Je kent het wel, je hebt net een nieuwe jas uitgezocht, zie je in jouw jas een hele hoop kledinglabels staan. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen waterafstotend en waterdicht? En wat wordt er bedoeld met het kleding label ademend? Je ziet door de bomen het bos niet meer. Dat snappen wij heel goed. Daarom zullen wij jou een handje helpen. Dit zijn alle kledinglabels uitgelegd.
Kledinglabels versus wassymbolen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een groot verschil zit tussen een kledinglabel en een wassymbool. In principe spreekt het een beetje voor zich; een wasvoorschrift helpt jou om na te gaan hoe je jouw kleding wast. Kledinglabels vertellen jou meer over de eigenschappen van een kledingstuk. Om meer te weten te komen over de verschillende wasvoorschriften, raadpleeg je ons artikel over wasvoorschriften.
Draagcomfort
Draagcomfort heeft te maken met stofsamenstelling om jou van alle gemakken te voorzien. Denk hierbij aan een jas die jou warm houd, het hebben van verschillende lagen of het makkelijk mee kunnen nemen van een artikel.
Ademend
Met ademende kleding wordt bedoeld dat het kledingstuk een coating of membraan bevat dat regendruppels buiten houd en waterdampen zoals zweet afgevoerd wordt. Daarbij zorgt een speciale techniek ervoor dat de lucht gemakkelijk door de stof heen kan.
Lagen
Kleding, voornamelijk jassen, kunnen uit 1, 2 of 3 lagen bestaan. Een jas bestaat uit een buitenlaag en een voering. Al naar gelang het seizoen komt daar een isolerende laag tussen. Bij de tweede laag komt hier een isolerende functie bij en als derde laag extra bescherming tegen regen, wind en kou.
Lichtgewicht
Kleding dat licht in gewicht is heeft veel voordelen. Tijdens het dragen voelt het kledingstuk niet zwaar aan, tijdens het reizen pak je het gemakkelijk en compact in en lichtgewicht kleding is erg ademend. Dit wordt ook wel uitgedrukt in de materiaalsoort. Vaak zijn polyester, polyamide en nylon erg licht van gewicht.
Houd je warm
Dit is erg fijn in de herfst, winter of jouw vakantie naar bijvoorbeeld Lapland. Tijdens de gure dagen kan je met gemak toch jouw wandeling gaan maken. Jassen met dit symbool zijn vaak gewatteerd met dons of een synthetische vulling.
Het gebruiksgemak
Buiten draagcomfort zijn er producten voor specifieke doeleinden ontworpen. Bijvoorbeeld voor een fijne wandeling, een fietstocht, vakantie of juist het Nederlandse weer.
Waterafstotend
Zoals de naam het al zegt; kunnen deze producten, tot op zekere hoogte, tegen water. Deze producten zijn afgewerkt met een Nano-coating waardoor de jas water tegenhoud. Dit is perfect voor een lichte, milde regenbui.
Waterdicht
Daarentegen bestaan er ook waterdichte producten. Deze producten kunnen nóg beter tegen water en dus tegen lange of hevige buien. Deze producten zijn, naast de Nano-coating, afgewerkt met een speciale waterdichte weeftechniek en zijn over het algemeen voorzien van getapete naden. Deze producten bevatten een membraan waardoor ze waterdicht en winddicht maar toch ademend zijn. Hierdoor blijf je droog tijdens een regenbui en door het ademend vermogen van de stof zal je minder snel last krijgen van transpireren.
Winddicht
Het label winddicht gaat vaak gepaard met het bovengenoemde label waterdicht. Wanneer een jas waterdicht is, is deze in veel gevallen ook winddicht. Door de Nano-coating, membraam en/of weeftechniek laten deze jassen zowel geen water als wind door en blijf jij lekker warm tijdens jouw wandel- of fietstocht.
Fijn op reis
Ja echt waar, dit kledinglabel bestaat echt. Wat het inhoud; het kledingstuk is bestand tegen meerdere weersomstandigheden. Dit kleding label gaat vaak gepaard met de labels: ademende stof, lichtgewicht, waterafstotend en winddicht.
Reflecterend
Speciaal voor mannen die vaker in het donker op pad gaan wordt het label reflecterend gevoerd. Dit betekend dat de jas voorzien is van reflecterend materiaal zodat voorbijgangers jou beter kunnen zien. Bekijk hier de reflecterende producten.
Strijkvrij
Vind jij strijken ook zo vervelend? Of kreukt jouw overhemd na een lange autorit? Met strijkvrije (of kreukvrije) overhemden is dat verleden tijd! Een overhemd kan op verschillende manieren strijkvrij gemaakt worden. De meeste merken maken gebruik van een speciale coating, weer andere voegen een synthetische draad toe tijdens het weven. Strijkvrij betekent niet 100% kreukvrij. De kreukels verdwijnen overigens wel sneller en de stof kreukt minder dan bij een niet-strijkvrij overhemd. Ideaal!
Stof eigenschappen
Buiten de materiaal samenstelling, worden soms extra kledinglabels toegevoegd aan jouw artikel. Maar wat betekenen deze eigenschappen eigenlijk? Dat wordt hier uitgelegd.
Gebonden stof
Deze stoffen zijn niet gewoven of gebreid maar zijn zelf hechtend. Dit zorgt ervoor dat de kleding erg stevig is en lichter van gewicht. In kledinglabels wordt dit ook wel aangeduid als non-woven fabric of bonded fabric.
Biologisch gewatteerd
Deze kledingstukken zijn alleen met natuurlijke en biologische materialen gemaakt. Bijvoorbeeld katoen, mais of suikerriet. Dit wordt vaak ook aangeduid als Bio Based Filling.
Synthetische stoffen
Kleding kan gemaakt zijn van synthetische stoffen zoals polyamide, acryl of nylon. De grote voordelen van deze stoffen is dat de kleding erg sterk, en gemakkelijk te reinigen is, waardoor de kledingstukken erg lang mee gaan.
PFC free
PFC, ofwel per- en poly gefluoreerde chemicaliën, ontbreken in deze kleding. Dit zijn chemicaliën die door de mens gemaakt zijn, en dus absoluut niet goed voor het milieu zijn. Kleding met het PFC free label bevatten deze stoffen niet.
Eco Denim
De term Eco Denim is een nieuwe trend als het gaat om jeans. Broeken met het Eco Denim logo worden op een andere manier geproduceerd waarvoor minder water nodig is. Dit komt natuurlijk ten goede van het milieu.
Bamboe
Als laatst kan kleding met bamboe geproduceerd worden. Deze duurzame manier van kleding produceren kent veel voordelen; naast het duurzame aspect, is bamboe ontzettend sterk materiaal dat lang meegaat en de kleding is erg zacht, ook na vele wasbeurten.