Home » Eropuit » Wat is er te doen op Malta?
Wat is er te doen op Malta?

Op nog geen 100 kilometer van het Italiaanse Sicilië ligt een eiland nog kleiner dan ons eigen Waddeneiland Texel. Dit eiland, genaamd Malta, is een van de meest toeristische plekken in Europa. De kans is dan ook groot dat je ooit van deze dwergstaat gehoord hebt of dat je het in een film voorbij hebt zien komen. Want naast prachtige baaien en steden biedt dit eiland veel authenticiteit, historie en is het de perfecte vakantiebestemming voor zowel zongenieters als cultuursnuivers. Dit is Malta!

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Een rijke historie

De dwergstaat Malta bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en het onbewoonde eiland Comino. Dit maakt Malta officieel tot een archipel en géén eiland. Tussen de jaren 3500 en 2500 v.C. bouwden de eerste bewoners van Malta – kolonisten uit Sicilië – verschillende tempels verspreid over het eiland. De Tempels van Tarxien en de tempels van Hagar Qim en Mnajdra zijn zelfs ouder dan de Piramides in Egypte en zijn vandaag de dag nog te bezoeken.

Door de strategische ligging van het eiland heeft Malta veel heersers en vooral veel strijd gekend. Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden, Turken, Fransen (door Napoleon) én Britten hebben Malta achtereenvolgens veroverd. Elke heerser heeft zijn sporen achtergelaten en daarom is er een unieke mengelmoes van al deze culturen terug te vinden op het eiland. Toch vind je de Engelse cultuur het meest terug. Malta wordt hierdoor ook ‘het warme Engeland’ genoemd. Vooral de tuinen en gebouwen in de hoofdstad Valletta zijn Engelse invloeden vaak terug te vinden.

De hoofdstad van Malta: Valletta

Op een schiereiland ligt een van de meest magische steden op Malta: Valletta. Bijzonder is dat Valletta de kleinste hoofdstad is van Europa. Met een grootte van 0,8 km² past Valletta ruim 270 keer in Amsterdam. Toch staat de gehele stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met talloze bekende en onbekende parels kan een bezoek aan hoofdstad Valletta niet ontbreken. Bezoek ook zeker de St. John’s Cathedral, de Lower & Upper Barrakka gardens en Fort Sint-Elmo.

Wat is er te doen op Malta? Hoofdstad Valletta

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Natuur op Malta

Wie van natuur geniet mag een bezoek aan Malta niet overslaan. Met het helderste water in Europa, steile rotspartijen en groene kustlijnen kijk je jouw ogen uit op dit idyllische eiland. De magische Blue Grotto presenteert grotten in het zuiden van Malta met indrukwekkende kleurweerkaatsingen op het water. Wie van rust geniet schuift heerlijk aan op het Blue Lagoon, een wit strand met helder, blauw water op het onbewoonde eiland Comino.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Marsaxlokk

Een van de meest iconische plekken op dit eiland is het vissersdorpje Marsaxlokk. De beroemde gekleurde boten sieren de idyllische haven die omringd wordt door heerlijke restaurants en leuke winkels. De prachtig gekleurde boten, ook wel Luzzu’s genoemd, zorgen er elke dag weer voor dat de restaurants voorzien zijn van verse vis om jou voor te schotelen. Heerlijk!

Bron foto: Unsplash.com

Eten op Malta

Naast de verse vissoep Aljotta aan de haven van Marsaxlokk geniet je op Malta veelal van verschillende soorten brood. Pastizzi is hierbij de populairste snack. Een met ricotta gevuld broodje dat te koop is bij een Maltese Pastizzeria. Een andere populaire snack is de Ftira. Dit is een speciaal type flatbread met een gat in het midden. Deze is besmeerd met olie, tomaat, knoflook en ui. Een Maltese ciabatta om precies te zijn. Verrassend lekker!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: