!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Search
Close this search box.
Meest gelezen

Capsule Wardrobe

Dat lees je goed: er is een daadwerkelijke dag die toegewijd is aan het dragen van een warme trui! Ieder jaar wordt op Warmetruiendag heel Nederland eraan herinnerd dat de uitstoot van broeikasgassen verminderd moet worden. En dat doen we dit jaar samen op vrijdag 10 februari 2023. Al ruim 250.000 mensen doen mee met deze dag. 

Wat is Warmetruiendag?
De dag dat er extra aandacht wordt besteed aan het klimaat. Het motto is dan ook: “Verwarm jezelf en niet de wereld”. Het doel ervan is om stil te staan bij het energieverbruik en de nadelige energieverspilling. Op deze dag trekken veel Nederlanders een warme trui aan en gaat de verwarming omlaag. Een groot effect met minimale inspanning! Zeker met de hoge gas-, water- en lichtprijzen van tegenwoordig is het extra goed om even te beseffen wat één graad al kan doen met het klimaat.

Bewust
Het begint allemaal bij de keuze om bewuster te leven. Een ontwikkeld maar altijd vernieuwend Nederland pleit voor het beter omgaan met energieverspilling. Dit initiatief is dan ook de grootste klimaatactie van Nederland. De exacte datum varieert ieder jaar maar valt altijd rond 16 februari, de dag waarop het Kyoto-protocol in werking trad in 2005. De naam stamt af van de Japanse stad, waar in 1997 een klimaatconferentie plaatsvond. Alle EU-lidstaten en vele andere landen beloofden de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, omdat deze gassen het klimaat opwarmen. Steeds meer mensen willen hier bewuster mee omgaan. Maar wat kan je nou eigenlijk doen om hieraan bij te dragen?

Bron foto: Van Dal mannenmode

Meedoen is simpel

Resultaat boeken kan vrij eenvoudig op zowel klein- als grootschalige wijze. Het is namelijk niet nodig om de verwarming onophoudelijk te laten stomen. Door deze lager te zetten bespaar je al gauw 6% energie en CO2 per graad. Wat dit dan voor effect heeft? Stel je eens voor dat iedereen in Nederland op slechts een enkele dag een graad lager stookt. Hiermee wordt 6,3 miljoen kilo CO2 bespaard! Het verschil als deze enkele dag meerdere dagen, weken of zelfs maanden wordt is immens groot. In dat opzicht zou het elke dag wel Warmetruiendag mogen zijn! Nu is het niet voor niets dat mensen thuis graag de verwarming aan hebben; in de kou zitten is allesbehalve wenselijk. Maar om het toch warm te hebben kun je jouw favoriete warme trui aandoen. Schenk daarbij hete chocolademelk met een toef slagroom in een grote mok en je bent er helemaal klaar voor.

Bron foto: Unsplash.com

Kies voor een warme stof

Ieder kledingstuk heeft weer ander materiaal, waardoor het een warmer is dan het ander. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wat dikker katoen dat je combineert met een onderlaag. Het is een ademende stof dat in de zomer lekker doorlucht, maar doet het net zo goed in de koudere winterdagen. Als je het gemakkelijk koud krijgt wil je voor een grondige aanpak gaan. Kies dan voor wol! Deze van schapenvacht afkomstige stof staat bekend om zijn zachtheid en warmte. Zo zijn er wel verschillende soorten wol waar je uit kan kiezen.

Merinowol, bijvoorbeeld, komt af van het merinoschaap – het meest voorkomende schapenras ter wereld. Deze wolsoort bevat lanoline, een soort waslaag die ervoor zorgt dat er geen geuren in de stof trekken. Doordat de fijne structuur een afstotende werking tegen bacteriën heeft hoeft het kledingstuk niet vaak gewassen te worden. Daarbij is het slijtvast, warmte- en vochtregulerend en jeukt het niet. Ideaal! Scheerwol is de wol dat geschoren wordt van gezonde, levende schapen. Deze soort is makkelijk te herkennen aan het internationale keurmerk. Het is antistatisch, duurzaam vanwege de biologische afbreekbaarheid en uiterst comfortabel. Lamswol is de scheerwol dat afkomstig is van jonge lammetjes. Deze wolsoort heeft korte vezels en is hartstikke zacht. Nu hoef je alleen nog maar te kiezen wat voor soort trui of vest je wil dragen.

Bron foto: Van Dal mannenmode

De trui- of vestsoort die bij je past

Truien en vesten zijn er in verschillende soorten. De truien, zoals de ecrukleurige Max Goodman trui, is bijvoorbeeld bij uitstek een aangename trui. Deze kleedt netjes af en geeft je kledingset een verzorgde look. Het kan ook dat je dat iets te beklemmend vindt en liever voor een comfortabele, warme trui met genoeg bewegingsruimte. Probeer dan eens de diverse Bartlett truien. In het geval dat je het comfort van merinowol wil ervaren, kun je opvallen met deze Max Goodman trui. Ben je fan van het dragen van meerdere lagen? Kijk dan naar een trui die je makkelijk over een T-shirt of overhemd draagt, zoals de gemêleerde Bartlett trui

Bewust met Van Dal mannenmode

Maak de wereld groener met ons nieuwe initiatief Drop & Loop. Breng jouw oude kleding naar onze kledingbox in de winkel en ontvang 25 SpaarClub-punten voor je volgende aankoop. Een kleine stap richting duurzaamheid! Verzamel en sorteer je kleding, sluit het netjes af en breng dit naar de aangewezen bakken in onze winkel. Samen met de Boer Group geven wij jouw Bartlett kleding een tweede leven terwijl andere merken en textiel gerecycled worden tot nieuwe producten, zoals toilettassen (verkrijgbaar voor €24,99) of 600 SpaarClub-punten in onze winkels.

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Thijs

Thijs

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Grote kerk Breda 2024 Eropuit

Grote Kerk Breda

Piekend in Brabant vind je de Grote Kerk. Ditmaal hebben we het niet over de ...
Bekijk meer
restaurant het Postkantoor Heerenveen - header Eropuit

Restaurant Het Postkantoor

De culinaire Grand Bistro; Het Postkantoor is één van de restaurants die je zou moeten ...
Bekijk meer
Heb jij al oranje kleding voor het EK Mode

Heb jij al oranje kleding voor het EK?

Zoals we weten komt het EK eraan en het is tijd om ons team zo ...
Bekijk meer

Zomeropruiming

Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven