!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Zweetvlekken verwijderen

Zweetvlekken zijn veelvoorkomende, maar ook voornamelijk vervelende en hardnekkige vlekken. Niet alleen met sportkleding zult u er last van hebben maar waarschijnlijk ook met uw dagelijkse (werk)kleding. Niets is vervelender dan zweetvlekken op uw favoriete kledingstuk! Daarom gaan wij u in dit artikel vertellen hoe u die vervelende zweetvlekken uit witte en gekleurde kleding kunt verwijderen.

Bron foto: Gezondheidsnet

Wat zijn zweetvlekken?

Zweetvlekken zijn hardnekkige vlekken die vanzelfsprekend ontstaan door te transpireren na een intensieve oefening of veel beweging gedurende de dag. Daar kunt u vrij weinig tot niets aan doen. Wist u dat er in de volksmond al snel over zweetvlekken wordt gesproken terwijl het ook ontstaan kan zijn door uw deodorant gebruik? Dat deodorant vlekken veroorzaakt komt namelijk doordat de meeste deodorants aluminium bevatten. Aluminium reageert op zweet – wat eigenlijk een eiwit is – en zorgt voor de gele of witgele vlekken op uw favoriete kledingstuk. Het is ook belangrijk om te weten dat katoen, waarvan de meeste overhemden en T-shirts gemaakt zijn, zelf ook een eiwit is. Daardoor reageert het aluminium in deodorant niet enkel op uw zweet maar ook op het katoen zelf.

Bron foto: Gezondheidsnet

Zweetvlekken uit zowel witte kleding als gekleurde kleding verwijderen

Wilt u graag die gele zweetvlekken uit uw witte en gekleurde kleding verwijderen? In dat geval hebben wij verschillende tips voor u op een rijtje gezet waarmee u direct aan de slag kunt gaan.

  1. Groene zeep of ossengalzeep – Smeer de groene zeep of ossengalzeep op de gele zweetvlek. Laat dit een paar uur goed intrekken en was vervolgens het kledingstuk op dezelfde manier als u normaal ook doet.
  2. Sopje handwarm water met soda of azijn – Maak een sopje van handwarm water met soda of azijn. Laat het kledingstuk hier vervolgens een tijdje in weken en was het daarna weer zoals u normaal doet.
  3. Tandpasta – Week uw kledingstuk met koud of lauwwarm water en maak het goed nat. Meng het vervolgens met bakingsoda (tevens bekend als bakpoeder) in een kom met water, in de verhouding 3 op 1. Breng daarna met een tandenborstel de tandpasta aan op de zweetvlek en schrob flink.
  4. Bleekmiddel (Uitzondering alleen voor witte kleding) – Gooi bleekmiddel nooit zomaar in uw wasmachine, maar vul een emmer met warm water en een scheutje bleekmiddel. Laat uw witte kledingstuk (géén gekleurd kledingstuk) een nachtje weken, spoel uw kledingstuk vervolgens uit en stop het daarna bij uw witte was.

Bron foto: Unsplash.com

Gele zweetvlekken uit witte en gekleurde kleding verwijderen

Heeft u last van écht gele zweetvlekken in uw kleding? Dan hebben wij een extra tip. U kunt voor de intense gele zweetvlekken een beetje azijn toevoegen op de zweetvlek. Laat dit vervolgens een uurtje met rust. Was na het uur uw kledingstuk op de maximale temperatuur die in het waslabel van uw kledingstuk wordt aangegeven. U kunt dit stappenplan net zo lang herhalen tot alle gele zweetvlekken uit uw witte en/of gekleurde kledingstuk verwijderd zijn. Dit zijn verschillende opties die ervoor moeten zorgen dat de gele zweetvlekken uit uw kleding verdwijnen. Wanneer dit toch niet helemaal het geval is kunt u het kledingstuk even in de zon leggen om de vlekken te laten verbleken. Uiteraard kunt u het proces altijd nog herhalen. Controleer wel, voordat u één van deze dingen probeert, of uw kledingstuk er daadwerkelijk tegen kan.

6 tips om zweetplekken te voorkomen

  1. Koop deodorant zonder aluminium want aluminium reageert namelijk op zweet – wat eigenlijk een eiwit is – en zorgt voor de gele of witgele vlekken op uw favoriete kledingstuk.
  2. Probeer uw gebruik van deodorant te minderen. Het heeft geen zin om dagelijks meerdere keren te sprayen. Voor de beste werking dient u een deodorant namelijk altijd op de schone huid aan te brengen. Als u al zweet wordt de deodorant namelijk gesaboteerd door het al aanwezige vocht op de huid.
  3. Doe deodorant op voordat u uw kleding aantrekt en laat het eerst drogen. Zodra u gelijk uw kleding aantrekt heeft de deodorant niet zijn volledige werking kunnen doen en is er een grote kans dat uw kleding onder de deodorantstrepen komt te zitten.
  4. Wees voorbereid door bijvoorbeeld okselpads te dragen. Okselpads beschermen uw kleding de gehele dag tegen transpiratievocht.
  5. Draag de juiste kleding. Stoffen die niet goed ‘ademen’ moet u vermijden als u snel last heeft van zweetplekken. Kleding gemaakt van synthetische stoffen houdt de warmte veel meer vast. Natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen en viscose laten de lucht veel beter door waardoor u minder snel last heeft van zweetplekken.
  6. Wacht niet te lang met het behandelen of schoonmaken van de zweetvlekken. Hiermee voorkomt u dat u de vlekken er moeilijk uit krijgt.
Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Header ijs artikel Eropuit

IJssalon Clevers Overloon

IJssalon Clevers in Overloon is een populaire ijssalon die bekend staat om zijn ambachtelijke bereide ...
Bekijk meer
Burgers Zoo Arnhem header Eropuit

Burgers’ Zoo Arnhem

Burgers’ Zoo, ook wel bekend als Koninklijke Burgers’ Zoo, is een bijzondere dierentuin aan de rand van het ...
Bekijk meer
t Hart van Breda - Header Eropuit

‘t Hart van Breda

Aan de Grote Markt in Breda vind je het bruisende en bourgondische café ‘t Hart van Breda, ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven