Home » Mannendingen » Typisch jaren ’90 | Combinatie van kleding en gadgets
Typisch jaren ’90 | Combinatie van kleding en gadgets

Het werd 1990 en het decennium van de subculturen brak aan. De jaren ’90, waar iedereen zichzelf mag zijn én dat ook was. De jaren waar gadgets en modetrends van vandaag vandaan komen, waar homo’s elkaar het ja-woord mogen geven en waar MSN-taal werd uitgevonden. We kijken in dit hoofdstuk naar typisch jaren ’90 muziek, eten en uitvindingen. Wie waren bekende personen in de jaren ’90 en wat waren typische jaren ’90 kledingtrends?

Oliecrisis in de jaren 80

Bron foto: Unsplash.com

Hoe was het leven in de jaren ’90?

De nineties stonden in het teken van subculturen; gabbers, skaters, hiphoppers, paardenmeisjes en nog veel meer. Na de val van de Berlijnse muur in de jaren ’80 hadden mensen veel geld, ze kochten dingen en gingen avonturen ondernemen die ze anders nooit deden. Kinderen gingen op skeelers naar school en ‘s avonds zat iedereen voor de bank om het eerste seizoen van GTST of Friends te kijken. 

Wat was hip in de jaren ’90?

Bijna iedereen in de jaren ’90 had een huisdier met de Aziatische naam Tamagotchi. Dit is een virtueel huisdier die je met drie knopjes op een klein apparaatje in leven moest houden. Andere dierennamen die veel voorkwamen zijn Pikachu, Bulbasaur en Charmander. Iedereen speelde immers Pokémon op de Game Boy of spaarde de ruilkaarten. Anderen droegen lichtjes in hun schoenen en speelden met flippo’s. Mannen kleedden zich als Joey (uit Friends) en meiden droegen een schooluniform met navelpiercing voor een Britney Spears-uitstraling.

typisch jaren 90: Tamagotchi

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Noki 3310: Typisch jaren 90

Bron foto: Unsplash.com

Uitvindingen uit de jaren ’90

In de jaren ’90 was jij echt de ‘blitz’ met jouw nieuwe zonnebril, was brb korter dan ‘be right back’ en zei je ‘tnx’ in plaats van dankjewel. Dit alles kwam door de grootste twee uitvindingen uit de jaren ’90: de computer met chatplatform MSN en het eerste mobieltje; de onverwoestbare Nokia 3310. Het eerste smsje ooit werd verstuurd in 1992. Nog geen jaar daarvoor werd de term www (WorldWideWeb) uitgevonden en konden mensen browsen op het internet. Ook werd er in 1990 het programma Adobe Photoshop bedacht, waar het marketingteam van Van Dal nog steeds intensief gebruik van maakt.

Typisch jaren ’90 eten

Elk decennium wordt Nederland rijker als het gaat om invloeden van de buitenlandse keuken. Zo verscheen in de jaren ’70 de eerste McDonald’s en in de jaren ’80 werd iedereen wild van magnetronmaaltijden. In de jaren ’90 namen de tv-koks het van ons over. Kookboeken werden populair en met nog een schepje suiker daar bovenop kwam Jamie Oliver op de buis en maakte iedereen zijn gerechten. Andere mensen gingen uit eten bij de eerste Aziatische restaurants en werd de term sushi een trendsetter. 

De Oranje Leeuwinnen

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Typisch jaren ’90 muziek

Uit de ene boombox hoor je “I wanna see a rainbow high in the sky” van DJ Paul Elstak op een volume waar veel burenruzie door ontstond, andere speakers draaien rapmuziek van Tupac en in veel huishoudens hoor je de nummers van Elton John of Whitney Houston doorgalmen. Vandaag de dag zijn deze muziekgenres eindeloos. Een nieuwe trend in de muziek was de opkomst van elektronische muziek. Er kwamen heel veel DJ’s met nieuwe hits, maar de grootste artiesten waren toch wel Céline Dion, Marco Borsato en George Michael. In Nederland genoten we voltallig van Guus Meeuwis, Acda en De Munnik en Volumia.

Bekende personen uit de jaren ’90

Niet alleen op muzikaal vlak kennen we bekende mensen uit de jaren ’90. Wat dacht je van Nelson Mandela; de man die heeft gevochten en vastgezeten tegen apartheid en later in 1994 zelfs de president van Zuid-Afrika werd. Een jaar later, in 1995, trad Wim Kok toe als minister-president van Nederland. Twee acteurs die je niet meer van het doek weg kunt denken zijn Jennifer Aniston, met haar fantastische rol als Rachel Green in Friends en Johnny Depp. Hij werd bekend door zijn rol in de film 21 Jump Street en werd daarna voor vele andere films gecast. Dit was mede te danken aan zijn eigen invulling aan personages, zoals alleen Johnny Depp dat kan!

Hiphop stijl jaren 80

Bron foto: Unsplash.com

""

Bron foto: Unsplash.com

Typisch jaren ’90 kleding

De gedragen kleding wordt, zoals vrijwel altijd, beïnvloed door stijliconen. We hebben het hier al gehad over verschillende iconen in de muziek, maar mannen als Will Smith en Kurt Cobain laten ook een duidelijke indruk achter. De retro kleding en shirts met bandnamen werden immens populair. Verder worden de jaren ’90 gekenmerkt door subculturen en mensen kleedden zich zo ook. Gabbers liepen rond in een wijd trainingspak en hiphopkleding met kapotte jeans en verschillende sieraden. Typische jaren ’90 kleding wordt gekenmerkt door nog veel meer. Benieuwd wat dat is? Lees dan dit artikel!

Van Dal in de jaren ’90

Al vroeg in de jaren ’90 verruimde Van Dal zijn blik en ging de markt op in het Zuid-Hollandse Dordrecht en Gelderse Arnhem. Diverse Van Dal winkels gingen verbouwen en zo ook het kantoor. De grootste verbouwing zijn toch wel de communicatie-uitingen. Deze gingen namelijk van illustraties naar echte foto’s. Bijzonder om die groei te zien! Lees hier de complete tijdlijn van 1991 tot en met 2001.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: