Home » Eropuit » Wat is er te doen in Baarle-Nassau?
Wat is er te doen in Baarle-Nassau?

Grenzend aan de Belgische grens vindt u een opmerkelijk dorp met wel 30 plekken waar we met het buurland kruisen. Op 22 enclaves van het Belgische gedeelte is het stuk grond zelfs volledig door Nederlands grondgebied omgeven. Baarle-Nassau is een plek met interessante bezienswaardigheden, leuke wandelroutes en een eigen Van Dal winkel. Wat is er te doen in Baarle-Nassau? U leest het hier!

Klik op een van de volgende links om direct naar dat pagina deel te gaan.

Sint-Remigiuskerk en Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk

In 1648 werd het huidige Noord-Brabant grotendeels aan de Republiek toegewezen, waardoor katholieke kerken aan protestanten werden toegekend. Dat stond de kerk van Baarle ook te wachten als het niet lag aan de volhardendheid van Amalia van Solms, vrouwe van Turnhout. Zij hield de grenscorrectie tegen, waardoor de kerk van Baarle katholiek bleef, Baarle-Nassau en Baarle-Hertog één parochie vormden en alle katholieken in het dorp tevreden waren. Daardoor bleef de Sint-Remigiuskerk in Baarle-Hertog staan en kwam de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk in 1860 in Baarle-Nassau te staan. Het moet slecht gesteld zijn geweest met de welvaart, want deze parochiekerk is gebouwd met een goedkope Belse steensoort en ontving diverse giften om het interieur aan te kleden. Desalniettemin een bezoek waard!

Musea in Baarle-Nassau

Een bezoek aan Baarle-Nassau is extra leuk als u leuke en interessante plekken heeft om te bezichtigen. Ga dan vooral langs een van de musea die Baarle-Nassau rijk is; hier leert u bijvoorbeeld meer over vergane glorie, een die nooit écht verloren kan gaan. Kijk voor uw bezoek op de website van de musea in Baarle-Nassau om actuele openingstijden te zien.

Museum Vergane Glorie

Wilt u graag in de oudheid van Baarle-Nassau en omgeving duiken? Dan navigeert u naar Museum Vergane Glorie, de plek waar u onder meer oude handgereedschappen, gebruiksvoorwerpen van Kempische streekambachten en diverse oorlogsmaterialen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog treft. Museum Vergane Glorie is het museum waar oude ambachten herbeleefd kunnen worden, zoals een smederij, schoenmakerij en bakkerij. Zo beleeft u het nergens elders!

Bezoekerscentrum Baarle

In het bezoekerscentrum Baarle zie en lees je alles over de geschiedenis van Baarle-Nassau/Baarle-Hertog. Hoe is de unieke enclave ontstaan? Hoe lopen de grenzen precies en leer meer over de tijdlijn van dit dorp. Een uniek kijkje achter de schermen van Baarle-Nassau!

Wandelen in Baarle-Nassau

Bent u graag volop in beweging? Dan zijn leuke wandelplekken wat u wil! Gelukkig zijn die er ook in de knusse omgeving van Baarle-Nassau. Er zit wel wat afstand tussen, dus als u liever uw stalen ros meeneemt is dat geen enkel probleem. Te voet of te fiets, wij helpen u graag op weg:

Toerisme Baarle-Hertog-Nassau

Een prima plek om uzelf te oriënteren, al is het maar om de wonderlijke enclaves beter te begrijpen. In het gebouw van Toerisme Baarle-Hertog-Nassau treft u alles wat u moet weten over het toerisme in de omgeving. Wist u bijvoorbeeld af van de Vallei van het Merkske? Deze zijrivier van de Mark is net als de enclaves een grens tussen Nederland en België alsook tussen Noord-Brabant en de Noorderkempen. Het is een ware beekvallei waar natuur het volledige decor vormt. Neem al uw overwegingen mee wanneer u uw route uitstippelt!

Sint Salvatorkapel

Op slechts een kilometer in oostelijke richting vanaf het toerismecentrum, op het randje van Baarle-Nassau, bevindt zich de opmerkelijke Sint Salvatorkapel die gewijd is aan de Allerheiligste Verlosser. Deze kapel in Baarle-Nassau had zelfs in de 8e eeuw al een houten kapel en begraafplaats! Tijdens de Eerste Wereldoorlog  hebben militairen de kapel gebruikt, later diende het als boerderijstal en zelfs ruïne. In 1928 wordt een vernieuwde Sint Salvatorkapel gebouwd en later ingewijd. Naast de kapel staat een karakteristieke Lourdesgrot; een plek die niet mag ontbreken op uw route!

Bijzondere wandelingen

Dat Baarle-Nassau een uniek dorp is, heb je natuurlijk al kunnen lezen. Ook bestaan er een tal van bijzondere en unieke wandelingen in en rondom dit dorp. Wat dacht je van de enclavewandeling: De enclavewandeling neemt je mee door de dorpskern van Baarle. Je wandelt langs bijzondere historische plekjes en steekt diverse malen de grens over. De huisnummers laten je zien of je in België of in Nederland wandelt. Maar ook de Baarlese bossen moet je niet overslaan. Bekijk alle wandelroutes op visitbaarle.com.

""

Bron foto: Unsplash

Wijngaard Hof van Baarle

Doet bier u geen zier en vindt u wijn fijn? Breng dan een bezoek aan deze unieke wijngaard met druivenstokken die sinds 2008 in het landelijke gebied van Boschoven aangeplant zijn. Met een grootte van 2,3 hectare en wel negen verschillende druivenrassen is deze bijzondere plek goed voor rosé, rode en witte wijn. De wijnen worden ter plekke gebotteld en kunnen uiteraard geproefd en gekocht worden. Ook zijn er rondleidingen en proefworkshops mogelijk in het Hof van Baarle, waarmee u uw alcoholische kennis goed kunt bijspijkeren!

Wijngaard Hof van Baarle

Bron foto: Visitbaarle

Wijngaard Hof van Baarle fles

Bron foto: Visitbaarle

Wijngaard Hof van Baarle wijn

Bron foto: Visitbaarle

Baarles Specialiteitenhuis

Bron foto: Visitbaarle

Zo’n ruime keuze in thee heeft u nog nooit gehad!

Borrelen in Baarle-Nassau

Hartstikke leuk, natuurlijk, om de omgeving te exploreren maar weet u wat het nou echt compleet maakt? Heerlijk borrelen in Baarle-Nassau! Even de benenwagen op pauze, plaatsnemen bij een sfeervolle drinkgelegenheid en genieten van een lekker drankje. Waar u graag uw glas heft? Lees snel verder.

Baarles Specialiteitenhuis

Wel zo fijn dat er een plek is waar u de échte specialiteiten kunt proeven. Baarles Specialiteitenhuis wordt vooral geroemd om zijn ruime thee-aanbod. Dit is de plek waar u moet zijn als u graag een landen thee zoals de Java Superior Santosa OP, gearomatiseerde rooibosthee zoals de Rooibos Drakenvuur of speciale thee zoals de Milky Oolong drinkt. De keuze is reuze en daarnaast kunt u er ook heerlijke mocha koffies, moninsiropen en smeuïge bonbons en chocolade kopen.

Zuidam Distillers

Een kleine plek als Baarle-Nassau zou het niet doen vermoeden, maar het heeft wereldwijde faam geboekt met een single malt whisky van formidabele klasse. Toen Zuidam Distillers in 1975 werd opgericht door Fred van Zuidam, distilleerde hij met tweedehands ketels, een afvallijntje en verscheidene tanks zijn eigen likeuren. Omdat de betere whisky’s jaren moeten rijpen voor een delicieuze en eigen smaak, duurde het even voordat deze in omloop geraakten. Het bedrijf richtte zich gelijk op een smaakvolle single malt; een whisky die in slechts één distilleerderij gemaakt wordt. De eerste experimentele whisky dateert uit 1996 is daarna geperfectioneerd tot het familiebedrijf het op de markt bracht. Zuidam Distillers in Baarle-Nassau is dus zeker de moeite waard om langs te gaan!

Zuidam Distillers

Bron foto: Visitbaarle

Eten in Baarle-Nassau

Niet alleen uw dorst moet gestild worden; uw honger ook. Dat kan bij een van de noemenswaardige plekken die Baarle-Nassau rijk is. Navigeer dus naar:

't Goei Gevoel

Bron foto: Visitbaarle

‘t Goei Gevoel

Want dat wil iedereen toch wel, een goed gevoel? Al ruim zeven jaar kleurt het huiselijke pand bordeauxrood in het centrum van Baarle-Nassau. Een sfeervol onderkomen met een eetkaart die onder meer spant van een broodje martino tot Brusselse wafels met warme kersen en slagroom. Ga er heerlijk ontbijten met een boerenomelet of Griekse yoghurt met fruit. Is de middag al aangebroken en is het tijd voor lunch? Dan kunt u niet fout gaan met de uitsmijter ’t Goei Gevoel, welke bereid wordt met drie spiegeleieren, desembrood, spek en emmentalerkaas. Ook salades, pannenkoeken en heerlijke ijscoupes smikkelt u hier op!

Brownies & DownieS

Voor een onvergetelijke ervaring gaat u naar Brownies & DownieS in Baarle-Nassau, het eethuis mét vakantielogies dat kakelverse lekkernijen voor u klaarmaakt. Dit komt voort uit de liefdevolle ambacht van werknemers met een verstandelijke beperking. De paddestoel-truffelsoep is al smaakvol, maar wacht maar tot u het 24-Uurtje, de clubsandwich met zalm of de brownie met rubychocolade heeft geproefd. Stuk voor stuk topkeuzes!

Brownies & DownieS exterieur

Bron foto: Visitbaarle

De Pannekoekenbakker

Soms gaat er niets boven een heerlijke, vers gemaakte pannenkoek. Er is iets onbeschrijflijks aan de smaaksensatie van zoete kersen, chocolademousse, ijs, slagroom en poedersuiker. Een hartige pannenkoek is minstens zo lekker, waarbij spek, champignons, prei, kaas en kruidenboter zorgen voor een machtig geheel. U kunt ook doorborduren op de kaas met bijvoorbeeld gesmolten brie, spek, appel en honing. Dit alles vindt u bij De Pannekoekenbakker in Baarle-Nassau!

De Pannekoekenbakker

Bron foto: Visitbaarle

Overnachting in Baarle-Nassau

Het kan natuurlijk dat u, na de vele te beleven avonturen en bezienswaardigheden, toe bent aan een goede nachtrust voor u weer huiswaarts keert. Om die reden reserveert u eenvoudig een overnachting in een van onze aanraders:

Hotel Den Engel

Zelfs hier loopt de grens tussen Nederland en België dwars door de tafels op het terras. Een reeks groene bomen siert het exterieur van het Brabantse verblijf. Alle kamers zijn vernieuwd in 2015, waardoor u geniet van een atmosferische en moderne uitstraling en een lekker liggend bed met gratis Wi-Fi. Ideaal als u bijvoorbeeld nog even een serie op uw tablet wil kijken. De volgende ochtend hoeft u niet met honger Hotel Den Engel in Baarle-Nassau te verlaten, want het ontbijt snakt naar meer!

B&B De Roode Leeuw

Tevens een erg centraal gelegen verblijfplaats is B&B De Roode Leeuw. Luxe boxspringbedden verwelkomen u met heerlijke zachte kussens en prettige dekens. De kamers zijn voorzien van alle gebruiksgemakken, zoals TV, Wi-Fi, kaptafel met föhn, ligbad, aparte douche, wastafel en toilet. Zo gemoedelijk als u van Brabanders gewend bent komt u door gastgezin Danis en Linda comfortabel tot rust.

Kom heerlijk tot rust!

B&B De Roode Leeuw

Bron foto: Visitbaarle

Van Dal Baarle-Nassau exterieur

Van Dal Baarle-Nassau

Heeft u nog even? We kunnen uiteraard niet voorbijschieten aan het gezellige pand van Van Dal Baarle-Nassau, gelegen aan het Sint Annaplein 12. Parkeren gaat eenvoudig vóór de deur, of u nou met uw auto komt of op een gehuurde solex. Iedere klant wordt hartelijk verwelkomd door Sandra en haar drie collega’s om in stijlvolle mannenmode gehuld te worden. Bij de winkel in Baarle-Nassau is er altijd plek voor een praatje!

Van Dal mannenmode logo
Van Dal Baarle-Nassau interieur
“Pas maar op wanneer u de winkel binnenloopt, want u raakt grenzeloos verliefd op onze collectie!”

Sandra
Filiaalleider Van Dal Baarle-Nassau

Wanneer onze copywriter Nick zijn pen even laat rusten, drukken zijn vingers op de knoppen van zijn camera. Hij legt hierdoor de mooiste dingen, mensen en plekken vast, zoals onder andere alle steden van Nederland.
Geschreven door: Nick

Categorie: Eropuit | Wat is er te doen in Nederland

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: