Home » Eropuit » Welkom in… Den Bosch
Welkom in… Den Bosch

Van de kolossale Sint-Janskathedraal met prachtige glas-in-loodramen tot de unieke bolwoningen in de Maaspoort woonwijk: Den Bosch is ongeremd eigenzinnig en vooral heel leuk om een bezoek aan te brengen. Laat u verwelkomen in de hoofdstad van Noord-Brabant!

De binnenstad van Den Bosch

Bron foto: Iconick

Den Bosch, ‘s-Hertogenbosch en Oeteldonk

Alleen al door de verschillende namen is te verwachten dat de stad enig aanzien heeft. Laten we even bij het begin beginnen. De oudste vermelding, super Silvam junta Orthen, dateert van 1195.  Dit is het jaar waarin stadsrechten aan de stad worden verleend door Hendrik I, hertog van Brabant. Er werd vroeger van uitgegaan dat Den Bosch voornamelijk uit (moeras)bos bestond, wat weer als jachtgebied toebehoorde aan Godfried I van Brabant, de eerste hertog van Brabant en tevens vader van Hendrik I. Zo ontstond ’s-Hertogenbosch: het bos van de hertog. Dit is de officiële schrijfwijze en wordt ook het meest aangehouden in schriftelijke vorm. In de volksmond is dit meestal Den Bosch. In carnavalstijd heet de stad echter weer Oeteldonk; Oetel zou ofwel een kikvors zijn ofwel een veelvoorkomende achternaam in Den Dungen, waar donk aan een heuvel refereert die ligt aan een lager grondgebied. Het komt erop neer dat Den Bosch als stad dus al wel best wat jaren meegaat. Zo staat bijvoorbeeld De Moriaan al eeuwen op de Markt; dit is het oudste bakstenen gebouw van Nederland! De origine ligt in de dertiende eeuw en inmiddels is het gerenoveerd en erkend als een rijksmonument. Wat ons betreft is Den Bosch ook een van de mooiste steden die Brabant rijk is: de historische bouwstijlen van de meeste gebouwen zijn erg karakteristiek en eigentijds. Veel om u heen kijken dus!

Dommel

Bron foto: Iconick

Sint-Janskathedraal

Bron foto: Iconick

Graffiti bij Costa del Silo

Bron foto: Iconick

Dit, dit en dit wilt u echt niet missen

Aan de noordelijke zijde van de stad kunt u de opmerkelijke bolwoningen van architect Dries Kreijkamp (1937-2014) vinden. Deze woningen zijn letterlijk rond in vorm en hebben een doorsnede van 5,5 meter. Het zijn dan ook geen woningen waar u met een uitgebreide familie een polonaise in kunt lopen, maar deze bieden wel een unieke, minimalistische woonervaring voor een à twee personen. De in 1984 gebouwde woningen zijn gemaakt van een mengsel van glasvezel en cement, de voet van beton. Een andere constructie waar u zeker een blik op moet werpen is de Sint-Janskathedraal. De gotische kerk met Romaanse toren beslaat 115 bij 65 meter, heeft noemenswaardige schilderingen tot aan het plafond en daarnaast imposante glas-in-loodramen. Deze gebrandschilderde kunstwerken illustreren historische aspecten zoals De Doop in de Jordaan, Het Laatste Oordeel en Johannes de Evangelist en Zeven Profeten.

DEN BOSCH ZIT VOL VERRASSENDE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Bolwoningen in de Maaspoort woonwijk

Bron foto: Iconick

Toerist in eigen land

Wilt u daarnaast nog een échte toeristenervaring? (Er)vaar dan de waterrijke omgeving van Den Bosch. Met een rondvaart over de Binnendieze drijft u onder de stad door via knusse grachten en voelt de tocht als een rondvaart in een film. Vroeger diende de Binnendieze als watervoorziening, wasplaats en afvalstort, waaruit blijkt hoe veelzijdig dit voorrecht gebruikt werd. Rondvaarten kunt u boeken via De Kring Vrienden, wat we absoluut aanraden. Zorg ook dat u een tussenstop uitstippelt bij de oude Verkadefabriek. In dit gebied ligt namelijk een zomers paradijs met de verleidelijke naam Costa del Silo. Van donderdag tot en met zondag kunt u hier met uw voeten in het zand ontspannen om te genieten van een lekker hapje, drankje en live muziek van een enthousiaste dj. Even krijgt u het idee dat u in het buitenland ontspant, en er is een 100 procent zekerheid dat u hier terug wilt komen. En dat allemaal in Centro des Bosso!

Costa del Silo met strand

Bron foto: Iconick

Bossche bol

Bron foto: Iconick

DE BOSSCHE BOL IS EEN VEREISTE ALS U DEN BOSCH BEZOEKT

Cultuur en cuisine

Allereerst heeft Den Bosch een sterke verbinding met carnaval. Vanaf november komen de eerste mensen al in de stemming door in Oeteldonkse kielen rond te lopen. Ondanks dat het dansen van oudsher niet breed werd toegejuicht is Oeteldonk een echte broedplaats van ongedwongen gezelligheid. Maar dat is niet het enige waar Den Bosch echt om te roemen is: Het Noordbrabants Museum heeft namelijk als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. De in Brabant geboren schilder laat zijn sporen hier achter: leer over zijn landelijke omgeving, het boerenleven en natuurlijk het stilleven dat hij heeft ervaren in de zuidelijke contreien. Qua eten kunnen we er lang en kort over praten, maar de Bossche bol is onlosmakelijk verbonden met de Bossche cuisine. Deze smaakvolle lekkernij, ook wel sjekladebol genoemd, is een gebakje dat wordt gebakken van soezenbeslag. Deze wordt in pure chocolade gedoopt en gevuld met slagroom, waardoor het een hartige en heerlijke gebaksspecialiteit wordt. De allerlekkerste haalt u bij Banketbakkerij Jan de Groot, die gunstig tegenover het station gelegen is. Let wel: de praktijk wijst uit dat het haast onmogelijk is om een Bossche bol te eten zonder er een zooitje van te maken. Gris dus altijd een of twee servetjes mee!

Mocht u in plaats van smeltende chocolade behoefte hebben aan iets verkoelends, dan raden wij u restaurant Zoetelief aan. Deze knusse en uitnodigende eetgelegenheid bevindt zich in de Korte Putstraat en heeft een heus dakterras. Hier kunt u heerlijke wijnsoorten uit speciale regio’s van onder meer Spanje, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika bestellen die u doen snakken naar meer. 

Exterieur Van Dal Den Bosch

Van Dal Den Bosch

Over Den Bosch kunt u eigenlijk niet uitgepraat raken. Het is een stad die een dagtrip verdient en dan hoogstwaarschijnlijk nog steeds plekken overlaat om te bezichtigen. Wat u in ieder geval wel wilt includeren in uw route is het fraaie pand van Van Dal Den Bosch. Deze is subtiel gelegen aan de Verwersstraat 5, waar filiaalleider Donja met haar collega’s Anja, Nanette en Saskia klaarstaan om u te ontvangen. Parkeren doet u bij Parkeergarage Wolvenhoek, wat op slechts drie minuten loopafstand van Van Dal Den Bosch ligt. De Verwersstraat kent veel bedrijvigheid en ligt vlakbij de Korte Putstraat waar veel eetgelegenheden zorgen voor de perfecte eropuit-combinatie. Het pand van 350 m² wordt altijd modieus en verfrissend geëtaleerd om de klant zo uitnodigend mogelijk aan te spreken. Volgens Donja moet haar personeel de klant niet bedienen, maar verrassen. Kleding kopen kan immers overal, maar bij Van Dal Den Bosch is de ervaring écht bijzonder.

Berry Cornelissen
“Ons team bestaat volledig uit vrouwen, maar we staan allemaal ons mannetje. Service voorop en de klant is altijd welkom!”

Donja
Filiaalleider Van Dal Den Bosch

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: