Het is bijna zover: de lente gaat van start! De hoogste tijd om jouw zomer- of tussenjas tevoorschijn te halen en jouw winterjas op te bergen. Nu kan het natuurlijk dat jouw jas een beetje muf is gaan ruiken of hier en daar wat vlekjes heeft. Een tip die je altijd kan opvolgen: was jouw winterjas alvorens je deze opbergt. Zo gaat de jas schoon de kast in en kan je ‘m volgende winter weer gelijk schoon aantrekken. Hoe je jouw winterjas wast? Met deze tips!
Controleer de wasvoorschriften
Voordat je begint met het wassen van jouw jas is het belangrijk om het waslabel te bekijken. Hierin staat vermeld of de jas in de wasmachine mag, met de hand gewassen kan worden of dat deze helemaal niet gewassen dient te worden. Bekijk dit artikel voor meer uitleg over de verschillende symbolen van het waslabel.
Een gewatteerde jas wassen in de wasmachine
Als de jas in de wasmachine mag, is het allereerst belangrijk dat je de gewatteerde jas altijd met het wolwasprogramma wast. Stel hierbij de temperatuur in op maximaal 30 graden, zodat de jas niet beschadigt. Kies ook voor een kort centrifugeprogramma en gebruik een speciaal dons wasmiddel, zodat de jas zijn vorm behoudt. Leg vervolgens drie schone tennisballen in de trommel. Dit klinkt misschien vreemd, maar door jouw winterjas te wassen met tennisballen wordt het dons of wattering opgeklopt waardoor deze zijn vorm behoudt. Heb je geen tennisballen? Er bestaan ook speciale wasdrogerballen die hetzelfde resultaat geven.
Hoe droog je een gewatteerde jas?
Is de jas volledig gewassen? Keer deze binnenstebuiten. Mag de jas in de droger? Stop dan de jas en de drie tennisballen in de droger en kies voor een lang droogprogramma op een lage temperatuur. Mag de jas niet in de droger? Hang de jas op volgens de instructies op het waslabel. Als de jas helemaal droog is, schud je deze een aantal keer, zodat het dons weer de oude vorm aanneemt. Tot slot kan je de jas nog inspuiten met speciale waterafstotende spray om deze te beschermen tegen vloeistoffen en andere viezigheden.
Hoe reinig je jouw jas zonder te wassen?
Houd je gewatteerde jas in topvorm zonder de wasmachine te gebruiken! Hang de jas na gebruik uit om luchtcirculatie te bevorderen en geuren te verminderen. Voor een grondige reiniging kun je de jas (laten) stomen, wat de stof schadeloos opfrist. Vlekken kun je voorzichtig met de hand verwijderen met een mild reinigingsmiddel. Met deze methoden behoudt je gewatteerde jas zijn kwaliteit en blijft deze winterklaar zonder de machine te belasten.
Hoe voorkom je dat je een gewatteerde jas moet wassen
Uiteraard is het wassen van een gewatteerde jas soms onvermijdelijk, maar zoals bij veel kledingstukken geldt: hoe minder vaak je jouw kleding wast, hoe mooier de kleding blijft en langer meegaat. Om deze reden hebben wij een aantal tips opgesteld waarmee je jouw gewatteerde jas minder vaak hoeft te wassen!
- Tip 1: Ruikt je gewatteerde jas een beetje muf? Hang deze wat vaker op, zodat deze goed kan luchten. Vermijd zonlicht om de kleur van de jas mooi te houden.
- Tip 2: Is je gewatteerde jas erg nat geworden? Leg deze dan niet op de verwarming, maar hang deze op, zodat deze op een natuurlijke manier kan drogen.
- Tip 3: Bescherm je gewatteerde jas met waterafstotende spray, zodat deze beschermd is bij slecht weer.
Meer tips om jouw kleding lang mooi te houden lees je hier!
Heb je na het lezen toch nog vragen over het wassen van jouw gewatteerde jas? Bezoek dan vooral een van onze winkels. We helpen je graag onder het genot van een kop koffie. Lees ook ons artikel over het verwijderen van verschillende vlekken te bekijken!