Het dagelijkse dilemma staat weer voor de deur: wat ga je vandaag eten? Goed om te weten: je hoeft niet in allerlei culturele boeken te duiken, maar kunt lekker Typisch Hollands aan de slag. Geniet van het beste dat ons kikkerland je brengt, zoals asperges met ham en ei, bloemkool met kaassaus uit de oven of een warme zuurkoolschotel met gehakt. Met leuke recepten kun je direct aan de slag, of je nou gek bent op koken of met tegenzin de pannen uit de kast trekt. Snel, eenvoudig en lekker! Deze keer: lekkere Hollandse rode kool stamppot.

25 minuten

Hoofdgerecht

4 personen

Bron foto: Unplash.com

Bron foto: Unplash.com

Bron foto: Unplash.com
Ingrediënten:
- 800 gr kruimige aardappels
- 500 gr rode kool
- 2 appels
- 2 kruidnagels
- Snufje kaneel
- 100 ml melk
- Snufje peper en zout
- Snufje tijm
- Klont boter
- 1 handje walnoten
- Stamper (om puree te maken)
Bereiding:
- Gebruik je verse rode kool? Snijd deze dan fijn en bak 2 minuten in een pan. Voeg dan een scheutje water toe, gevolgd door een eetlepel azijn en 2 eetlepels suiker. Stoof ca. 20 minuten tot de kool zacht is. Je kunt dan ook al halverwege de appels in stukjes toevoegen.
- Schil de aardappelen en kook deze gaar in ca. 20 minuten. Schil ook de appels en snijd deze in blokjes.
- Breng de melk samen met de kruidnagels in een pannetje net niet aan de kook.
- Giet de aardappels af en pureer fijn. Voeg de appelstukjes toe, welke je heel kunt laten of erdoorheen stampt. Haal de kruidnagels uit de melk en giet de melk bij de aardappels. Roer er samen met de klont boter doorheen zodat de stamppot lekker smeuïg wordt.
- Breng de stamppot op smaak met peper, zout, kaneel en tijm. Verwarm de rode kool en schep deze door de aardappelpuree. Hak de walnoten grof en voeg deze op het laatst toe.
Wil je liever dat je appel helemaal tot moes kookt? Kies dan voor een stoofappel zoals een Elstar.
Bron foto: www.leukerecepten.nl