Home » Eropuit » Welkom in… Goes
Welkom in… Goes

In deze Eropuit reizen we naar het gezellige Goes – het kloppende winkelhart van Zeeland. Ruim 28.000 inwoners vinden hun geluk in de pittoreske stad die zich kenmerkt met unieke winkels, een fotogenieke stadshaven en een mysterieuze mascotte. Goes is een stad die een langdurige indruk achterlaat bij iedere bezoeker; daar wilt u zeker een keer naartoe!

Vessie.

Bron foto: Iconick

Heerlijk vertoeven in Hanzestad Goes

Het is haast niet voor te stellen dat er een leukere stad in Zeeland is om op een zonnige dag uw benen in te strekken dan Goes, of Hoes zoals de Zeeuwen zouden zeggen. De g is namelijk een nogal omstreden letter in Goes. Het is altijd heerlijk vertoeven in deze zelfbenoemde Hanzestad die al sinds 1405 stadsrechten heeft. Zelfbenoemd, omdat Goes nooit bij de officiële Hanzesteden hoorde, maar het stadswapen wel een gans afbeeldt. Tijdens carnaval wordt de stad dan ook Hanzehat (ganzegat) genoemd. Als u tijdens uw wandeltocht de Oostvest passeert, kijk dan vooral in het water. Hier schuilt namelijk Vessie, een stalen kunstwerk dat een kop, rugdeel en staart laat zien van een monster dat doet denken aan die van Loch Ness. Loch Ness > Nessie > Oostvest > Vessie, u begrijpt het wel. Met het volgen van de route loopt u zo langs Weydeland Kaasspecialiteiten – een winkel die het authentieke Hollandse gevoel uitdraagt – en staat u pal voor de Maria Magdalenakerk. Deze koorkerk leent zich voor exposities, beurzen en andere culturele activiteiten en vormt een herkenbaar middelpunt voor de stad. Aan de andere kant van de kerk bevindt zich de Grote Markt met aansluitend het 15e-eeuwse Stadhuis dat gebouwd is in gotische stijl. Op de markt vindt u een smaakvol scala aan cafés en eetgelegenheden om uw honger te stillen.

Omgeven met de zee

Gelegen in het centrale deel van Zeeland biedt een bezoek aan Goes allerlei opties om te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld in noordelijke richting rijden om over de panoramische Zeelandbrug te rijden en Zierikzee te bezoeken. Een klein kwartier hiervandaan ligt tevens het Watersnoodmuseum, een plek die stilstaat bij de in 1953 ontstane natuurramp waarin een woeste storm de levens eiste van talloze dieren en meer dan 1800 Nederlanders. Het Zeeuwse deel waar Goes ligt leent zich ook om uitstapjes te maken naar het rustgevende strand in Zoutelande of de befaamde boulevard in Vlissingen. Toch is de omgeving van Goes op zichzelf al een plaatje. De Stadshaven heeft met de vele boten een vakantie-achtige uitstraling terwijl de imposante graffiti op verschillende muren het aanzien weer een rauw en jong randje geeft. Deze muurkunstwerken zijn het resultaat van Mural Goes, een evenement dat internationale kunstenaars een podium voor hun talent gaf.

NATUUR WAAR U OOK KIJKT

Stadshaven Goes.

Bron foto: Iconick

Weydeland Kaasspecialiteiten.

Bron foto: Iconick

Park Goes.

Bron foto: Iconick

Mural Goes.

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

In een levendige stad als Goes is het geen verrassing dat de cultuur en cuisine noemenswaardig is. U zou verwachten dat, met al het water dat Goes omringt, er weinig groen te vinden is in de stad. Echter is dat wel het geval! Golfballen worden namelijk raak geslagen op het groene terrein van De Goese Golf. Het is weliswaar net iets verder dan loopafstand gelegen, maar eenmaal daar waant u zich in een sportieve natuuromgeving. Na al die oefeningen toe aan verkoeling? Geen probleem. Tegenover de Maria Magdalenakerk zit bijvoorbeeld Brouwerij Emelisse, een Zeeuwse bierbrouwerij die al jarenlang standhoudt in de top honderd brouwerijen van de wereld. In de vroegere dagen werd het bier in Kamperland gebrouwen, wat inmiddels gebeurt in het Middeleeuwse Slot Oostende in Goes. Biertjes die we aanraden zijn de Emelisse Liquorice Salty Bock, Decadence en de Imperial Russian Stout Kilchoman BA. Zeker laatstgenoemde heeft een uitdagende naam, wat volkomen te begrijpen is gegeven dat het de 15e verjaardag van de brouwerij viert. Bij Sloot Oostende kunt u ook aansluitend heerlijk dineren. Om in de natuurrijke termen te blijven kunt u ook terecht bij De Lachende Koe. Lunch, twee- en driegangenmenu’s haalt u hier voor een vaste prijs met onbeperkt bier, wijn of fris. Geniet van dagverse gerechten zoals een lekker Black Angus biefstuk, Mexicaanse kipfilet of kabeljauw filet met ravigotesaus. Goes zult u niet hongerig verlaten!

Maria Magdalenakerk.

Bron foto: Iconick

Van Dal Goes

Van Dal Goes

Wist u dat dit de enige Van Dal winkel is in Zeeland? Een enorme aanwinst voor de gezellige binnenstad waar u een dag winkelen moet erváren. Van Dal Goes bevindt zich in de compacte Ganzepoortstraat op nummer 16, met een witstenen exterieur. Margo is de filiaalleider van Van Dal Goes (én Roosendaal) die samen met haar drie collega’s u zo goed mogelijk helpt. U kunt uw auto parkeren op het Damplein, wat op slechts twee minuten loopafstand van Van Dal Goes zit. Natuurlijk gaat fietsen of wandelen net zo makkelijk! De winkel verwelkomt veel vaste klanten, maar ook toeristen van zowel Belgische als Duitse komaf. Vanuit welke hoek u ook komt: de koffie staat altijd voor u klaar!

Margo van der Velden
“Klanten moeten de kleding zíen. Ik lees ze, luister naar wat ze vertellen en kleed ze daarop aan. Dat vindt onze klant hartstikke fijn!”

Margo
Filiaalleider Van Dal Goes

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: