!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Jaren ’40 kleding heren

Jaren ’40 stijl

Ze zeggen wel eens dat vroeger alles beter was. Of dat daadwerkelijk zo is, is voor iedereen anders. De klederdracht in jaren ‘40 was absoluut anders dan wat we nu gewend zijn en dat maakt het ook leuk om er eens een blik op te werpen. Jaren ’40 kleding brengt ons onder andere terug naar een hoofdstuk dat zich vóór de Tweede Wereldoorlog afspeelde, een periode waarin schaarste aan grondstoffen van grote invloed was. Er heerste bijvoorbeeld veel vraag naar leder en katoen vanuit het leger wat er op zijn beurt weer voor zorgde dat het minder ter beschikking stond aan particulieren. De jaren ’40 stijl leunde daarom met name op het hergebruiken van de materialen die er wel waren. In het geval van herenmode hield dat in dat kleding voornamelijk praktisch, warm en weerbestendig moest zijn.

Stijliconen jaren ’40

Het leven rondom de Tweede Wereldoorlog was veel meer offline dan nu en er was ook veel meer eenheid in de kledingstijl van toen. De invloeden die er dus waren vanuit de ware stijliconen uit de jaren ’40 waren om die reden ook vrij groot. Denk maar terug aan de macho Humphrey Bogart (1899 – 1957), de Amerikaanse acteur die bekend is van onder andere Casablanca (1942), The Big Sleep (1946) en The Treasure of the Sierra Madre (1948). Leidend in deze films is de hoge hoed die zorgt voor een stoere mannenuitstraling en zowel formeel als informeel in stijl is. Ook wordt een stropdas een beetje achteloos gedragen voor een nonchalante stijl. Iconisch in Casablanca is de aparte trenchcoat – een lange regenjas – met diepe reverskraag en wijde openingen. Stijlicoon Humphrey heeft daardoor wel iets weg van een detective. The Big Sleep laat een formelere setting zien met gestreept pak waar The Treasure of the Sierra Madre al denim-invloeden toont met een geknoopte halssjaal. Praktisch en eenvoudig!

Stijliconen jaren ’40

Een ander toonaangevend stijlicoon in de jaren ‘40 is James Stewart (1908 – 1997), zoals bijvoorbeeld te zien is in The Wonderful Life (1946). Daar is de stijl al wat formeler te omschrijven met bijvoorbeeld de elegante, lange jas waarbij de stropdas recht gedragen wordt. Stijlicoon James combineert de jas met een sjaal waar de stijl indertijd ook vaak perfect met een gilet samenging. Wie zijn uw favoriete stijliconen van de jaren ’40?

Mode jaren ’40 mannen

Naast de eerder genoemde trenchcoats deden ook de bomberjacks en pilotenbril hun bescheiden intrede in de mannenmode van de jaren ‘40. Doorgaans overwon de behoefte om een uniform, of onderdelen daarvan, op een casual manier te dragen. Zo oogden kledingstukken die in hedendaagse mode formeel zouden overkomen in de jaren ’40 als informeel. Dat maakt de mode van de jaren ’40 niet alleen losjes en ongedwongen, maar ook praktisch en eigenzinnig, terwijl de jaren ’50 kleding voor heren voornamelijk uitgesproken in uitstraling was. Wat dat betreft doen de jaren ’40 enigszins denken aan de mode zoals we in de 21e eeuw meemaken: een knipoog naar formele elementen maar wel op een modieuze manier waar we niet stug moeten vasthouden aan een etiket.

Driedelig pak heren

Zoals vaak gezien in de jaren ’40 en ook vele jaren daarna was het driedelig pak een nieuwe en karakteristieke beweging binnen de mannenmode. In de regel wordt een driedelig pak, ook wel kostuum genoemd, vervaardigd uit één stofsoort. Dit zorgt ervoor dat het altijd als een puntgaaf geheel overkomt. Een driedelig pak bestaat uit een broek, jasje en gilet, vaak in combinatie met een overhemd en een stropdas, vlinderdas of pochet. Met laatstgenoemde accessoires wordt de kers op de taart aan een uitstraling toegevoegd. Doordat de gilet naadloos overloopt in het bijpassende jasje kan het jasje zowel open als dichtgeknoopt gedragen worden. Bij een open jasje kan er zelfs nog een accent worden toegevoegd, zoals een chique zakhorloge. Dit komt vaak terug in de Netflix-serie Peaky Blinders. Leuk om ook eens uit te proberen als u de echte jaren ’40-uitstraling aandurft!

Hoeden jaren ’40

In de jaren ’40 was de hoed een onmisbare accessoire. Het garandeerde een stoer element om een mannenoutfit compleet te maken en droeg veel bij aan de tijdsgeest van toen. Een van de meest gedragen hoeden in de jaren ‘40 is de fedora, een vrij hoog model met in veel gevallen een smalle,  gladde band. Deze hoed is gemaakt van vilt en heeft in veel gevallen deuken aan de bovenzijden. Omwille daarvan werd de fedora ook wel de deukhoed genoemd. Opvallend is dat het best normaal was als de hoed ietwat scheef gedragen werd, waardoor de stijl van de jaren ’40 ongedwongen door de tijd manoeuvreerde.

Al met al belichamen de jaren ’40 een bijzondere tijd in mannenmode waarbij er met minder juist méér gedaan werd. Mannen liepen er vaak heel stijlvol bij terwijl er minder stoffen en/of technieken beschikbaar waren om hen te kleden. Bij Van Dal mannenmode biedt de diverse collectie talloze kledingstukken die aansluiten op de stijl van de jaren ’40. Neem snel een kijkje op onze webwinkel of in een van onze 35 winkels!

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
header stijlvol op de fiets Eropuit

Stijlvol op de fiets: praktische en modieuze kleding voor een fietstocht 

Fietsen is niet alleen een geweldige manier om van A naar B te komen, maar ...
Bekijk meer
Alles in dit book és getikj header Man op zijn best

Alles in dit book és getikj

“Alles in dit book és getikj.” Als je dat zonder problemen kan lezen – het ...
Bekijk meer
Tomatenschotel met kip - header Recepten

Tomatenschotel met kip

Een smakelijke, mediterraanse en vooral makkelijke ovenschotel met tomaten en kip voor ieder moment.
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven