!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Kleding met de hand wassen doe je zo

Ben je op vakantie en heb je geen wasmachine tot je beschikking of is je wasmachine vandaag kapotgegaan? Geen paniek! Wij leggen je graag uit wat je het best kunt doen. Kleding met de hand wassen doe je zo!

Bron foto: Unsplash.com

De voordelen van kleding met de hand wassen

Voordat we uitleggen hoe je een handwas moet doen, leggen we eerst uit waarom je een handwas kan overwegen. Bij gebrek aan een wasmachine is het handig om te weten dat een handwas in sommige gevallen ook beter is voor de kleding? Zo kan je kleding met kwetsbare vezels, zoals wollen kleding, beter wassen met een handwas waardoor de kleding zo lang mogelijk mooi blijft. Naast het feit dat een handwas beter kan zijn voor de kleding, is het in de meeste gevallen ook beter voor je portemonnee. Een wasmachine kost namelijk jaarlijks tientallen euro’s aan water, stroom en eventueel onderhoud. Met een handwas houd jij aan het einde van het jaar flink wat geld over wat je bijvoorbeeld kan spenderen aan de nieuwe collectie van Marvelis. En het is natuurlijk erg goed voor het milieu!

Tot slot geeft het doen van de handwas een nostalgisch gevoel. Vroeger was het wassen van kleding namelijk eerder regel dan uitzondering. Pas na de opkomst van de (semi)automatische wasmachine in de jaren zestig begonnen we de handwas achter ons te laten.

Bron foto: Unsplash.com

Hoe was je kleding met de hand?

Een handwas kent dus een aantal voordelen, maar voordat je hieraan begint moet je op een aantal dingen letten. Voordat je begint met jouw handwas is het raadzaam om het waslabel te bekijken. Hierop staat een aantal belangrijke symbolen vermeld die aanduiden hoe de kleding het best gewassen kan worden. Is de kleding volgens de symbolen geschikt voor een handwas? Pak dan de kleding die je wilt wassen bij elkaar. Let wel op dat deze kleding qua kleur en materiaal zo veel mogelijk overeenkomt en volg onderstaande stappen.

 1. Pak een grote teil of emmer en laat deze vollopen met handwarm water.
 2. Voeg bij het water (speciaal) wasmiddel toe en zorg ervoor dat elk kledingstuk goed onder water ligt en dat deze kledingstukken makkelijk door het water bewogen kunnen worden.
 3. Zorg ervoor dat elk kledingstuk volledig is verzadigd met het sop van water en wasmiddel.
 4. Laat het sop met hierin de kleding 5 minuten staan. Is de kleding heel erg vies? Laat het sop dan zeker 30 minuten staan.
 5. Is de kleding helemaal geweekt? Beweeg de kleding dan heen en weer door het water. Zorg ervoor dat je hierbij niet gaat wringen of schuren.
 6. Zit er nog een hardnekkige vlek in het kledingstuk? Pak dan een doek en wrijf hiermee over de vlek. Hierbij kan je onverdund wasmiddel aan de vlek toevoegen om deze beter te kunnen verwijderen.
 7. Is de kleding helemaal schoon en is er (bijna) geen vlek meer te zien? Spoel dan één voor één de kleding uit met water. Een kraan met een sproei- of douchekop werkt hiervoor het makkelijkst. Je kan de kleding ook eerst laten uitlekken en deze hierna in een teil of emmer met schoon water leggen. Dit is echter minder effectief dan de methode met de sproeikop/douchekop.
 8. Zorg ervoor dat je tijdens het gehele proces de kleding niet gaat uitwringen. Voorzichtig water uit de kleding knijpen kan wel. Doe dit met mate.

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Hoe droog je met de hand gewassen kleding?

Nu de kleding helemaal schoon is, is het tijd voor de volgende stap: drogen. Ook bij dit proces is het enorm belangrijk om eerst even te kijken op het waslabel om te weten hoe je de kleding het best kan drogen. Naast ons artikel over waslabels hebben we nog een aantal tips opgesteld voor het laten drogen van je kleding:

 1. Bevat je kleding stevige stoffen als katoen? Dan kan je deze heel voorzichtig uitknijpen om zo een groot deel van het water alvast te verwijderen.
 2. Heb je kleding die goed zijn vorm behoudt, dan kan je deze prima ophangen. Let er wel op dat je de kleding het liefst niet in de zon hangt. Door dit in je achterhoofd te houden blijven de kleuren zo lang mogelijk mooi.
 3. Heb je kleding die wellicht kan vervormen door het gewicht van water? Hang deze dan zeker niet op, maar laat deze liggend drogen.
 4. Kleding met delicate stoffen kan je ook het best liggend laten drogen. Leg deze kleding op een witte of lichtgekleurde, dikke handdoek. Vermijd hierbij zonlicht om de kleur van de kleding zo mooi mogelijk te houden.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het wassen met de hand? Schroom dan niet en bezoek een van onze 30+ winkels. We helpen je graag onder het genot van een heerlijke kop koffie en een stroopwafel. Vergeet ook zeker niet om onze artikelen over het verwijderen van verschillende vlekken en het wassen van een gewatteerde jas te bekijken! Hopelijk heb je geen vlekken door ónze kop koffie…

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
header schouwburg Eropuit

De Schouwburg Venray

De schouwburg in Venray, gelegen in het hart van Noord-Limburg, is een cultureel juweeltje dat ...
Bekijk meer
Maasduinen Eropuit

Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen is een uitgestrekt natuurgebied in Limburg. Maasduinen is bekend om zijn ...
Bekijk meer
Week van de stenen winkel - header Nieuws

Week van de stenen winkel

In een wereld waar online winkelen steeds meer terrein wint, blijft de charme van de ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven