In de jaren ’70 vinden noemenswaardige gebeurtenissen plaats, zoals het uit elkaar gaan van The Beatles, de opkomst van de Dolle Mina’s en de dood van Elvis Presley. De kledingindustrie was ook onderhevig aan verandering. De hippies en hun kleding liepen langzaam op hun eind en de casual uitstraling ontstond met witte sportschoenen en diverse denimcombinaties. Ontdek snel de kleding van de jaren ’70!
Stijliconen jaren ’70
Een opmerkelijk stijlicoon in de jaren ’70 is David Bowie. Nummers als Rebel Rebel, Fashion en The Jean Genie duiden al op een uitgesproken, extravagante kledingstijl die de rockmuzikant zo typeert. Een pak kon hij moeiteloos eigen maken, maar vooral de flitsende pakken, hoge laarzen en zijden jasjes die Aziatische invloeden kenden, maakten David Bowie zo extravagant in elk van zijn verschijningen. Acteur Robert Redford is een ander stijlicoon van de jaren ’70 die vooral de casual stijl heeft belichaamd. Door de jaren heen was hij meestal te zien in een blauwe spijkerbroek met een gestreept shirt of geribd overhemd. Vandaag de dag is dat nog steeds een kledingstijl die veelvoudig in het straatbeeld terug te zien is.
Ook Sir Elton John is een onomstotelijk stijlicoon die via kleurrijke kleding zich het best kon uitdrukken. Hoe ongewoner, hoe beter. Zijn kostuums hadden bijvoorbeeld grote veren en altijd verrassende details. Er was tevens een accessoire die Sir Elton John altijd eruit deed springen: zijn gekleurde bril met grote glazen. Gezien in talloze opmerkelijke varianten en nooit eentonig – iedereen kent de stijl van Sir Elton John!
Typisch jaren ’70
Het begin van de jaren ’70 was een nasleep van de late jaren ’60. Omwille daarvan was de kledingstijl voor heren voornamelijk uit te drukken in losse overhemden, grafische T-shirts met bloemenprints, rib- of spijkerbroeken met wijd uitlopende pijpen en Oxford schoenen. Later zag deze hippie-kledingstijl voor heren een schift en werd het meer casual en uiteindelijk zelfs sportief en disco.
Casual
Uitgesproken en opvallende kleuren maakten plaats voor kalmere tinten zoals zwart, bruin en blauw. Jeans, sweaters en overhemden begonnen hun weg te vinden in de alledaagse kleding van heren met her en der nog speelse elementen zoals overhemden met ribstof of denim. Onder de spijkerbroeken werden cowboylaarzen gedragen, wat zorgde voor een stoere uitstraling.
Sportief
In vervolg op de casual stijl ontstond de sportieve stijl aan het einde van de jaren ’70. Mannen droegen sportkleding op een casual manier waarbij witte sportschoenen steeds vaker te zien waren. Daarbij droegen heren indertijd ook hoofdbanden, trainingspakken, baseball jacks, bodywarmers en blazers. Waar mannen in eerdere decennia hun overhemden of T-shirts in hun broek stopten, werd dat nu los gedragen. De nonchalance kwam eigenlijk in de jaren ’90 pas weer opnieuw aan het licht, dus het was zeker bijzonder voor deze tijd!
Disco
Met een toonaangevende film als Saturday Night Fever die in 1977 uitkwam is de invloed groot. Het discotijdperk draaide om uitpakken en gezien worden. Uitgaansavonden ontvouwden in een stevig avondje dansen en daarvoor moest de kleding al rekkend zijn. Was het dan ook nog reflecterend of werd het door de lichten geaccentueerd, dan bereikte u de ultieme 70’s outfit, ofwel de kledingset die echt de jaren ’70 in kaart weet te brengen.
De jaren ’70 waren een transitie voor mannenmode. Bijzonder om te zien hoe de uitgesprokenheid van de maatschappijkritische hippies plaatsmaakte voor een wat meer getemde stijl met rustige kleuren en sportieve elementen. De hieropvolgende jaren ’80 waren weer heel anders, maar daar leest u binnenkort meer over op ons magazine!