!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Jaren ’60 kleding heren

Jaren ’60. De periode waarin de Berlijnse Muur werd gecompleteerd, The Beatles hun eerste single uitbrachten en Nelson Mandela een levenslange gevangenisstraf kreeg. Wat betreft kleding vonden er ook aanzienlijke veranderingen plaats. Hoewel de drang om er in een uitgesproken stijl bij te lopen groeide, was er nog steeds zowel formele als informele mannenmode. Gilets en pantalons werden nog steeds veel gedragen, maar ook Italiaanse mode deed zijn intrede, Amerikaanse filmsterren werden nagebootst en hippies brachten hun eigen beweging teweeg in het teken van flower power. Dit is kleding van de jaren ’60!

Stijliconen jaren ’60

Laten we allereerst even inzoomen op The Beatles. Deze stijliconen uit de jaren ‘60 brachten indertijd hit na hit uit waaronder Love Me DoCan’t Buy Me Love en Ob-La-Di, Ob-La-Da. Ze waren niet vies van ongebruikelijke kleurtjes, gedurfde patronen en het onmiskenbare bloempotkapsel, een kapsel dat ook wel eens Beatles-kapsel genoemd wordt. Samen vormden ze een kwartet van stijliconen en veel mensen begonnen hun kledingstijl over te nemen. Ook stijliconen The Rolling Stones domineerden een deel van dit decennium met hun talloze hits. Door hun vele bijzondere hoofddeksels en opvallende overhemden zijn ze altijd toonaangevend in de mannenmode geweest.

Elvis Presley

The King of Rock ’n Roll, was een stijlicoon die zowel met een microfoon in zijn hand of stralend op het witte doek er altijd in slaagde om een onvergetelijke verschijning na te laten. Bekend door zijn hoge opstaande boorden en diepe prominente kleuren zal Elvis altijd zijn stempel in de mannenmode behouden.

Typisch jaren ’60

Kleding uit de jaren ’60 reflecteerde de sociale en politieke ontwikkelingen door met ze mee te groeien. De oorlogen lagen nog vers in het geheugen; de materialen ervan waren immers ook nog grootschalig beschikbaar en werden daardoor benut.  Vooral in de jaren ’40 en jaren ’50 was het (her)gebruiken van deze stoffen belangrijk. Hoe het leven in de jaren ’60 precies was vind je in ons typisch jaren ’60 artikel!

Hippies

Er ontstond ook veel onrust over de sociale en politieke situaties, waaruit de protesten, scepticisme en politiek activisme van de uiteindelijke hippies ontstonden. Felle kleuren, retro patronen met grafische elementen en wijde kleding werden de nieuwe norm. Denk hierbij aan shirts in vrolijke kleurtinten zoals geel, groen en rood met vredessymbolen en maatschappijkritische leuzen, (spijker)jasjes met geknipte ‘slierten’ bij de armen, broeken die vanaf de knie wijd uitliepen en stoere cowboylaarzen.

Italiaanse mode

Ook was er een merkbare invloed van Italiaanse mode zoals met bijvoorbeeld gebreide shirts. Het elegante element kwam steeds meer onder de aandacht onder een daartoe aangetrokken doelgroep. Vaak letten mannen toendertijd op wat zij zagen in Italiaanse kledij, wat dus ook strakkere jasjes en broeken waren. Italianen zijn doorgaans vrij slank, dus leende de mode zich daar ook voor. Pasteltinten kwamen tevoorschijn in verscheidene gedaanten. Wat een tijd voor de mannenmode! Een dynamische periode binnen de mannenmode, die jaren ’60. Opmerkelijk is vooral hoe mannen een voorbeeld nemen aan hun helden uit de muziek- en filmwereld, doorbordurend op de jaren ’50 waarin dat begon te borrelen. De jaren ’70 hebben weer andere uitingen gehad – daar leest u binnenkort meer over op ons magazine. Bijzonder hoe het zo varieert over de jaren!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
De voordelen van breinpuzzels Denkspellen

De voordelen van breinpuzzels

Een fijne bezigheid voor bij de ochtendkrant en warme koffie is het spelen van een ...
Bekijk meer
Polen - Nederland header prijspuzzel 2 Winacties

Voorspel Polen – Nederland en win!

We maken ons klaar voor de eerste wedstrijd van Nederland op het EK Voetbal 2024. ...
Bekijk meer
Alles in dit book és getikj header Man op zijn best

Alles in dit book és getikj

“Alles in dit book és getikj.” Als je dat zonder problemen kan lezen – het ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven