Home » Eropuit » Welkom in… Dordrecht
Welkom in… Dordrecht

Net over de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt het schilderachtige Dordrecht. Deze historische stad is met 800 jaar oude bewaarde stadsrechten de oudste stad van Holland. Wanneer u door de glorieuze straten loopt wordt u gegroet door prachtige grachten en beeldige gevels. Laat u meetrekken naar al het bijzondere dat Dordrecht te bieden heeft, want dat is nogal wat!

De Bastei

Bron foto: Iconick

“Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt”

Een zin die niemand minder dan Koning Willem-Alexander uitsprak op Koningsdag in 2015. We kunnen hem ook geen ongelijk geven. Dordrecht, of Dordt zoals inwoners zouden zeggen, is een soort levende ansichtkaart waarbij elk straatje weer naar iets nieuws leidt. Met ruim duizend (rijks)monumenten is het ook hartstikke vermakelijk om goed om u heen te kijken. Dichtbij het station vindt u bijvoorbeeld het in 1608 gebouwde gildehuis Crimpert Salm, wat van oudsher toebehoort aan het lokale Viskopersgilde. In dit renaissancegebouw werd vooral veel in vis gehandeld en werd zalm ‘krimpgeslagen’ – eerst op de neus en daarna achter de kieuwen zodat de zalm een mooie, roze kleur kreeg. Bij de Kuipershaven staat een opvallende, witte constructie: Schroevendok Straatman. Deze monumentale hijskraan is voortgebracht in 1928 en heeft een hefvermogen van 40 ton. Dit was ideaal om schepen te kunnen heffen en ‘gewoon’ in de binnenhaven te repareren. Inmiddels is de constructie door de gemeente overgenomen en wordt het niet meer actief gebruikt. Dat haalt niet weg dat de haven een schitterend, fotogeniek aangezicht vormt voor iedere bezoeker.

Dordrecht op land en water

Wij waarderen historie in het aangezicht van een majestueuze stad als Dordrecht. Neem nou de Catharijnepoort: deze natuurstenen stadsmuur verleende en bewaakte de toegang tot de Hooikade vanaf 1652 en vormt vandaag de dag nog een charmant aandenken tot het vroegere Dordrecht. Nog zo’n voorbeeld is Pakhuis Bordeaux, een karakteristieke constructie die terug gaat naar 1800. De negentiende eeuw kroonde Dordrecht tot een centrum van wijnhandel waar wijnen uit het Rijn- en Moezelgebied terechtkwamen, bewaard en vervoerd werden. Bijna alle huizen in de Wijnstraat beschikten over wijnkelders waar wijnen konden rijpen alvorens ze verkocht konden worden.

Ja, Dordrecht heeft talloze straatjes om in te verdwalen, maar het is minstens zo leuk om de stad te ontdekken via de vele watergangen. Met een haast filmische rondvaart stuurt een gids u onder eeuwenoude boogbruggen door en ontdekt u plekken die u anders niet had kunnen bezichtigen. Een andere plek die u niet wilt missen is het Nationaal Park de Biesbosch, wat op slechts 5 kilometer afstand ligt van de Dordtse binnenstad. Deze unieke rivierdelta heeft wilgenbossen, eilanden en fraaie kreken waardoor het gebied zich perfect leent om te wandelen, fietsen, varen, kanoën en vissen. Vergeet zeker niet uw verrekijker in uw rugtas te stoppen, want u kunt hier allerlei bijzondere vogels spotten, zoals blauwborsten, ijsvogels en grote zilverreigers.

Winkelen in Designer Outlet Roosendaal (Rosada)

Bron foto: Iconick

EINDELOOS RONDDWALEN IN DE DORDTSE STRAATJES

Grotestraat te Nijmegen

Bron foto: Iconick

De Grote Markt

Bron foto: Iconick

De Waal

Bron foto: Iconick

Water dwars door Nijmegen heen

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

Met een wandeltocht door de bruisende binnenstad komt u ongetwijfeld langs het opvallende stadhuis. Dit gebouw zet de architectonische toon van Dordrecht met de hoekige gevel, sierlijke ornamenten en gouden gemeentewapen. Laatstgenoemde werd in 1816 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente gegeven, waarbij de kleuren relateren aan de rode en witte stoffen die het stadsbestuur in de dertiende eeuw kocht om ambtskleding van te maken. In het kader van educatie is een bezoek aan het Nationaal Onderwijsmuseum ook aan te raden. Hier treft u namelijk ruim 390.000 noemenswaardige voorwerpen waarmee het direct de grootste onderwijscollectie ter wereld is.

Bent u nostalgisch aangelegd? Dan mag het Huis van Gijn, het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836 – 1922), niet ontbreken. Deze eigenzinnige zakenman en jurist liet namelijk in zijn testament opnemen dat het huis met zijn verzamelingen in originele staat bewaard moest blijven zodat het later als museum kon fungeren. Dat is hem dus gelukt, waardoor een rondleiding of workshop in het huis inzage geeft in hoe een werkdag van een dienstmeid eruit heeft moeten zien, wat er een ruime eeuw geleden op het menu stond en hoe tafels gedekt werden.

Honger van al dat ontdekken? Baan dan uw weg naar Villa Augustus, de oude watertoren die omringd wordt door een uitgestrekte tuin waar groente en fruit ongestoord doorgroeien tot ze op uw bord belanden. De villa is een restaurant, hotel en markt ineen en is iedere dag open tot laat in de avond. Het menu wordt om de twee maanden omgegooid en bestaat vooral uit organisch gegroeide ingrediënten die onder meer in de houtgestookte oven bereid worden. Geniet niet alleen van het smaakvolle menu maar ook van de kunstzinnige exposities van hun culturele programma!

Filiaal Van Dal Dordrecht

Van Dal Dordrecht

Te midden van de levendige Voorstraat op nummer 240B vindt u Van Dal Dordrecht. Het ruime pand zit mooi verweven in de stenen muur en presenteert zijn etalage trots en overzichtelijk. Om er makkelijk naartoe te lopen parkeert u uw auto in Parkeergarage Visstraat. Met slechts 280 meter lopen omringt u uzelf met stijlvolle mannenmode uit onze zeer diverse voorjaarscollectie. Bij binnenkomst ontvangt filiaalleider Marijn met zijn twee collega’s u hartelijk en staan zij klaar om u op een vriendelijke en professionele manier te helpen. Vlakbij de winkel bevindt zich het smalste pand van Dordrecht vanwaar u langsvarende bootjes kunt zien. Dat zorgt volgens Marijn wel voor een knusse gezelligheid die een dagje Dordrecht helemaal afmaakt.

Berry Cornelissen
“Ik houd er niet van om steeds hetzelfde praatje te houden. Bij ons is ieder gesprek anders en dat maakt de omgang met de klant heel open en persoonlijk!”

Marijn
Filiaalleider Van Dal Dordrecht

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: