!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Jaren ’70 kleding heren

In de jaren ’70 vinden noemenswaardige gebeurtenissen plaats, zoals het uit elkaar gaan van The Beatles, de opkomst van de Dolle Mina’s en de dood van Elvis Presley. De kledingindustrie was ook onderhevig aan verandering. De hippies en hun kleding liepen langzaam op hun eind en de casual uitstraling ontstond met witte sportschoenen en diverse denimcombinaties. Ontdek snel de kleding van de jaren ’70!

Stijliconen jaren ’70

Een opmerkelijk stijlicoon in de jaren ’70 is David Bowie. Nummers als Rebel Rebel, Fashion en The Jean Genie duiden al op een uitgesproken, extravagante kledingstijl die de rockmuzikant zo typeert. Een pak kon hij moeiteloos eigen maken, maar vooral de flitsende pakken, hoge laarzen en zijden jasjes die Aziatische invloeden kenden, maakten David Bowie zo extravagant in elk van zijn verschijningen. Acteur Robert Redford is een ander stijlicoon van de jaren ’70 die vooral de casual stijl heeft belichaamd. Door de jaren heen was hij meestal te zien in een blauwe spijkerbroek met een gestreept shirt of geribd overhemd. Vandaag de dag is dat nog steeds een kledingstijl die veelvoudig in het straatbeeld terug te zien is.

Ook Sir Elton John is een onomstotelijk stijlicoon die via kleurrijke kleding zich het best kon uitdrukken. Hoe ongewoner, hoe beter. Zijn kostuums hadden bijvoorbeeld grote veren en altijd verrassende details. Er was tevens een accessoire die Sir Elton John altijd eruit deed springen: zijn gekleurde bril met grote glazen. Gezien in talloze opmerkelijke varianten en nooit eentonig – iedereen kent de stijl van Sir Elton John!

Typisch jaren ’70

Het begin van de jaren ’70 was een nasleep van de late jaren ’60. Omwille daarvan was de kledingstijl voor heren voornamelijk uit te drukken in losse overhemden, grafische T-shirts met bloemenprints, rib- of spijkerbroeken met wijd uitlopende pijpen en Oxford schoenen. Later zag deze hippie-kledingstijl voor heren een schift en werd het meer casual en uiteindelijk zelfs sportief en disco.

Casual

Uitgesproken en opvallende kleuren maakten plaats voor kalmere tinten zoals zwart, bruin en blauw. Jeanssweaters en overhemden begonnen hun weg te vinden in de alledaagse kleding van heren met her en der nog speelse elementen zoals overhemden met ribstof of denim. Onder de spijkerbroeken werden cowboylaarzen gedragen, wat zorgde voor een stoere uitstraling.

Sportief

In vervolg op de casual stijl ontstond de sportieve stijl aan het einde van de jaren ’70. Mannen droegen sportkleding op een casual manier waarbij witte sportschoenen steeds vaker te zien waren. Daarbij droegen heren indertijd ook hoofdbandentrainingspakkenbaseball jacksbodywarmers en blazers. Waar mannen in eerdere decennia hun overhemden of T-shirts in hun broek stopten, werd dat nu los gedragen. De nonchalance kwam eigenlijk in de jaren ’90 pas weer opnieuw aan het licht, dus het was zeker bijzonder voor deze tijd!

Disco

Met een toonaangevende film als Saturday Night Fever die in 1977 uitkwam is de invloed groot. Het discotijdperk draaide om uitpakken en gezien worden. Uitgaansavonden ontvouwden in een stevig avondje dansen en daarvoor moest de kleding al rekkend zijn. Was het dan ook nog reflecterend of werd het door de lichten geaccentueerd, dan bereikte u de ultieme 70’s outfit, ofwel de kledingset die echt de jaren ’70 in kaart weet te brengen.

De jaren ’70 waren een transitie voor mannenmode. Bijzonder om te zien hoe de uitgesprokenheid van de maatschappijkritische hippies plaatsmaakte voor een wat meer getemde stijl met rustige kleuren en sportieve elementen. De hieropvolgende jaren ’80 waren weer heel anders, maar daar leest u binnenkort meer over op ons magazine!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Spoorpark Tilburg - header Stedengids

Spoorpark Tilburg

Het Spoorpark in Tilburg is een bruisend stadspark van maar liefst 10 hectare, gelegen midden ...
Bekijk meer
Vanaf nu ben ik levensgenieter - 2 Man op zijn best

Column – Vanaf nu ben ik levensgenieter

Jan (nu 68) is deskundig pensioencoach, trouwe klant bij Van Dal mannenmode en fulltime levensgenieter. ...
Bekijk meer
Cafetaria 't Engeltje - Header Eropuit

Cafetaria ’t Engeltje

Cafetaria ’t Engeltje is een charmante cafetaria in het hart van Baarle-Nassau. Deze plek is ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven