Home » Eropuit » Welkom in… Doetinchem
Welkom in… Doetinchem

In het verre oosten van Nederland ligt Doetinchem, de zelfverklaarde hoofdstad van de Achterhoek. De stad zit knus ingedekt tussen bos en weiland waar smalle fietspaden de wegen banen. Historische opgravingen verwijzen naar een bewoning in de nieuwe steentijd, maar geschreven geschiedenis dateert uit de negende eeuw. In 2018 is er nog een deel van de oude stadsmuur ontdekt toen er wegwerkzaamheden gaande waren. Een stad met historie dus, die absoluut het bezoeken waard is.

Het Vrijheidsmonument op het Mark Tennantplantsoen in Doetinchem.

Bron foto: Iconick

Dagje uit in Deutekom

Een dagje uit in Deutekom, zoals inwoners de stad noemen, biedt een aangename balans in ontdekken en beleven. De groene omgeving om en in de binnenstad is ideaal om een ontspannend ommetje in te maken. Iedere toerist die voor het eerst voet zet in de Achterhoek valt direct de karakteristieke omgeving op. Elke straathoek mondt weer uit op een alternatief pad met unieke winkels, smaakvolle horecagelegenheden of geschiedkundige monumenten. Een voorbeeld van laatstgenoemde is bijvoorbeeld het Vrijheidsmonument dat herinnert aan de bevrijding van Doetinchem op 1 en 2 mei 1945 door de Canadese Cavalry Highlanders. Het kunstwerk toont twee grote handen die door een touw geboeid zijn en staat op een kegelvormige sokkel aan het Mark Tennantplantsoen. Mark Tennant was tevens de majoor van de Cavalry Highlanders. Vlak tegenover het Vrijheidsmonument staat Wijnhuis ’t Pleintje waar u naast een rijk scala aan wijnen ook een goed gerijpte Highland whisky kan scoren.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Verken op slechts 30 kilometer in zuidoostelijke richting het ongeëvenaarde Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit is een van de meest gefotografeerde nationale parken in Nederland en met goed recht. Zeker met dauw en snijdende ochtendkou verandert het park in een haast mythisch landschap waarbij u met een mooie zoomlens allerlei dieren in hun natuurlijke habitat kunt vastleggen. Gelukkig leent het zich met warmere temperaturen evengoed voor lange wandelingen en geweldige fietstochten. Om u tegemoet te komen in het beste reisplan deelt Van Dal mannenmode gratis de wandel- en fietsroutes. Er zijn gratis fietsen te huren bij een van de ingangen van het park, het Marchantplein, het Kröller-Müller Museum of Jachthuis Sint Hubertus. Veel plezier!

VERKEN DE OMGEVING

De Posbank aan de zuidelijke Veluwe.

Bron foto: Malou Franken

Straat graffiti in Doetinchem.

Bron foto: Iconick

Winkelend publiek op de markt in Doetinchem.

Bron foto: Iconick

Het stadhuis in Doetinchem.

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

Het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum bevat een waardevolle collectie modellen op het gebied van trein-, tram- en busvervoer. Ook beschikt het museum over allerlei attributen, uniformen en andere gebruiksvoorwerpen die te maken hebben met openbaar vervoer en is daarom een leuke aanvulling op een dagje uit in Doetinchem. Als u benieuwd bent wat de pot schaft in Doetinchem, is Stadsboerin Doetinchem een smakelijke optie. Hier drukt Ellen Willems (1974) haar liefde voor natuur door in kostelijke gerechten met producten uit eigen oogst. De tuin op haar terrein bestaat uit zestig fruitbomen, een moestuin, een wijngaard en een varkensweide. U vindt hier dagelijks variërende menu’s met voor-, hoofd- en nagerechten zoals zoete aardappelsoep met verse gember, chili met Achterhoekse nierbonen, Libanees platbrood en crème fraîche en een Mexicaanse chocoladetaart. Tevens spreekt De Echte Duitse Bakker op de Hoek tot de verbeelding met allerlei lekkere, degelijke deegdelicatessen. Denk hierbij aan Langsemmeln, verse mini-croissants en Bienenstich – een typisch Duits gebak. Verder zijn er tal van unieke eetgelegenheden die het proberen waard zijn, zoals Het Raedthuys, Bua Thai en LEV foodbar. Doe spontaan in Doetinchem en u zult niet teleurgesteld raken.

De Enige Echte Duitse Bakker op de Hoek.

Bron foto: Iconick

Winkelpand Van Dal Doetinchem

Van Dal Doetinchem

Uiteraard is een dagje uit in Doetinchem niet compleet zonder het binnenlopen van de Van Dal winkel. Deze vindt u aan de gezellige Boliestraat 44 – een straat waarbij diverse zelfstandige ondernemers zich onderscheiden met een eigen specialisme. Het team van Van Dal Doetinchem bestaat uit vier vaste collega’s die al sinds de opening in 2014 tracht iedere klant zo goed mogelijk te helpen bij de zoektocht naar die ene broek, dat fijne vest of die perfecte jas. Smakelijk als vanouds met een goede kop koffie natuurlijk. Filiaalleider Wim zet zich, samen met twee lokale ondernemers, in om straatactiviteiten te organiseren en daarmee Doetinchem wat meer op de kaart te zetten. Zowel het openbaar vervoer als uw eigen vervoer brengen u eenvoudig en snel naar Doetinchem, waarbij een wandeling naar het centrum u slechts 15 minuten tijd kost. Een uitstekend voordeel is dat gratis parkeren mogelijk is, dan wel aan de Stationsstraat. Wilt u toch liever in het centrum parkeren, dan kan dat met een dagkaart van vier euro. Ajouw!

Wim de filiaalleider Van Dal doetinchem
“Kenmerkend voor de sfeer in onze winkel is de ongedwongenheid. Iedereen is welkom: voor kleding- en stijladvies, voor een kop koffie en een praatje.”

Wim
Filiaalleider Van Dal Doetinchem

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: