Home » Mannendingen » Typisch jaren ’80 | combinatie van kleding en gadgets
Typisch jaren ’80 | combinatie van kleding en gadgets

De jaren ’80 kenden vele gebeurtenissen en er kwamen nieuwe trends in opkomst. Zo kenden de jaren ’80 een wereldwijde oliecrisis, de inhuldiging van Koningin Beatrix, de ontvoering van Freddy Heineken en een rage op een typisch jaren ’80 gadget. We halen de tijdmachine erbij en kijken ook naar typische jaren ’80 muziek, eten en natuurlijk kleding.

Oliecrisis in de jaren 80

Bron foto: Unsplash.com

Oliecrisis in de jaren ’80

De nasleep van de jaren 70 was in volle gang. De olieprijzen in Nederland waren weer wat gedaald door de oliecrisis van 1973, waarna het weer begon te rommelen in het Midden-Oosten. Door de lage toevoer aan olie op de Nederlandse markt werden de prijzen torenhoog. Toenmalig premier Dries van Agt (CDA) besloot toen om uitkeringen en lonen te verlagen.

Het leven in de jaren ’80

Mensen geboren vanaf 1981 worden ook wel millennials genoemd. Het leven in de jaren ’80 is wat zwaarder dan de jaren ervoor. Zo bestond er een oliecrisis, een krappe huizenmarkt en hoge werkeloosheid. Maar buiten dat stonden mensen positief en flexibel in het leven. Vooral als we het hebben over het jaar 1988. Dan wint het Nederlands elftal natuurlijk het EK (van ‘88). Nadat het Nederlands elftal in de groepsfase nog verloor van de Sovjet-Unie (0-1), won het in de finale van diezelfde ploeg met een doelpunt van Ruud Gullit en de legendarische goal van Marco van Basten (2-0). Memorabel!

Bron foto: Unsplash.com

Typisch jaren 80 gadgets

Bron foto: Unsplash.com

Jaren ’80 spullen en gadgets

Nadat Phillips in de jaren ’60 al het cassettebandje en de draagbare radio uitvond en in de jaren ’70 de videocassette, moest en zou het bedrijf dit weer overtreffen. Philips kwam in 1983 met de Compact Disc, oftewel: de cd. Dit deed Philips samen met Sony.  Leuk weetje: het gaatje in de cd is precies even groot als een dubbeltje. Volgens de ontwerper is er daadwerkelijk een dubbeltje gebruikt om de maat te bepalen. Andere ontworpen gadgets waren de magnetron en de walkman.

Typisch jaren ’80 muziek

Muziek uit de jaren ’80 telt de voortzetting van al bestaande genres zoals rock-’n-roll en Rock, en aan de andere kant de opkomst van nieuwe genres. Zo werden de stijlen hiphop, jazz en pop geïntroduceerd. In deze tijd kwam Michael Jackson vrijwel als meest populaire artiest uit de bus. Ook in Nederland deed pop het goed, zo ontstond dan ook het genre ‘Nederpop’, waarin artiesten als Frank Boeijen, Doe Maar en Het Goede Doel het voortouw namen.

De Oranje Leeuwinnen

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Typisch jaren ’80 eten

De komst van de magnetron heeft veel losgemaakt in de jaren ’80. Hierdoor werden magnetronmaaltijden immens populair. Dit samen met de Knorr Wereldgerechten en de opkomst van de ‘light’ producten. Hierdoor kwam in 1983 als eerste Coca Cola Light in de schappen van de supermarkt. Dat is nogal ironisch omdat koken juist steeds populairder werd. Mensen gingen experimenteren met bijvoorbeeld gevulde eitjes, gevulde paprika en nouvelle cuisine; waar men juist verschillende gangen maakt van kleine hapjes. Dit wordt vandaag de dag nog gedaan in sterrenrestaurants. 

Typisch jaren ’80 kleding

Dat comfort de eerste plek heeft is door de jaren ’80 bevestigd; mannen droegen het liefst wijde trainingspakken en een shirtje. Ze hadden vaak een matje in de nek, waardoor een muziekstijl als happy hardcore omarmd kon worden – meer daarover in het volgende artikel. Een andere modetrend was een spijkerbroek met een overhemd. Later in de jaren ’80 werden felle kleuren, afgeknipte overhemden en leren jasjes een heuse trend. Eveneens werden stijliconen veel nagebootst. Lees daarover meer in ons artikel over modetrends uit de jaren 80.

Hiphop stijl jaren 80

Bron foto: Unsplash.com

""

Bron foto: BN DE STEM / Johan van Gurp

Van Dal in de jaren ’80

Begin jaren ’80, in 1981 om precies te zijn, bestaat Van Dal 30 jaar. Dit werd groots gevierd met een nieuwe winkel, twee olifanten en Corry Konings. Later in het decennium is Van Dal te vinden op een van Nederlands grootste verkoopbeurzen en wordt er flink verhuisd en verbouwd. Benieuwd naar de complete tijdlijn? Bekijk dan dit artikel.

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: