Home » Eropuit » Wat is er te doen in Heerenveen?
Wat is er te doen in Heerenveen?

Dat je in het noorden van het land de ideale plek voor een dagje uit of een weekendje weg zou vinden wordt al snel duidelijk wanneer je Heerenveen binnenkomt. Deze Friese plaats is het oudste veenkanaaldorp van Nederland met een origine uit 1551 en zit boordevol bezienswaardigheden en activiteiten. Hier ga je niet alleen delicatessen nuttigen en lekker borrelen, maar ook cultuur snuiven bij leuke musea. Lees gauw verder.

Parochiekerk van de Heilige Geest

Veel noemenswaardige plekken in Nederland hebben een herkenbare kerk en daar is Heerenveen geen uitzondering op. Parochiekerk van de Heilige Geest bevindt zich op slechts 50 meter afstand van de Crackstate, waar we zo iets verder op inzoomen. De in 1933 gebouwde kerk heeft drie beuken, ofwel langgerekte ruimtes tussen rijen kolommen in een kruiskerk. Tuur bij binnenkomst ook even naar je rechterzijde; hier staat namelijk een orgel met fraaie ornamenten! Dit zijn versieringselementen die een voorwerp of gebouw decoreren.

Sierlijk vanuit iedere hoek!

Ornament

Bron foto: Unsplash.com

Museum

Bron foto: Unsplash.com

Musea in Heerenveen

Tijdens een leuke dag eropuit is het bezoeken van musea in Heerenveen iets wat je niet mag overslaan. Voor een boeiende duik in het socialisme bezoek je het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum en de mooiste exposities van moderne kunst tref je bij Museum Belvedère.

Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum

In het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum leer je alles over de grondlegger van het Nederlandse socialisme. In het vroege 1879 richtte hij het tijdschrift Recht voor Allen op, in 1898 het blad De Vrije Socialist. Zijn uitspraken als “De minderheden zijn in de geschiedenis altijd de drijfkracht geweest”, “Er kleeft bloed aan elk voorwerp dat wij tot ons nemen en dat bloed schreit ten hemel, want het is bloed voor mensen” en “Vanuit de concrete wereld ’n goddelijke wereld afleiden is een salto mortale” worden nog vaak herinnerd. 

Museum Belvedère

Een inspirerende plek waar schilderijen van Friese schilders het interieur verrijken. In Museum Belvedère ontdek je onder meer de werken van Jan Mankes, Thijs Rinsema en Sjoerd de Vries. Er zijn eveneens van tijd tot tijd exposities te zien zoals die van Isabelle Werkhoven en Dianne Bakker waarin een geheel eigen wereld opgeroepen wordt. Dat moet je met je eigen ogen zien!

Friese natuur

Bron foto: Unsplash.com

Hooglander

Bron foto: Unsplash.com

Zonsondergang

Bron foto: Unsplash.com

Wandelen in Heerenveen

Friesland staat bekend om zijn rauwe, ongerepte natuur. Je omgeeft je gemakkelijk met veel groen, grachten en gezellige straten. Daarom zijn we van mening dat wandelen in Heerenveen écht op je to-do-lijst moet staan. Maak maar eens wat meters op of naar de volgende plekken.

Oranjewoud

Ten oosten van Heerenveen vind je het Oranjewoud dat, ondanks zijn naam, juist heel veel groen te bieden heeft. De verschillende landgoederen hebben wijdse wegen, parken met een royale hoeveelheid eiken en beuken en knusse weilanden. Wist je dat hier ook een bijzonder rijksmonument staat? Uitkijktoren De Belvedère werd zo’n honderd jaar geleden gebouwd om bezoekers op 30 meter hoogte te laten genieten van de natuurrijke omgeving. Museum Belvedère bevindt zich ook op dit gebied. Door hier je benen te strekken ervaar je echt het Friese landschap op zijn best.

De Crackstaete

Aan de Oude Koemarkt 14 is een wel heel bijzonder pand gelegen. De in 1648 gebouwde Crackstate werd door grietman Johannes Crack geïnitieerd en heeft een exterieur in barokstijl dat doet denken aan Amsterdam. Echter fungeerde de Crackstate als woonhuis voor de familie Crack in het pittoreske Heerenveen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het als gevangenis gebruikt, vandaag de dag als het gemeentehuis. Wat een verschil!

Wandeling

Bron foto: Unsplash.com

Oenemastate

Een ander gebouw wat het bezichtigen waard is, is de Oenemastate. Door de jaren heen is de state met een L-vormige plattegrond namelijk steeds meer gevormd en ingericht. Toen Ernst Willem van Haren en Catharina van Oenema de state bewoonden in 1663, lieten zij met een riante schildering het plafond sieren. Toen de 18e eeuw aanbrak waren de Grovestins bewoners van het pand. De traptoren werd afgebroken en later ook de linkervleugel van de oude state. Hiervoor in de plaats kwam een volledig nieuwe gevel. De topgevel werd eveneens vernieuwd en verrijkt met een kroonlijst. Na nog eens een restauratie in 1968 kregen de ramen een roedeverdeling en werd het gebouw een belastingkantoor. Tegenwoordig fungeert de Oenemastate als Boutiquehotel en Grandcafé t Gerecht.

Molen Welgelegen

De in 1849 gebouwde Molen Welgelegen is de enige overgebleven molen van de zeventien stuks die Heerenveen vulden. Van oorsprong is het een koren- en pelmolen waar gerst tot gort wordt gepeld. Het heeft ook een totaal andere functie gehad, namelijk het drogen van brandweerslangen en opslag van de plantsoenendienst. Vanaf 2007 is de Stichting Molen Welgelegen de eigenaar van de molen en wordt er een royaal assortiment van meelsoorten verkocht.

Winkelen in Heerenveen

Van Dal zou Van Dal niet zijn als we niet benoemen hoe, wat en waar je het best kunt winkelen in Heerenveen. Baan op zijn minst je weg naar een wel heel bijzondere winkelstraat en kom uiteraard ook even bij ons langs. Lees gauw verder.

Winkelstraat de Dracht

Afijn, ter zake. De straat waar je ongetwijfeld doorheen wilt slenteren is Winkelstraat de Dracht. In deze levendige omgeving vind je een ruim aanbod van diverse winkels, van een Hema, Rituals en Aktiesport tot aan een Boehandel Binnert Overdiep, Music Store en de Wereldwinkel. 

Van Dal mannenmode

Het is eindelijk zo ver: Heerenveen heeft een eigen Van Dal winkel gekregen. Nog een reden om een bezoek aan de binnenstad te brengen als je niet al genoeg redenen had! Het pand opende zijn deuren op 24 maart aan de Dracht 85 om Friesland kennis met ons te laten maken. Zien we jou ook binnenkort?

""

Bron foto: Van Dal mannenmode

Poppodium 013

Bron foto: Van Dal mannenmode

Tilburg Centraal

Bron foto: Van Dal mannenmode

Binnenstad Tilburg

Bron foto: Van Dal mannenmode

Borrelen in Heerenveen

Na het maken van vele meters in Heerenveen heb je wel recht op een lekker drankje. Daarom ga je gezellig borrelen in het centrum en loop je binnen bij De Buurman of La Fontaine.

De Buurman

Voor lokale bourgondiërs is het al geen geheim meer, maar voor jou ook niet meer na vandaag. De Buurman is vanaf 1997 toonaangevend in de horeca. Niet alleen vanwege het buurmangevoel dat je krijgt bij het binnenlopen – ook al is dat al een reden om te gaan – maar vooral door de nieuwe formule. Een op houtskool gestookte oven geeft de diverse gerechten een geheel eigen smaak. Omdat er een open keuken is ben je direct bij het grillproces betrokken en geniet je een smaakmakende ervaring. Het borrelen bij De Buurman is uiterst sfeervol met de ronde, verlichte bar waar je bijzondere IPA’s maar ook lekker zoete bieren kunt proosten.

La Fontaine

De naam klinkt al veelbelovend en dat is La Fontaine eigenlijk ook. De lunchroom bestaat al ruim 25 jaar om de passie voor verse producten te laten zegevieren. Geniet van de nog stomende borrelhapjes terwijl je een, twee of drie heerlijke wijnen proeft. La Fontaine maakt onderdeel uit van de WijnSpijs fietsroute, waardoor vele hard trappende fietsfanaten je al voorgingen. Wanneer ga jij er langs?

Drankjes

Bron foto: Unsplash.com

Pannenkoek

Bron foto: Van Dal mannenmode

Eten in Heerenveen

Het hoge noorden leent zich perfect voor het eten van een lekkere hap. Wat je tijdens je dag eropuit ook bekokstooft, eten in Heerenveen wordt net wat lekkerder bij Hét Postkantoor Grand-Bistro en het Pannenkoekenschip De Klipper.

Hét Postkantoor Grand-Bistro

Gastronomisch genieten is wat Hét Postkantoor Grand-Bistro belooft en dat blieft wel jouw terugkoppeling. Zit jij al klaar om je te verlekkeren aan de ceviche van kingfish, gestoofde rettich met pastinaakmousseline of snoekbaarsfilet met witte wijnsaus? Het team kan niet wachten om een moderne kijk op de klassiekers los te laten en aan jou te serveren!

Pannenkoekenschip De Klipper

Heb je de nodige meters gemaakt en kun je aan niets anders dan pannenkoeken denken? Bezoek dan Pannenkoekenschip De Klipper, de plek waar je te water gaat – wel veilig in een schip –  om je pannenkoek op te maken met rumrozijnen, kaneellikeur of zelfs met kippenlevers en appel. Ook kun je er soepen, pizza’s en andere lekkernijen nuttigen, maar wij zijn toch het meest benieuwd wat jouw favoriete pannenkoek blijkt te zijn.

Overnachting in Heerenveen

Als je geen genoeg kunt krijgen van de noordelijke pracht kunnen wij niet anders dan knikken en toegeven. Het is immers een bijzondere plek die je goed op je moet laten inwerken. Blijf gezellig overnachten in Heerenveen!

‘t Gerecht Grand Café

Zeker een foto waard en ideaal om een of meer dagen te overnachten: ’t Gerecht Grand Café. Naast het heerlijke dineren en drinken kun je hier terecht voor je welverdiende nachtrust in suites met een fantastische sfeer. Je kunt kiezen uit de Classic Suite, Royale Suite, Junior Suite en Deluxe Kamer, elk karakteristiek op hun eigen manier met onder andere kingsize bedden en wellnessbaden. 

Fletcher Hotel Restaurant Heidehof

Zodra je je nacht doorbrengt in een Fletcher Hotel, weet je dat je goed zit. Dat is precies wat er aan de hand is als je reserveert bij Fletcher Hotel Restaurant Heidehof. De voordelige kamers zijn ruimtelijk ingedeeld om je te voorzien van ongedwongen rust. 

Van Dal Tilburg exterieur

Van Dal Heerenveen

Aan de Dracht 87 opende in maart 2022 de eerste Van Dal winkel in Friesland. Onder leiding van Bernard, voormalig eigenaar van Overdiep Mode, wordt expertise ingezet om de vertrouwde winkelervaring in Heerenveen aan te bieden. Bernard en zijn twee collega’s heten je van harte welkom in het pand waar hout-, steen- en metaalelementen het interieur decoreren. Je kunt eenvoudig je auto kwijt in de parkeerplaats van het nabije Burgemeester Kuperusplein, wat zich op slechts drie minuten loopafstand bevindt. Kom gezellig langs en laat je inspireren door de veelzijdige collectie – oant moarn!

Van Dal mannenmode logo
Herman Scholten filiaalmanager Van Dal mannenmode

“Met jarenlange ervaring in de mannenmode verwelkom ik graag de man die op zoek is naar stijlvolle kledij die past bij nú. Kijk rustig rond, laat weten waar je naar op zoek bent en wij doen de rest!

Bernard
Filiaalleider Van Dal Heerenveen

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit | Wat is er te doen in Nederland

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: