!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Tips & tricks bij kleding strijken

Voor menig huisman- en vrouw zijn er wel leukere klussen te bedenken dan het strijken van kleding. Sommige doen het met de Franse slag, andere laten het zelfs volledig achterwege. Hoe moet je strijken? Hoe strijk je een overhemd? Hoe heb je de juiste volgorde? Dat en meer lees je vandaag. Kreukels uit kleding halen doe je zo!

Bron foto: Unsplash.com

Hoe moet je strijken?

Strijken begint bij het juiste materiaal: Een goede strijkbout en een strijkplank met een schone strijkplankhoes. Zorg dat je schoon en gedestilleerd water gebruikt. De meeste strijkijzers verwarmen en destilleren het water voor je. Toch kan strijken fout gaan. Lees hier onderstaande tips om makkelijk te strijken.

Tip 1: Controleer de wassymbolen

Alle kleding die je draagt, heeft wassymbolen op het etiket staan. Hier staan ook de strijksymbolen bij. Deze zien eruit als een strijkijzer en bevatten punten, een kruis of niets. De punten staan voor de temperatuur, waar een punt de lage stand is, twee punten de middelmaat aangeven en drie punten een hoge temperatuur indiceren. Een kruis door het strijkijzer betekent dat je niet mag strijken en een kruis eronder dat je niet mag stomen.

Bron foto: Pexels.com

Tip 2: Controleer de strijkbout

Bekijk de onderkant van je strijkbout. Soms kan de strijkbout aanslag en vlekken bevatten, wat ten koste kan gaan van jouw kleding. Verwijder deze aanslag en vlekken met speciaal schoonmaakmiddel voor de strijkbout of gebruik baksoda met water.

Tip 3: Draai je kleding binnenstebuiten

Bescherm de stof van je kleding door je kleding binnenstebuiten te strijken. De buitenkant slijt minder en je geniet langer van jouw kledingstukken. Kragen, manchetten, en zomen strijk je altijd aan de binnenkant.

Bron foto: Pexels.com

Tip 4: De volgorde van strijken

Om zo efficiënt mogelijk te strijken begin je bij de dubbele delen. Bij een overhemd strijken begin je dus met de kraag, manchetten en vervolgens de mouwen. Vervolgens strijk je het achterpand en de schouderstukken. Als laatst de knooplijsten en voorpanden.

Tip 5: Kreukels uit kleding halen

Kreukels voorkomen begint al bij het wassen. Kreukels uit kleding verwijderen zonder te strijken doe je door jouw kleding in de droger te doen, goed uitslaan en zo glad mogelijk opbergen. Ontkom je er niet aan om te strijken? Gebruik dan bovenstaande tips en strijk met lange, rechte bewegingen.

Kleding strijken

Buiten dat de vijf strijktips goed helpen bij kleding strijken in het algemeen, heb je speciale strijktechnieken per kledingstuk. Zo dien je voorzichtiger te doen bij het strijken van een overhemd ten opzichte van een jeans.

Bron foto: Pexels.com

Overhemd strijken

Overhemden strijken vergt de meeste moeite. De stof is vaak wat dunner, heeft veel knopen en is erg gevoelig voor kreukels. Toch is een overhemd strijken erg makkelijk. Bij een overhemd strijken begin je met de kraag, manchetten en vervolgens de mouwen. Vervolgens strijk je het achterpand en de schouderstukken. Als laatst de knooplijsten en voorpanden.

Bron foto: pexels.com

Strijkvrije overhemden

Doe je ondanks deze tips om makkelijk te strijken alsnog liever iets anders dan strijken? Kies dan voor een strijkvrij overhemd! Door een speciale behandeling van de katoenvezels kreuken deze overhemden nauwelijks. Ideaal toch?

Bron foto: Pexels.com

Broek strijken

Een broek strijken is weer een stuk makkelijker dan een overhemd. Broeken zijn vaak een stuk dikker en steviger en de broekspijpen zijn langer om betere rechte bewegingen te maken. Begin met het strijken van de tailleband en de zakken. Strijk vervolgens de voorkant van de broekspijpen van boven naar beneden en herhaal dit met de achterkant. Hang de broek op om deze af te laten koelen.

Bron foto: Pexels.com

Trui of vest strijken

Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om een trui of vest te strijken, omdat dit de stof kan beschadigen. Wil je toch jouw trui van wol, polyester of katoen strijken? Leg dan een vochtige doek op de trui of vest en strijk met een lage temperatuur. Begin met de boord, tailleband en uiteindes van de mouw. Maak vervolgens lange, rechte halen over de mouwen en de voorkant van de trui. Herhaal dit aan de achterkant. Simpel en snel!

Kleding strijken of stomen

Strijken en stomen zijn beide methoden om kreukels uit kleding te halen, maar ze verschillen op belangrijke punten. Met strijken met stoom maak je gebruik van een strijkijzer dat water verhit tot stoom, waardoor het vocht in de kleding dringt en de vezels ontspannen, waardoor kreukels verdwijnen. Stomen daarentegen gebruikt een stoomapparaat dat water verandert in stoom, die op de kleding wordt gericht zonder direct contact. Stomen is effectief bij het verwijderen van kreukels, geuren en bacteriën, en is met name nuttig voor delicate stoffen zoals zijde of een overhemd met fijne details. Hieronder lees je hoe je gemakkelijk jouw kleding stoomt.

Bron foto: Pexels.com

Met een stoomapparaat

Kleding stomen met een stoomapparaat is erg makkelijk. Allereerst vul je het waterreservoir, laat je de stomer warm worden en hang je kleding op een kledinghanger uit. Richt vervolgens de stomer op het kledingstuk en beweeg het apparaat langzaam over de stof, op een afstand van enkele centimeters. Herhaal dit tot alle kreukels verwijderd zijn.

Bron foto: Unsplash.com

In de badkamer

Als je warm water laat lopen, van bijvoorbeeld de douche, komt er veel stoom vrij. Deze stoom kan je gebruiken om jouw kleding te stomen én kan je zelf gaan douchen. Twee vliegen in één klap! Hang het kledingstuk op een hanger in de badkamer en laat warm water uit de douche lopen om stoom te creëren. Door het kledingstuk een tijd in de badkamer met stoom te hangen, worden de kreukels verwijderd en de poriën van de kleding gereinigd.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Header - win een boek Winacties

Prijspuzzel: win het boek és getiktj

Alles in dit book és getikj” is een boek in het Weerter dialect vol ludieke ...
Bekijk meer
Het Oranjewoud Heerenveen - header Eropuit

Het Oranjewoud

Oranjewoud, gelegen in Heerenveen, Friesland, is een betoverend bosgebied dat ooit toebehoorde aan de Friese ...
Bekijk meer
5 manieren om een pantalon te dragen - header Mode

5 manieren om een pantalon te dragen

Iedereen kent hem, de klassieke pantalon. De pantalon is een ideale broek voor het lenteweer ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven