Home » Eropuit » Welkom in… Arnhem
Welkom in… Arnhem

Met een oppervlakte van 100 km² is de Gelderse hoofdstad Arnhem fantastisch om eens te exploreren. Gelderland is de grootste en meest natuurrijke provincie van Nederland. Dat is dan ook terug te zien in Arnhem en de omgeving daarvan. Denk maar aan natuurgebieden zoals Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Park Berg & Bos en Park Sonsbeek. Toch is de binnenstad ontzettend interessant om te bezoeken. Ga mee op avontuur!

Eeuwenoud Ernem

Even beginnen bij het begin. De veelbelovende stad Arnhem – of Ernum volgens de lokale bevolking – is ontstaan in de Middeleeuwen. Het verkreeg stadsrechten in 1233 en oversteeg het belang van andere Gelderse steden doordat Reinald II, graaf en hertog van 1326 tot 1339, het liefst in Kasteel Rozendaal verbleef. Enkele eeuwen later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebeurde de Slag om Arnhem. Daarin wilden 10.000 Geallieerden Nederland bevrijden van de Duitsers. De Duitsers bleken echter te sterk en wonnen de strijd. Gelukkig is de stad in grote mate opgeknapt en een vreugdevolle plek om te vertoeven met tal van boeiende bezienswaardigheden. Zo loopt u tijdens een historische rondleiding in een van de 39 eeuwenoude kelders die een weg onder het centrum van Arnhem banen. De restauratie van de destijds vernielde Eubesiuskerk is in 2019 voltooid en geeft een fenomenaal uitzicht op de skyline vanaf de glazen balkons op 73 meter hoogte.

GELDERSE PRACHT SINDS DE MIDDELEEUWEN

Winkelen in de Koningstraat in Arnhem.

Bron foto: Iconick

De waterval in Park Sonsbeek.

Bron foto: Iconick

Natuurrijke omgeving

Logischerwijs wilt u proeven van de eerder genoemde natuurrijke omgeving. Park Sonsbeek is daarom een echte must-see voor iedereen die Arnhem bezoekt. Doordat het op slechts vijf minuten loopafstand van het Centraal Station ligt, is het voor iedereen makkelijk toegankelijk. De omvang van het park beslaat 67 hectare en kreeg in 1963 als eerste Nederlandse park de status van Rijksmonument. Of het u zal lukken om elke hoek van het park in een enkele wandeling te zien laten we in het midden, maar de in 1826 aangelegde waterval mag u absoluut niet missen. Het publiek dat naar dit park trekt varieert van fanatieke hardlopers tot aan genietende picknickers en joviale yogagroepen. Ongeacht waar u onder valt; hier slaagt u zonder twijfel in het loskoppelen van de realiteit om in uw ontspanning te verdwalen.

GEEN BEZOEK AAN ARNHEM IS COMPLEET ZONDER PARK SONSBEEK TE ONTDEKKEN

Een vergezicht van Park Sonsbeek in Arnhem.

Bron foto: Iconick

Het Focus Filmtheater in Arnhem.

Bron foto: Iconick

15e eeuwse kelders in het centrum van Arnhem.

Bron foto: Iconick

Cultuur en cuisine

Arnhem is bijtijds en heeft een levendige cultuur. In de wijk Klarendal zijn een hoop modewinkels en ateliers geopend om studenten van ArtEZ University of the Arts te stimuleren om een eigen onderneming te beginnen. Aanvullend is er een jaarlijkse Nacht van de Mode. Tijdens deze bijzondere avond proberen deze ondernemers in spé hun bekendheid te vergroten door middel van workshops, lezingen en exposities. Mocht u van al dat ontdekken een rammelende maag gekregen hebben, kunt u het best terecht bij Damascus Restaurant. Dit Syrische restaurant belooft Syrieus lekkere Syrische lekkernij, ambachtelijk bereid op een houtskoolgrill. Daardoor smult u van uiterst mals vlees in gerechten zoals gegrilde lamskoteletten, chello kebab of een uitgebreide gemixte grill. Laat ons wel even weten wat u ervan vindt!

Het exterieur van de Van Dal winkel in Arnhem.

Van Dal Arnhem

De Arnhemse winkel ligt in het overdekte winkelcentrum Kronenburg, net buiten de binnenstad. Het is goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als de auto, die u veilig en gratis kunt parkeren in de parkeergarage onder het winkelcentrum. Dat komt nog eens van pas als u er op een regenachtige dag even uit wilt! Het pand bevindt zich op de eerste verdieping – de galerij – welke u kunt bereiken met de trap of lift. Bij aankomst ontvangen filiaalleider Ruud en zijn collega’s Ela, Corina, Monique en Jacqueline u met een lach en warme, verse koffie.  Zij helpen u graag aan doordachte kledingkeuzes om u het meest stijlvol voor de dag te laten komen. Komt u binnenkort gezellig langs? Ajù hè héé!

Een portret van Ruud van der Weerd, filiaalleider van Van Dal Arnhem.
“Welkom in Kronenburg: het grootste winkelcentrum van Gelderland. U vindt hier letterlijk alle winkels onder één dak!”

Ruud
Filiaalleider Van Dal Arnhem

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: