!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Wasvoorschriften: symbolen voor superieur kwaliteitsbehoud

De onbetwiste stijl die je jezelf toeëigent met kleding van Van Dal mannenmode wil je mooi houden. Daar kunnen we het wel over eens zijn. Daarom is het uiterst belangrijk om te letten op de wassymbolen en hun betekenis. Deze gaan zorgen voor het superieure kwaliteitsbehoud en een verzorgde uitstraling. Lees dus gauw verder en kijk naar wat je het beste kan doen.

Wassymbolen

Op het label van jouw kleding kan je altijd nagaan óf en hoé het kledingstuk gewassen kan worden. Hoe, met de hand, in de wasmachine, op welke temperatuur – het staat er precies op vermeld. Het kan zelfs zo zijn dat het helemaal niet gewassen mag worden, maar naar de stomerij gebracht moet worden. Let dus op deze symbolen om jouw kleding zo ongerept mogelijk te houden.

Wassen in wasmachine

De wastobbe geeft aan dat het kledingstuk geschikt is voor de wasmachine. Meestal staat het aantal graden waarop het kledingstuk gewassen moet worden ook vermeld ín het symbool, zoals hieronder weergegeven.

Wassen met anti-kreukprogramma

De wastobbe met een enkele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk geschikt is voor de wasmachine, maar op een voorzichtiger wasprogramma dient te draaien. Als jouw wasmachine een anti-kreukprogramma heeft, kun je hier het beste voor kiezen. Is dat niet het geval, kijk dan wat erbij in de buurt komt, zoals bijvoorbeeld een wasprogramma voor synthetische stoffen. Zorg dat jouw wasmachine halfvol is, zodat het anti-kreuken niet door te veel was bemoeilijkt wordt.

Wassen met delicaat programma

De wastobbe met dubbele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk geschikt is voor de wasmachine, maar op een programma voor delicate was, of fijnwas, dient te draaien. Het is daarbij belangrijk dat het op lage temperaturen draait, zoals bijvoorbeeld 30 à 40 graden. Zorg hierbij dat de wasmachine halfvol is.

Handwas

De wastobbe met een hand erin geeft aan dat het kledingstuk niet geschikt is voor de wasmachine. Was het daarom met de hand.

Niet wassen

De wastobbe met een kruis erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk niet geschikt is voor de wasmachine of handwassen. Kijk bij de symbolen voor het chemische reinigen of breng het kledingstuk naar een stomerij.

Wastemperatuur voor bij het wassen

In de meeste gevallen staat de wastemperatuur voor het desbetreffende kledingstuk vermeld in de wastobbe van het wassymbool. Dit wassymbool kan een enkele of dubbele streep eronder weergeven, wat een anti-kreukprogramma of delicaat programma aanduidt.

Wastemperatuur in puntjes

Het kan ook zo zijn dat de wastemperatuur in puntjes wordt aangeduid. Dit komt overeen met de puntjes die vaak op strijkijzers wordt gebruikt. Het aantal graden wordt dan met nummers aangeduid.

Symbolen voor de droger

Nadat jouw kleding weer helemaal fris is van het wassen moet het natuurlijk ook drogen. Hier zijn verschillende opties voor, zoals met een droger of aan de waslijn. Let hierbij op de volgende symbolen.

Drogen in de droger (op lage, medium of hoge temperatuur)

Het vierkant met een cirkel geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden. Zoals te zien bij drogen op lage, medium en hoge temperatuur komen de puntjes overeen met de wastemperatuur zoals eerder omschreven.

Liggend drogen

Het vierkant met een enkele streep in het midden geeft aan dat het kledingstuk liggend moet drogen. Dit is vooral het geval bij truien en vesten waarbij de vorm zodoende gewaarborgd kan worden.

Drogen in de schaduw

Het vierkant met twee schuine strepen in de linkerbovenhoek geeft aan dat het kledingstuk aan de waslijn gedroogd moet worden, maar met nadruk in de schaduw. Als je dit kledingstuk in de felle zon zou laten drogen, loop je namelijk kans op verkleuring of verbleking.

Droger geen warmte

Het vierkant met een zwarte cirkel geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden, maar zonder warmte. De warmte kan namelijk uw kledingstuk negatief beïnvloeden of doen krimpen.

Droger anti-kreuk programma

Het vierkant met een cirkel en enkele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden, maar wel op een anti-kreukprogramma. Let erop dat de droger halfvol is.

Droger anti-kreuk programma

Het vierkant met een cirkel en dubbele streep eronder geeft aan dat het kledingstuk in de droger gedroogd moet worden, maar wel op een delicaat programma. Let erop dat de droger halfvol is.

Hangend drogen

Het vierkant met een boog symboliseert een waslijn en geeft aan dat het kledingstuk aan de waslijn gedroogd moet worden.

Uit laten druipen

Het vierkant met drie verticale strepen geeft aan dat het kledingstuk druipend nat aan de waslijn opgehangen moet worden. Als bijvoorbeeld wollen kledingstukken niet nat opgehangen worden, kan het zijn dat de stof samentrekt en als gevolg daarvan krimpt.

Niet in de droger

Het vierkant met een cirkel en een kruis erdoor geeft aan dat het kledingstuk niet in de droger gedroogd kan worden.

Symbolen voor het strijken

Zodra jouw frisgewassen kleding helemaal droog is, wil je ook dat het kreukvrij is. Daarvoor bevatten kledinglabels de volgende strijksymbolen. Ook raden we je dit artikel aan waarin we afrekenen met kreukels.

Geschikt om te strijken

Het strijkijzer geeft aan dat het kledingstuk gestreken mag worden.

Lage, medium of hoge temperatuur

Het strijkijzer met een, twee of drie puntjes geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk gestreken moet worden.

Geen stoom gebruiken

Het strijkijzer met twee schuine strepen en een kruis eronder geeft aan dat er geen stoom bij het strijken gebruikt mag worden. Dit is meestal het geval bij gevoelige materiaalsoorten.

Niet geschikt om te strijken

Het strijkijzer met een kruis erdoor geeft aan dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met gevoelige wolsoorten of dun materiaal dat anders mogelijk beschadigd wordt.

Symbolen voor het bleken

In het geval van witte kleding kan het zo zijn dat bleken een mogelijkheid is. Let daarvoor op de volgende symbolen.

Bleken toegestaan

De driehoek geeft aan dat witte kleding gebleekt mag worden met een bleekmiddel dat chloor bevat.

Bleken zonder chloor

De driehoek met twee schuine strepen geeft aan dat witte kleding gebleekt mag worden met een bleekmiddel zonder chloor. In dat geval is zuurstofbleekmiddel een goed alternatief.

Niet bleken 

De driehoek met een kruis erdoor geeft aan dat witte kleding niet gebleekt mag worden.

Symbolen voor chemisch reinigen

Zoals eerder aangegeven kan het zo zijn dat sommige kledingstukken niet geschikt zijn om zelf te wassen. Deze breng je naar een stomerij. Toch zijn er ook symbolen om in de gaten te houden.

Alleen chemisch reinigen

De cirkel geeft aan dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden, wat je dus bij een stomerij laat doen.

Chemisch reinigen met oplosmiddelen als perchlooretyleen, koolwaterstoffen of alleen chemisch reinigen

De cirkel met de letter P, F of A erin geeft aan dat het kledingstuk specifieke chemische oplossmiddelen nodig heeft om goed gereinigd te worden en of er water aan toegevoegd mag worden.

Niet chemisch reinigen

De cirkel met een kruis erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden.

Geen water toevoegen

De zwarte cirkel met een kruis erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk geen toegevoegd water mag hebben. 

Veel labels, maar wel langdurig plezier van jouw kleding

We begrijpen dat het veel symbolen zijn die elk een nogal specifieke behandeling behoeven. Toch raden we je aan de symbolen op deze labels goed na te lopen zodat jouw kleding het mooist blijft voor de langst mogelijke tijd. Het is niet voor niets dat er gezegd wordt dat mannen praktisch zijn ingesteld; zorg dat je er één van bent! Want stijlvolle mode kent geen tijd, wel kwaliteit.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Mannen zijn actief in de zomer aan het beachtennissen Hobby

Actief in de zomer

Met de zomer in je bol is het heerlijk vertoeven in de buitenlucht. Nu kan ...
Bekijk meer
Van Sloep tot zeiljacht - Eric bij een haven Man op zijn best

Van sloep tot zeiljacht

Eric (56) is een trouwe klant bij Van Dal Roosendaal en trotse eigenaar van een ...
Bekijk meer
Nieuwe folder 2 - Z24 - header Nieuws

Nieuwe folder | Zomer vol prints – Folder 2

De tweede, en nóg meer zomerse folder is uit! De nieuwe folder is er klaar ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven