Home » Eropuit » Welkom in… Maassluis
Welkom in… Maassluis

Voor Zuid-Hollandse glorie hoeft u niet verder te zoeken dan het waterrijke Maassluis, wat zo’n 17 kilometer ten westen van Rotterdam ligt. Met iets meer dan 1000 hectare aan oppervlakte is het een knusse en compacte plek om binnenkort een kijkje te nemen. Klein maar fijn, ja toch?

Hudson Rotterdam

Bron foto: Iconick

Maritiem Maassluis

Toen in 1330 de Noordvliet en Zuidvliet kanalen werden aangelegd, begonnen de eerste sluiswachters en vissers zich als bewoners te vestigen bij de sluizen. Zo ontstond er rond de Monstersche Sluis een nederzetting. De sluizen bevonden zich op het grondgebied van Maasland – een ambacht die als rechtsgebied rondom een dorp een ambachtsheer had die het voor het zeggen had. Door deze ligging kreeg de nederzetting de naam Maaslandsluis en uiteindelijk Maassluis. Inmiddels is de stad een broeiende plek met een schilderachtig aanzien. Baan uw weg door de buiten- en binnenstad via de vele wegen en bruggen en spot de prestigieuze vaartuigen zoals het Museumschip Hudson. Dit is een unieke motorsleepboot die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog uit Maassluis vertrok om pas in oktober van het bevrijdingsjaar te wederkeren. De Hudson is de enige vooroorlogse zeesleper die nog in Nederland existeert! Aan de binnenkant van het drijvende museum ontdekt u deze geschiedenis met opmerkelijke zeemansverhalen en historische foto’s.

Van de hectische haven naar de rust

Het is dan wel een fantastisch aangezicht, maar de hectische haven kan soms gebrek hebben aan de rust waar u misschien wel naar verlangt. Gelukkig is dat op een nietige afstand te vinden! Rijd bijvoorbeeld uw wagen naar het Lickebaert-bos, wat op drie kilometer in zuidoostelijke richting ligt. Met de handige parkeerplaatsen kunt u hier heerlijk genieten van een wandeling door het groen met uitzicht op het kanaal. Ook kunt u met drie kilometer in noordelijke richting naar Maasland navigeren, wat een soort dorpse verkleining van Maassluis lijkt. Hier kunt u op Veerpont De Kwakkel stappen en u rond laten varen tot en met de Broekpolder en Vlaardingen. Ook kunt u binnenlopen bij Museum De Schilpen om diverse stijlkamers van rond 1900 te zien, informatie over de streek te ontvangen of snoepgoed en snuisterijen uit grootmoeders tijd te kopen. Met een wandeling langs de Zuidgaag loopt u zo langs allerlei fotogenieke plekken.

VERKEN MAAR PAK OOK UW RUST

Woningen in Maassluis

Bron foto: Iconick

Maassluis

Bron foto: Iconick

Zuidvliet

Bron foto: Iconick

Klok Nationaal Sleepvaart Museum

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

Iedereen die Maassluis bezoekt moet eigenlijk naar het Nationaal Sleepvaart Museum gaan. Dit maritieme hoogstandje geeft een fraai beeld van de sleepvaart in Nederland en is daarmee het enige museum ter wereld dat zich specifiek op dit onderwerp richt. Hier vindt u een rijke collectie aan scheepsmodellen, gereedschappen en logboeken die u inzage geven in indrukwekkende bladzijden van onze geschiedenis. Gezien er tot aan het begin van de 14e eeuw bij elke vloed Maeslant werd overstroomd is het intrigerend om in het verleden te duiken waarbij preventieve perspectieven de basis vormden om ons alledaagse leven mogelijk te maken. Als u even wilt pauzeren van uw avontuur kunt u heerlijk lunchen bij Monsieur Paul. De brasserie heeft lekkere specialiteiten die tevens vegetarische en glutenvrije opties biedt. Kevin’s Grand Café heeft heerlijke lunch-, brunch- en dineropties die u zeker zullen smaken. De feestelijke gerechten zoals rundercarpaccio, gebrande tonijn en coquilles garanderen u een bourgondische ervaring waar u geen spijt van zult krijgen.

Nationaal Sleepvaart Museum

Bron foto: Iconick

Exterieur filiaal Van Dal Maassluis

Van Dal Maassluis

Uw Zuid-Hollandse belevenis is uiteraard niet compleet zonder een bezoek aan Van Dal Maassluis. Kom langs bij Koningshoek 92-298 waar filiaalleider Jeroen en zijn drie collega’s u graag welkom heten. Het pand ligt net aan de buitenkant van het winkelcentrum met als voordeel een massale gratis parkeerplaats pal tegenover de winkel. Van Dal Maassluis heet klanten altijd welkom onder het genot van een kopje koffie en in het weekend nog weleens met een glaasje wijn en een lekker hapje op tafel. Een leuk extraatje is dat op er op iedere dinsdag een lokale markt voor de deur staat waar allerlei verse groenten, vis, kaas en non-food producten verkocht worden. Graag tot snel!

Jeroen Sieberg Filiaalleider Van Dal Maassluis
“Elke klant is belangrijk, of ze nou sokken komen kopen of een hele winkeltas vullen.”

Jeroen
Filiaalleider Van Dal Maassluis

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: