Home » Stijlvolle mode » Wasvoorschriften: symbolen voor superieur kwaliteitsbehoud
Wasvoorschriften: symbolen voor superieur kwaliteitsbehoud

De onbetwiste stijl die je jezelf toeëigent met kleding van Van Dal mannenmode wil je mooi houden. Daar kunnen we het wel over eens zijn. Daarom is het uiterst belangrijk om te letten op de wassymbolen en hun betekenis. Deze gaan zorgen voor het superieure kwaliteitsbehoud en een verzorgde uitstraling. Lees dus gauw verder en kijk naar wat je het beste kan doen.

Wassymbolen

Op het label van jouw kleding kan je altijd nagaan óf en hoé het kledingstuk gewassen kan worden. Hoe, met de hand, in de wasmachine, op welke temperatuur – het staat er precies op vermeld. Het kan zelfs zo zijn dat het helemaal niet gewassen mag worden, maar naar de stomerij gebracht moet worden. Let dus op deze symbolen om jouw kleding zo ongerept mogelijk te houden.

Wassymbool de kleding mag gewassen worden in de wasmachine

Wassen in wasmachine | De wastobbe geeft aan dat het kledingstuk geschikt is voor de wasmachine. Meestal staat het aantal graden waarop het kledingstuk gewassen moet worden ook vermeld ín het symbool, zoals hieronder weergegeven.

Wassymbool wassen met anti-kreukprogramma

Wassen met anti-kreukprogramma | De wastobbe met een enkele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk geschikt is voor de wasmachine, maar op een voorzichtiger wasprogramma dient te draaien. Als jouw wasmachine een anti-kreukprogramma heeft, kun je hier het beste voor kiezen. Is dat niet het geval, kijk dan wat erbij in de buurt komt, zoals bijvoorbeeld een wasprogramma voor synthetische stoffen. Zorg dat jouw wasmachine halfvol is, zodat het anti-kreuken niet door te veel was bemoeilijkt wordt.

Wassymbool wassen met delicaat programma

Wassen met delicaat programma | De wastobbe met dubbele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk geschikt is voor de wasmachine, maar op een programma voor delicate was, of fijnwas, dient te draaien. Het is daarbij belangrijk dat het op lage temperaturen draait, zoals bijvoorbeeld 30 à 40 graden. Zorg hierbij dat de wasmachine halfvol is.

Wassymbool de kleding moet met de hand gewassen worden

Handwas | De wastobbe met een hand erin geeft aan dat het kledingstuk niet geschikt is voor de wasmachine. Was het daarom met de hand.

Wassymbool de kleding mag niet in de wasmachine

Niet wassen | De wastobbe met een kruis erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk niet geschikt is voor de wasmachine of handwassen. Kijk bij de symbolen voor het chemische reinigen of breng het kledingstuk naar een stomerij.

Wastemperatuur voor bij het wassen

In de meeste gevallen staat de wastemperatuur voor het desbetreffende kledingstuk vermeld in de wastobbe van het wassymbool. Dit wassymbool kan een enkele of dubbele streep eronder weergeven, wat een anti-kreukprogramma of delicaat programma aanduidt.

Wassymbool voor wastemperatuur

Wastemperatuur in puntjes

Het kan ook zo zijn dat de wastemperatuur in puntjes wordt aangeduid. Dit komt overeen met de puntjes die vaak op strijkijzers wordt gebruikt. Het aantal graden wordt dan met nummers aangeduid.

Wassymbolen voor wastemperatuur met puntjes

Symbolen voor de droger

Nadat jouw kleding weer helemaal fris is van het wassen moet het natuurlijk ook drogen. Hier zijn verschillende opties voor, zoals met een droger of aan de waslijn. Let hierbij op de volgende symbolen.

Wassymbool drogen in de droger op lage, medium of hoge temperatuur

Drogen in de droger (op lage, medium of hoge temperatuur) | Het vierkant met een cirkel geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden. Zoals te zien bij drogen op lage, medium en hoge temperatuur komen de puntjes overeen met de wastemperatuur zoals eerder omschreven.

Wassymbool de kleding moet liggend drogen

Liggend drogen | Het vierkant met een enkele streep in het midden geeft aan dat het kledingstuk liggend moet drogen. Dit is vooral het geval bij truien en vesten waarbij de vorm zodoende gewaarborgd kan worden.

Wassymbool droog de kleding in de schaduw

Drogen in de schaduw | Het vierkant met twee schuine strepen in de linkerbovenhoek geeft aan dat het kledingstuk aan de waslijn gedroogd moet worden, maar met nadruk in de schaduw. Als je dit kledingstuk in de felle zon zou laten drogen, loop je namelijk kans op verkleuring of verbleking.

Wassymbool droger zonder warmte

Droger geen warmte | Het vierkant met een zwarte cirkel geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden, maar zonder warmte. De warmte kan namelijk uw kledingstuk negatief beïnvloeden of doen krimpen.

Wassymbool droger anti-kreuk programma

Droger anti-kreuk programma | Het vierkant met een cirkel en enkele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden, maar wel op een anti-kreukprogramma. Let erop dat de droger halfvol is.

Wassymbool droger delicaat programma

Droger delicaat programma | Het vierkant met een cirkel en dubbele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden, maar wel op een delicaat programma. Let erop dat de droger halfvol is.

Wassymbool de kleding moet hangend drogen

Hangend drogen | Het vierkant met een boog symboliseert een waslijn en geeft aan dat het kledingstuk aan de waslijn gedroogd moet worden.

Wassymbool laat de kleding uitdruipen

Uit laten druipen | Het vierkant met drie verticale strepen geeft aan dat het kledingstuk druipend nat aan de waslijn opgehangen moet worden. Als bijvoorbeeld wollen kledingstukken niet nat opgehangen worden, kan het zijn dat de stof samentrekt en als gevolg daarvan krimpt.

Wassymbool de kleding mag niet in de droger

Niet in de droger | Het vierkant met een cirkel en een kruis erdoor geeft aan dat het kledingstuk niet in de droger gedroogd kan worden.

Symbolen voor het strijken

Zodra jouw frisgewassen kleding helemaal droog is, wil je ook dat het kreukvrij is. Daarvoor bevatten kledinglabels de volgende strijksymbolen. Ook raden we je dit artikel aan waarin we afrekenen met kreukels.

Geschikt om te strijken | Het strijkijzer geeft aan dat het kledingstuk gestreken mag worden.

Wassymbool strijk deze kleding op medium temperatuur

Lage, medium of hoge temperatuur | Het strijkijzer met een, twee of drie puntjes geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk gestreken moet worden.

Wassymbool de kleding mag niet gestreken worden met stoom

Geen stoom gebruiken | Het strijkijzer met twee schuine strepen en een kruis eronder geeft aan dat er geen stoom bij het strijken gebruikt mag worden. Dit is meestal het geval bij gevoelige materiaalsoorten.

Wassymbool de kleding mag niet gestreken worden

Niet geschikt om te strijken | Het strijkijzer met een kruis erdoor geeft aan dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met gevoelige wolsoorten of dun materiaal dat anders mogelijk beschadigd wordt.

Symbolen voor het bleken

In het geval van witte kleding kan het zo zijn dat bleken een mogelijkheid is. Let daarvoor op de volgende symbolen.

Wassymbool de kleding mag gebleekt worden

Bleken toegestaan | De driehoek geeft aan dat witte kleding gebleekt mag worden met een bleekmiddel dat chloor bevat.

Wassymbool de kleding mag gebleekt worden zonder chloor

Bleken zonder chloor | De driehoek met twee schuine strepen geeft aan dat witte kleding gebleekt mag worden met een bleekmiddel zonder chloor. In dat geval is zuurstofbleekmiddel een goed alternatief.

Wassymbool de kleding mag niet gebleekt worden

Niet bleken | De driehoek met een kruis erdoor geeft aan dat witte kleding niet gebleekt mag worden.

Symbolen voor chemisch reinigen

Zoals eerder aangegeven kan het zo zijn dat sommige kledingstukken niet geschikt zijn om zelf te wassen. Deze breng je naar een stomerij. Toch zijn er ook symbolen om in de gaten te houden.

Wassymbool de kleding mag chemisch gereinigd worden

Alleen chemisch reinigen | De cirkel geeft aan dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden, wat je dus bij een stomerij laat doen.

Wassymbool chemisch reinigen met oplosmiddelen als perchlooretyleen, koolwaterstoffen of alleen chemisch reinigen

Chemisch reinigen met oplosmiddelen als perchlooretyleen, koolwaterstoffen of alleen chemisch reinigen | De cirkel met de letter P, F of A erin geeft aan dat het kledingstuk specifieke chemische oplossmiddelen nodig heeft om goed gereinigd te worden en of er water aan toegevoegd mag worden.

Wassymbool de kleding mag niet chemisch gereinigd worden

Niet chemisch reinigen | De cirkel met een kruis erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden.

Wassymbool geen water toevoegen

Geen water toevoegen | De zwarte cirkel met een kruis erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk geen toegevoegd water mag hebben. 

Veel labels, maar wel langdurig plezier van jouw kleding

We begrijpen dat het veel symbolen zijn die elk een nogal specifieke behandeling behoeven. Toch raden we je aan de symbolen op deze labels goed na te lopen zodat jouw kleding het mooist blijft voor de langst mogelijke tijd. Het is niet voor niets dat er gezegd wordt dat mannen praktisch zijn ingesteld; zorg dat je er één van bent! Want stijlvolle mode kent geen tijd, wel kwaliteit.

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Stijlvolle mode | Wastips

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: