!! De gehele wintercollectie 50% korting !!  Bekijk opruiming

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meest gelezen

5 tips voor het onderhouden van suède

Wil jij jouw nieuwe suède schoenen of comfortabele kleding zo lang mogelijk mooi houden? Dat kunnen wij goed begrijpen! Suède is fraai, maar wel een delicate stof die lastig schoon te krijgen is. Daarom is het belangrijk dat je jouw suède artikelen goed onderhoudt. Wij hebben deze tips opgesteld waarmee jij jouw suède stof zo lang mogelijk kan laten stralen! Lees ze hieronder!

Bron foto: Unsplash.com

Wat is suède?

Voordat we onze tips over het onderhouden van suède prijsgeven, is het belangrijk om te weten wat suède is en hoe deze stof in elkaar zit. Suède, ook wel bekend onder de naam velours, is een stof die veel wordt gebruikt in schoenen, tassen en jassen. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. Hierdoor is suède zachter dan ‘normaal’ leer. Suède heeft ook een geborstelde, open structuur, waardoor het een ideale stof is om in kleding te verwerken. De combinatie van deze eigenschappen zorgt er echter ook voor dat suède erg vatbaar is voor verschillende soorten vlekken en vocht. Om deze reden is het belangrijk dat jij jouw suède producten goed onderhoudt aan de hand van onderstaande tips.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Tip 1: Spuit je suède kledingstuk in

Voorkomen is beter dan genezen, zo ook bij suède. Om deze reden is het verstandig om jouw suède kledingstuk alvorens je deze gaat dragen in te sprayen met een speciale impregneerspray voor suéde. Deze impregneerspray zorgt ervoor dat er een dunne, beschermende laag op jouw kledingstuk ontstaat. Deze laag stoot vocht en vuil af. Hierdoor kan jij ook op regenachtige dagen onbezorgd flaneren in jouw suède kledingstuk!

Bron foto: Van Dal mannenmode

Tip 2: Bewaar je suède kledingstuk op een droge plek

Vocht is de grootste vijand van suède. Daarom is het belangrijk dat je suède niet op een vochtige plek bewaart. Vocht kan er namelijk voor zorgen dat er lelijke vlekken ontstaan op suède producten. Daarnaast kan blootstelling aan vocht ertoe leiden dat suède kledingstukken permanent beschadigd raken. Jij vraagt jezelf natuurlijk af hoe je kan testen of jouw kledingkast vochtig is. Ook hier hebben wij een tip voor! Zet een glas met hierin twee of drie ijsblokjes in de kledingkast en laat deze een paar minuten staan. Als het glas vervolgens van de condensatie druipt is dat een indicatie dat de luchtvochtigheid hoog is.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Tip 3: Hang je suède kledingstuk op aan een kleerhanger

Weet jij waarom liefhebbers van exclusieve sportschoenen nooit op hun tenen durven te staan? Exact om dezelfde reden waarom jij jouw suède kledingstuk moet ophangen aan een kledinghanger! Wanneer een lederen product zoals suède buigt, ontstaan er namelijk opzichtige vouwlijnen op deze producten. Deze vouwlijnen zijn vrijwel onmogelijk te verwijderen. Hang daarom suède kleding na een dag(deel) dragen op aan een kleerhanger met hieromheen voldoende ruimte. Hiermee behoudt jouw suède kledingstuk zijn mooiste vorm!

Bron foto: Van Dal mannenmode

Tip 4: Suède borstel

Vertoont jouw suède kledingstuk hier en daar wat slijtageplekken of wil je gewoon wat oppervlakkig vuil verwijderen? Dan is een speciale suèdeborstel jouw beste vriend! Een dergelijke borstel is uitermate geschikt om de zachte haren van suède weer schoon en los te krijgen. Belangrijk hierbij is dat je de borstel maar in één richting gebruikt en dat je dit zachtjes doet. Borstel je namelijk te hard, dan zal het suède beschadigd raken.

Bron foto: Unsplash.com

Tip 5: Suède gum om kleine vlekjes te verwijderen

Is er toch een klein vlekje in jouw suède kledingstuk gekomen? Geen paniek, met deze tip verdwijnen de meeste vlekken in suède als sneeuw voor de zon. Met een speciale suéde gum kan je namelijk de hardnekkige vlekken makkelijk weggummen. Let hierbij op dat je rustig gumt, zodat het suéde niet beschadigd. Probeer ook de vlek van binnen naar buiten de behandelen, zodat er geen kring om de vlek ontstaat. Na het gummen kan je vervolgens met een suéde borstel (zie tip 4) de haartjes van het suéde in de juiste richting krijgen.

Imitatie suéde

Bovendien bestaat het fenomeen imitatie suéde, ofwel namaak suéde. Deze stof staat ook wel bekend als alcantara stof. Deze kunststof wordt gemaakt van 100% polyester, dat een erg soepele, zachte en slijtvaste kwaliteit heeft. Deze (nep) vorm van Suéde maak je over het algemeen schoon op dezelfde wijze als echte suéde, maar de beste manier om imitatie suéde schoon te krijgen is door het kledingstuk te stomen en op kamertemperatuur te laten opdrogen. Heb je geen stomer tot jouw beschikking? dan is de beste optie om het onderhouden van jouw kledingstuk over te laten aan een professionele stomerij. Wij hopen dat jij met deze tips zo lang mogelijk kan genieten van je suéde kledingstuk! Wil je weten wat voor suéde artikelen wij hebben?

Email
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Picture of Van Dal mannenmode

Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Van Dal mannenmode is van alle markten thuis!
Ook leuk om te lezen
Nederland - Frankrijk header prijspuzzel 2 Winacties

Voorspel Nederland – Frankrijk en win!

We maken ons klaar voor de tweede wedstrijd van Nederland op het EK Voetbal 2024. ...
Bekijk meer
Prijspuzzel-februari-2024-filippine puzzel-02 Spelletjes

Prijspuzzel februari

Maak je klaar om je hersenen te laten kraken en kans te maken op een ...
Bekijk meer
Granola met banaan - header Recepten

Gezoete granola met banaan

Maak snel en gemakkelijk deze heerlijke granola gezoet met banaan. Voeg de ingrediënten samen en ...
Bekijk meer
Nieuwe zomer collectie
Recent
Spaarclub

Van Dal Spaarclub

Altijd 10% korting en punten sparen tijdens iedere aankoop!
Prijspuzzel

Maandelijkse prijspuzzel

Doe mee en maak kans op een luie hangmat van Tropilex (t.w.v. €129)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd als eerste op de hoogte
Scroll naar boven