Nationale Complimentendag! Want zeg nou zelf… “Bedankt voor je hulp.” “Hartstikke fijn dat je naar me wilt luisteren.” “Wat zie je er leuk uit!” Dergelijke dankbetuigingen zijn belangrijker dan je misschien wel zou verwachten. Volgens Amerikaanse psycholoog William James (1842 – 1910) is gewaardeerd worden de diepst menselijke emotionele behoefte. Daarom moet je dus vooral complimenten geven aan de mensen die je waardeert. Op 1 maart is het Nationale Complimentendag en doen we dit samen met de rest van Nederland.

Bron foto: Unsplash.com
Waarom?
Omdat we wel klagen over wat er allemaal fout gaat op een dag, maar niet dankbaar genoeg zijn voor wat er goed gaat. Als alles soepel en volgens plan verloopt, gaat het leven naar omstandigheden goed. Er is geen nood om ergens extra aandacht aan te besteden, iets drastisch te veranderen of iets compleet opnieuw te doen. Daarbij wordt de dankbaarheid al snel over het hoofd gezien. Gaat er daarentegen wél iets fout, raken we gestimuleerd om datgene te herzien en te doen wat nodig is om het goed te laten gaan. Daar zijn we vervolgens dankbaar voor. Hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky bevestigt dat dankbaarheid veel betekent voor mensen die elk een eigen niveau van geluk hebben. In haar boek The How of Happiness omschrijft ze dankbaarheid dan ook als verwondering – het op zoek gaan naar de zonnige kant van tegenslagen. Zeg nou zelf: wie wilt er niet dat zonnetje zien?
Hoe dan verder?
Het geven van een complimentje lijkt iets kleins, maar gebeurt helaas relatief weinig. Daarom kun je vandaag aan de slag met het geven van een compliment. Als je de volgende aandachtspunten aanhoudt, kan het niet fout gaan:
- Praat of schrijf in de ik-vorm om jouw compliment persoonlijk over te brengen. Bijvoorbeeld: “Ik vind dat je goed bezig bent!”
- Complimenteer iemand individueel in plaats van in groepsformaat. Richt je tot één persoon zodat deze persoon weet dat het compliment voor hem/haar bedoeld is.
- Wees concreet in jouw compliment. Het is eigenlijk hetzelfde als met excuses in speelfilms: waar heeft de persoon spijt van? In dit geval: waar ben je dankbaar voor? Bijvoorbeeld: “Ik vind het fijn dat ik je altijd kan bellen, ook al is het in het midden van de nacht. Dat is voor mij waar vriendschap om draait.”

Bron foto: Unsplash.com
- Geef het compliment op een passende manier voor zowel jou als de ander. Als je geen prater bent, kun je het via een tekstbericht of een leuke postkaart sturen. Denk je dat de ander het ongemakkelijk vindt om een compliment te krijgen in publieke aangelegenheden, doe dit dan privé en zonder andere mensen erbij. Probeer dit zelf in te schatten.
Niet zo’n prater? Stuur een kaartje!
- Meen het compliment. Als je liegt over iets waar je helemaal geen compliment voor wil geven, kan de ander dit uiteindelijk alsnog doorkrijgen. Een oprechte houding werkt daarom het beste.
- Wees tenslotte ook dankbaar naar jezelf. Dit draagt enorm bij aan een positieve levenshouding. Schrijf een maand lang elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Je zal vanzelf merken dat jouw negatieve gedachten afnemen.
Geef dat leuke compliment
Ga er dus helemaal voor om jouw collega, partner, kind, compagnon of leuke kennis te verblijden met een oprecht compliment. Hoe onverwachtser, hoe leuker. Het hoeft om die reden ook niet per se op Nationale Complimentendag, want eigenlijk zou iedere dag wel vol met complimenten moeten zitten! Wees spontaan en ongedwongen. Luister en kijk naar wat de ander doet en maak jouw positieve gedachte kenbaar. Je kan het, want wij vinden je een topper!