaar geleden boorden Romeinen om  veel water te winnen en via een aquaduct te geleiden naar hun legerkampen in Nijmegen. Een houten goot ving het water op voor deze waterleiding, waarvan de dalen en dammen verscholen liggen in het landschap. Dit vormt zelfs het grootste Romeinse monument van Nederland, dus we kunnen u zeker aanraden om dat met eigen ogen te aanschouwen.

Winkelen in Designer Outlet Roosendaal (Rosada)

Bron foto: Iconick

DE STAD WAAR ONTSPANNING EN HISTORIE ELKAAR CONSTANT TEGENKOMEN

Grotestraat te Nijmegen

Bron foto: Iconick

De Grote Markt

Bron foto: Iconick

De Waal

Bron foto: Iconick

Water dwars door Nijmegen heen

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

Als u Nijmegen noemt kan dat niet zonder de Nijmeegse Vierdaagse te noemen. In dit jaarlijkse evenement staat wandelen centraal, want vele duizenden bezoekers komen vanuit allerlei hoeken van het land (en zelfs daarbuiten) om gezamenlijk hun meters te maken. Doordat veel wandelaars op deze manier stranden op campings, bij gastgezinnen of overige accomodaties ontstaan door de jaren heen talloze bijzondere vriendschappen. Een ander noemenswaardig begrip in Nijmegen is muZIEum, het unieke ‘ervaringsmuseum’ dat zich inzet om de bezoeker een zo sterk mogelijk gevoel te geven van hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Hier staat u oog in oog met een gids die zijn ervaringen deelt en u uitdaagt om zelf met een beperkt zicht allerlei obstakels te trotseren. Weer eens wat anders dan een regulier museum, en u leert er nog iets nieuws van! In het geval dat u honger krijgt van het ontdekken heeft u in ieder geval genoeg opties om deze te stillen. Diverse eettenten in Nijmegen verkopen bijvoorbeeld rasfriet, een langwerpige, donkere frietsoort die u echt eens geproefd moet hebben. Grote honger? Ga dan lekker dineren bij De Waagh, het zeventiende-eeuwse waaggebouw op de Grote Markt dat vele stormen en een heftig bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde. Zodra uw servet is ingestopt kunt u heerlijk genieten van royale club sandwiches met pesto-mayonaise, eendenborst in een romige jus van bosvruchten of een lekkere ratatouille lasagne met mozzarella.

Wilt u graag langskomen bij Van Dal mannenmode? Kom dan langs onze winkels in Arnhem (Kronenburggalerij 9-11) of Wijchen (Burchtstraat 18).

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: