!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

Duurzame kleding

In een wereld waarin steeds meer verduurzaamt kan kleding niet uitblijven. Van oudsher worden duurzaamheid en kleding niet zo snel in één zin benoemd, maar wij brengen daar graag verandering in aan. Wat is duurzame kleding en hoe kan jij zelf duurzaam omgaan met jouw kleding? Dat leggen wij je hier uit!

Wat is duurzame kleding?
Simpel gezegd verstaan we onder duurzame kleding de kleding die erg lang mee gaat en op een verantwoorde manier gemaakt wordt. Daarbij hangt duurzaamheid in kleding ook af van het productieproces, het materiaal, de trends en meer. Hier hangt overigens letterlijk en figuurlijk een prijskaartje aan. Duurzame kleding is over het algemeen duurder en soms gaan duurzame materialen niet samen met een duurzaam productieproces. Gelukkig kun je met onderstaande tips duurzaam omgaan met jouw kleding.

Een duurzaam productieproces

Veel gekochte kledingstukken hebben al voordat jij deze draagt meer van de wereld gezien dan jijzelf. Dit kan verholpen worden door kleding in te kopen of te laten produceren bij leveranciers binnen Europa. Hoe dichter bij huis ingekocht wordt, hoe dichter bij huis geproduceerd wordt. Wat vaak vergeten wordt zijn de arbeidsomstandigheden waarin kleding geproduceerd wordt. Hoe slechter er met werknemers omgegaan wordt, hoe minder duurzaam de kleding. Daarom zijn Van Dal en al zijn leveranciers en modeagenturen aangesloten bij het BSCI-keurmerk. Dit keurmerk heeft het doel om verantwoord en eerlijk om te gaan met zijn werknemers en staat voor een eerlijke handel, zowel in de industrie als bij eindverkopers.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Koop tijdloze kleding

Jezelf inpakken in de nieuwste mode en trends kan ook op een duurzame manier. Kies bijvoorbeeld voor een trendy, nieuwe trui of vest met daarbij een tijdloze jeans. Koop een van onze elegante, kwalitatieve jassen om de hele winter aan te kunnen en kies voor bewuste materiaalsoorten bij het bestellen van jouw kleding.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Ga voor duurzame stoffen

De meest eenvoudige manier om duurzame kleding te bemachtigen is door op te letten in de materiaalsoorten. De ene stof is duurzamer dan de andere. Ook bestaan er van bepaalde stoffen meer en minder duurzame varianten. Zo zijn natuurlijke stoffen zoals katoen en wol al duurzaam, maar linnen, lyocell en viscose net zo goed. Ook minder duurzame stoffen kunnen duurzaam zijn. Producten gemaakt van bijvoorbeeld polyester zitten in een minder duurzaam productieproces, maar polyesterproducten gaan érg lang mee. 

Bron foto: Van Dal mannenmode

Katoen

Hoewel katoen van een plant komt en erg lang mee gaat, is katoen op zichzelf niet al te duurzaam in het productieproces. Er is namelijk veel water nodig om een katoenen kledingstuk te produceren en er worden gemodificeerde stoffen gebruikt in het groeiproces. Kies daarom voor duurzaam of biologisch katoen. Hier worden géén synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat goed is voor de biodiversiteit.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Wol

Dit natuurlijke materiaal is natuurlijk afkomstig van schapen. Wol is temperatuur regulerend, zacht en waterafstotend. Daarom wordt van dit materiaal vaak een trui of muts gemaakt voor de winter. Zo hoef je natuurlijk minder snel de verwarming aan te zetten. Wollen kleding is daarbij biologisch afbreekbaar, maar gaat het wel lang mee.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Linnen, lyocell & viscose

Zowel linnenlyocell als viscose zijn natuurlijke materialen, afkomstig van planten. Linnen wordt gemaakt van Vlas wat gehaald wordt uit de vlasfamilie plant Linaceae. Lyocell en viscose worden gemaakt van vezels afkomstig uit houtpulp. Deze materialen hebben een zijdeachtige glans en voelt zacht en soepel aan.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Ga duurzaam om met kleding

Juist doordat duurzame kleding van veel aspecten afhankelijk is, zijn er ook verschillende manieren van duurzaam omgaan met jouw kleding. Let te allen tijde op de wasvoorschriften, was jouw kleding op de eco-stand en laat kleding vaker ‘in de lucht’ drogen. Daarbij zijn er verschillende tips om kleding te recyclen. In dit artikel lees je meer over het recyclen van jouw kleding.

Groener dan gisteren met Van Dal Groen

Maak de wereld groener met ons nieuwe initiatief Drop & Loop. Breng jouw oude kleding naar onze kledingbox in de winkel en ontvang 25 SpaarClub-punten voor je volgende aankoop. Een kleine stap richting duurzaamheid! Verzamel en sorteer je kleding, sluit het netjes af en breng dit naar de aangewezen bakken in onze winkel. Samen met de Boer Group geven wij jouw Bartlett kleding een tweede leven terwijl andere merken en textiel gerecycled worden tot nieuwe producten, zoals toilettassen (verkrijgbaar voor €24,99) of 600 SpaarClub-punten in onze winkels.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
De voordelen van breinpuzzels Denkspellen

De voordelen van breinpuzzels

Een fijne bezigheid voor bij de ochtendkrant en warme koffie is het spelen van een ...
Bekijk meer
SpaarClub in een nieuw jasje Nieuws

Van Dal SpaarClub: een nieuw jasje

Leuk nieuws: onze SpaarClub krijgt een gloednieuw jasje! Wij zijn achter de schermen druk bezig ...
Bekijk meer
Zoete-aardappel-stamppot-01 Recepten

Zoete aardappel stamppot

Probeer eens deze stamppot van zoete aardappels met spinazie en zachte geitenkaas. Een heerlijke combinatie van verschillende smaken!
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven