Search
Close this search box.
Meest gelezen

Kleding recyclen doe je zo

Er komt een punt dat je bepaalde kleding niet meer draagt. Je bent uitgekeken op dat ene overhemd, die ene fijne broek is versleten of een colbert dat simpelweg niet meer past. Zomaar jouw kledingstuk weggooien is maar zonde. Ga daarom jouw kleding recyclen! In een wereld waar vrijwel alles duurzamer wordt, is recycling dé manier om jouw steentje bij te dragen.

Wist je dat?
Per jaar wordt minder dan 1% van alle materialen die gebruikt wordt in kleding gerecycled. In Nederland wordt 150 miljoen kilo kleding per jaar verbrand. Dat zijn omgerekend 750 miljoen T-shirts.

Bron foto: Unsplash.com

Kleding recyclen, upcyclen of downcyclen

Recyclen is het proces waarbij een product – in dit geval een kledingstuk – dat als afval wordt beschouwd, helemaal, of voor een deel, wordt verwerkt tot een nieuw product. Bij upcycling wordt het hele product hergebruikt en wordt er geen kwaliteit ingeleverd. Bij downcycling, zoals je misschien al verwachtte, verliest het product wél waarde ten opzichte van upcyclen.

Recycletips
Je moet geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. Dat geldt overigens met andere kledingstukken ook zo. En waarom kleding weggooien als je onderstaande tips kunt gebruiken om jouw kleding een nieuw leven in te blazen!

Bron foto: Unsplash.com

Ruil kleding

Kleding die je niet meer draagt neemt alleen maar waardevolle kastruimte in. Maak daarom een ander blij en ruil bijvoorbeeld kleding met een vriend, jouw broer of vader. Om plaats te maken voor nieuwe kleding in jouw garderobe kan je er ook voor kiezen om jouw oude kleding te verkopen op bijvoorbeeld Vinted.

Bron foto: Unsplash.com

Repareer jouw kleding

Pak bij een klein gat of bijvoorbeeld missende knoop een naald en draad en repareer jouw kledingstuk. Ben je de draad een beetje kwijt? Volg een instructie op YouTube of kom naar een van onze winkels. Wij bieden tegen een kleine vergoeding een vermaak service aan.

Bron foto: Unsplash.com

Lever kleding in

Heb je te veel kleding dat weg mag of zijn bovenstaande tips niet echt jouw ding? Kleding kan ook ingeleverd worden in de daarvoor bestemde plekken. Denk hierbij aan kledingbakken in verschillende winkels, een kringloopwinkel of een gemeentelijke kledingcontainer.

Tips voor duurzame kleding

Hoewel er verschillende manieren zijn om kleding te recyclen, is het natuurlijk fijner als je jouw lievelingskledingsset helemaal niet hoeft te bewerken. Dit doe je door zuinig en met voorzorg jouw kleding te onderhouden en te wassen. Lees te allen tijde het waslabel en houdt je aan de wasvoorschriften. Was kleding op een lagere eco-stand en volg bijvoorbeeld onze tips in de rubriek Van Dal Extra, Mode.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Prijspuzzel-december-2023-woordzoeker-02 Denkspellen

Prijspuzzel december 2023

Maak je op voor een hersenkrakende uitdaging en maak kans op een fantastische prijs met ...
Bekijk meer
De nieuwe folder is uit-04 Mode

De nieuwe folder is uit!

Het is eind oktober en terwijl de dagen korter worden en de temperaturen langzaam beginnen ...
Bekijk meer
De nieuwe wintercollectie is in de winkels-01 Mode

De nieuwe wintercollectie is in de winkels

Van Dal groet groen in dit seizoen – met een natuurrijke omgeving óf met duurzame keuzes ...
Bekijk meer
Nieuwe collectie
Bartlett Colbert
Bartlett Trui
Bartlett Overhemd
Bartlett Swing-pocket
Bartlett Schoenen
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkese prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een culinaire Olie Molie proeverij, een fles extra vierge olijfolie en een olieschenkdop (alles t.w.v. €38,85)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven