Home » Eropuit » Wat is er te doen in Middelharnis?
Wat is er te doen in Middelharnis?

Stiekem weggestopt in de met water omringde gemeente Goeree-Overflakkee, maar daardoor niet minder interessant om eens te bezoeken: Middelharnis! In topografisch opzicht is Middelharnis nog nét geen onderdeel van Zeeland, maar het voelt wel zo – zeker met het toerisme. Deze Zuid-Hollandse parel wordt Menheerse genoemd door de lokale bevolking die bijna 8000 inwoners telt. Wat is er te doen in Middelharnis? Leer er vandaag alles over en plan een leuk dagje of weekendje weg!

Klik op een van de volgende links om direct naar dat pagina deel te gaan.

Grote of St. Michaëlskerk

Op veel plekken in Nederland pieken kerken boven de huizen uit en Middelharnis is daar geen uitzondering op. De Grote of St. Michaëlskerk beeldt de aartsengel, waar de naam ook van afstamt, af in het wapen van Middelharnis uit 1816. Het wapen ziet er enigszins heldhaftig uit; St. Michaël overwint een draak met een lang zwaard in zijn hand. Deze draak dwaalt nog steeds rond in het interieur van de kerk, bovenin de pilaar aan de linkerzijde van de galerij, welteverstaan. Blik ook even onder de toren bij de hoofdingang, op de preekstoel en boven de ramen van het koor; daar treft u namelijk het harnas!

""

Bron foto: Unsplash.com

Musea in Middelharnis

Even uw blik op iets anders, zodat u uzelf cultureel kunt verrijken? Dan raden we u aan om een bezoek te brengen aan de musea in Middelharnis. Zo is er een heus Streekmuseum, het Rien Poortvliet Museum en de Menheerse Werf die elk absoluut de moeite waard zijn. Lees er nu alles over.

Streekmuseum

De naam verraadt het eigenlijk al, maar het Streekmuseum is een cultuurhistorisch museum in provincie Zuid-Holland dat sinds 1949 de geschiedenisverhalen van Goeree-Overflakkee vertelt. Eilandverhalen, welteverstaan, zoals die befaamde muntschat die op het Schiereiland is gevonden.

In 2018 werd er met een metaaldetector gestuit op een laatmiddeleeuwse schat bestaande uit 3000 munten en een daarbij horende pot. Ondanks dat het onduidelijk is of al deze Europese munten van zilver zijn, is de oudste afkomstig uit het vroege 1305. Navigeer snel naar het museum in de trapgevelhuizen in de Kerkstraat en ontdek elk seizoen nieuwe exposities!

Hier is in 2018 nog een schatvondst gedaan!

Rien Poortvliet Museum

Bekend van zijn aquarel- en olieverfkunst: Rien Poortvliet heeft zijn oeuvre op de kaart gezet en stelt dat graag tentoon in het Rien Poortvliet Museum, gelegen op het eiland Tiengemeten. De kunstenaar leerde zichzelf schilderen – zonder er ooit ook maar één schilderles voor genomen te hebben – en doet dat op ongeëvenaarde wijze. Levensechte dierschilderijen nemen u mee in zijn eigenzinnige wereld, waarvoor ook imponerende rondleidingen mogelijk zijn. Extra leuk: een tuinpad buiten het museum is een route waar u meer leert over de geschiedenis van Tiengemeten. Een tijdloze ervaring!

Menheerse Werf

De Menheerse Werf is de voormalige scheepstimmerwerf van Middelharnis die een origine in het vroege 1750 kent. Als laatst overgebleven beugsloep ter wereld is de 28 meter lange MD10 ‘Johanna Hendrika’ een invloedrijk schip in de geschiedenis van Middelharnis. Alsof dat niet alles is, biedt de werf meer edutainment in de vorm van een interactieve maquette van het Haringvliet en Slijkgat en een monument voor de op zee gebleven vissersschepen. De gratis te bezoeken werf is geopend van woensdag tot zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Bron foto: Rien Poortvliet msueum

Wandelen in Middelharnis

In de natuurrijke omgeving van Middelharnis is het heerlijk vertoeven met de benenwagen. Lekker een luchtje scheppen werkt niet alleen verfrissend en energetisch, maar het houdt ook uw hersenen fit. Eerder schreven we daar al dit artikel over, waarna we u graag duiden op noemenswaardige plekken om te wandelen.

Nieuwe-Tonge

De omgeving van Nieuwe-Tonge heeft meer dan 2400 inwoners en grenst aan het grote Grevelingenmeer. Het centrum heeft onder meer een gereformeerde kerk, diverse kleine ondernemingen en een heuse Dartshop – waar u voor die 180 punten kunt gaan – die door knusse straatjes met elkaar verbonden zijn. Zodra u zich dichterbij het water begeeft treft u een kleine haven waar boten kunnen aanmeren met een eindeloos uitzicht op het water. Met de meters die u maakt komt u ook nog langs diverse campings en zult u merken dat tot rust komen precies is wat u hier écht kunt.

Faunapark Flakkee

Als u op verdere ontdekking uitgaat in Nieuwe-Tonge, dwaalt u vanzelf in de wonderlijke fauna van Faunapark Flakkee, een dierenpark dat sinds 1995 zijn deuren opent voor avontuurlijke dierliefhebbers. Ervaring leert dat het als een soort stadspark is opgebouwd met daaromheen verscheidene dierenverblijven, waaronder moeraskittens, alpaca’s en flamingo’s. De vrijwillige organisatie ontving in 2018 officieel een dierentuinlicentie en kijkt ernaar uit om u spoedig te verwelkomen.

Raadhuis van Middelharnis

Pronkend als kopstuk in de Raadhuisstraat wandelt u naar het Oude Raadhuis van Middelharnis. Het statige bouwwerk is in 1639 ontworpen door Arent van ’s-Gravesande en werd door zijn broer Pieter Noorwits in een Hollands classicistische stijl gebouwd. Het wapen van Middelharnis is in de gevel te zien! Op de toren van het raadhuis is een koperen gaffelscheepje te zien; dit duit erop dat Middelharnis in de kern een vissersplaats is. Absoluut een kijkje en kiekje waard!

""

Bron foto: Unsplash.com

D’Oranjeboom

Hoe Nederlands u uw wandeling wilt hebben schat u zelf het best in. Toch zijn wij van mening dat een korenmolen niet op uw route mag ontbreken. Wandel langs de in 1768 gebouwde korenmolen d’Oranjeboom die u op iedere zaterdag ook nog van binnen kunt bewonderen. Sinds 1988 is het een gelukkig eigendom van molenstichting Goeree-Overflakkee, des te meer een reden om deze niet te missen. Een sierlijke gedenksteen die rood, wit en blauw geverfd is, siert de westelijke deur, waardoor u zich gelijk thuisvoelt.

Borrelen in Middelharnis

Of er een beetje geborreld wordt in Middelharnis? Zeker weten! Wat is er nou heerlijker dan even ontspannen met een koude rakker in de hand? Precies, vrij weinig, en daarom lichten wij graag uit waar u het beste aan kunt schuiven.

""

Bron foto: Unsplash.com

""

Bron foto: Unsplash.com

""

Bron foto: Unsplash.com

LLEV

Klaar voor een pure smaakbeleving in een hele sfeervolle omgeving? Dat is wat LLEV u belooft te bieden – niet voor niets dat de bedrijfsafkorting dan ook staat voor Living, Latte e Vino. Naast de lokale lekkernijen waar u uw vork in prikt geniet u hier van heerlijke gin & tonic met onder meer gember, anijs of frambozen, de geliefde 11 Minutes – een blauwe druivenwijn uit het Italiaanse Veneto – of een Franse Chardonnay met diepe geur van brioche en bewaarfruit. Traditioneel lekker!

‘t Majoortje

Op de kruising van de authentieke haven van Middelharnis en d’n Diek bevindt zich ’t Majoortje, een plek waar zelfgemaakte gerechten worden bijgestaan met lekkere drankkeuzes. Voor de wandelaars die even een pauze willen is er huisgemaakte chocolademelk, chai latte en het exclusieve Koffie Majoortje. Liever de avond afsluiten met een biertje of glas wijn? Het ruime aanbod speciaalbieren en borrelende wijnen staat voor u klaar.

Eten in Middelharnis

Van al dat ontdekken zult u wel trek gekregen hebben. Gelukkig kunt u altijd ergens aanschuiven in Middelharnis om lekker te gaan eten. Waar? Lees snel verder.

""

Bron foto: Unsplash.com

Brasserie ‘t Vingerling

De door Michelin bekroonde Brasserie ’t Vingerling serveert zes dagen per week overheerlijke gerechten. Het menu varieert per seizoen en staat momenteel in het licht van gebakken heilbotfilet met linguine en pancetta, wilde fazant met zuurkoolstamppot en zeetong à la meunière. Voel u op uw plek in dit monumentale pand aan de jachthaven van Middelharnis. Er zijn wel tachtig zitplaatsen, waterdichte parasols zodat u altijd beschut blijft en een verwarming zodat kou u niets kan maken. Aan tafel!

Quartier Latin

Hét welbekende eet- en feestcafé van Goeree-Overflakkee: Quartier Latin. Subtiel gelegen aan de binnenhaven en trakterend op een mooi uitzicht zal het u hier kostelijk smaken. Neem een heerlijke garnalencocktail of huisgemaakte kiploempia’s vooraf en snijd uw mes daarna in een met pepersaus gegoten kogelbiefstuk of gepelde, in knoflook gebakken gamba’s die afgeblust zijn met witte wijn en room. Verrukkelijk! Maak uw avond rond met een lekker dessert of drankje achteraf.

""

Bron foto: Unsplash.com

Overnachting in Middelharnis

Bent u van plan om de avond niet te vroeg te laten aflopen en wilt u een overnachting in Middelharnis? Blijf dan gewoon en ga morgen pas weer naar huis! Dit is waar u terechtkunt.

Bed & Breakfast & Bike

Aan de rand van de Sommeldijkse polder vindt u Bed & Breakfast & Bike, een knusse plek waar gaststel Lydia en Marcel van Lint uw verblijf huiselijk en gezellig trachten te maken. Het concept is vrij eenvoudig: huur een kamer van 14, 15 of 18 vierkante meter, neem er eventueel een stevig ontbijt voor slechts €7,50 bij en leen gratis een fiets! Zo geeft u nog een avontuurlijke twist aan uw verblijf en verkent u de natuurgebieden, stille landwegen en daverende zandstranden met de wind door uw haar. Dit verblijf zal u zeker bijblijven!

Menheerse Werf

Bij de Menheerse Werf heeft u de ideale Bed & Bootervaring. Boot? Ja echt, dat is géén spelfout; lekker verblijven in een studio van het Pekelpakhuis! Deze is te vinden naast de oude werfbaaswoning en vormt sinds de vroege 19e eeuw een bijzonder rijksmonument. Van oudsher werd het pakhuis gebruikt om scheepsbenodigheden voor de visservloot in Middelharnis op te slaan. U kijkt uit over de werf én haven terwijl de studio van alle gemakken voorzien is – van kleine kombuis met koffiemachine tot aan een uitgebreide boekenkast, gezelschapsspellen en televisie met AppleTV, Netflix en YouTube. Voelt net als thuis!

Als thuis, maar toch heel anders!

""

Bron foto: Unsplash.com

Hopelijk heeft u zo een bescheiden indruk van wat Middelharnis u allemaal te bieden heeft. Let er wel op dat bezienswaardigheden afwijkende tijden kunnen hebben door de bewogen tijd waar we in leven. Desalniettemin zijn we er zeker van dat u talloze memorabele momenten zult beleven in deze afgelegen parel van Zuid-Holland. Laat ons weten hoe u het vond en vergeet niet een bezoek te brengen aan onze Van Dal winkel aan het Zandpad 78!

Van Dal Middelharnis

Van Dal Middelharnis

Zandpad 78 dus, de plek waar het allemaal gebeurt! Groet filiaalleider Caroline en haar drie collega’s en ervaar zelf de warme, persoonlijke sfeer die in de winkel heerst. Van Dal Middelharnis is in 2020 verbouwd en presenteert trots het nieuwe jasje dat zo’n 300 vierkante meter beslaat. Of u nou een van de toeristische klanten bent die vaak op nabije campings ontspannen, of al jarenlang in de omgeving woont: we heten u graag van harte welkom. Parkeren gaat eenvoudig vóór de winkel in een blauwe zone, óf tijdloos gratis, iets verder op de parkeerplaats aan de Herman Heijermanssingel. Caroline is zelf lid van Stichting Hart van Goeree-Overflakkee, waarmee zij, vaak in samenwerking met Biz, evenementen organiseert. Een van de leukste die zij hiermee opzetten is de Lichtjesparade, waarmee er onder meer langs verzorgingscentra gewandeld wordt om voor kwetsbare mensen een lichtje te branden. Bij Van Dal Middelharnis moet u zich thuisvoelen!

Van Dal mannenmode logo
Caroline
“De klant staat altijd voorop. Daarom vind ik het belangrijk om een klant te benaderen zoals ik zelf graag benaderd word: gastvrij. Wees welkom!”

Caroline
Filiaalleider Van Dal Middelharnis

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit | Wat is er te doen in Nederland

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: