Home » Smakelijk » Typisch Hollands | Friese lekkernijen
Typisch Hollands | Friese lekkernijen
Friesland wordt vaak geassocieerd met een eigen taal, schaatsen en fierljeppen, waar je met een lange stok over een sloot springt, maar we hebben nooit echt gekeken naar typische Friese lekkernijen. Geloof ons: die hebben ze! Veelal worden typische Friese lekkernijen gegeten (of gedronken) bij de koffie, maar ook in de hartige categorie weten de Friezen heerlijke lekkernijen te serveren. Lees maar snel verder.

Bron foto: Unsplash.com

Fryske dûmkes

Als je in Heerenveen, Leeuwarden of een andere Friese plaats bent en een koffie bestelt is de kans vrij groot dat je hier een Fryske dûmke (Friese duimen) bij krijgt. Deze knapperige koek heeft veel weg van een oranjekoek en wordt gemaakt met anijs in het beslag. De goede Fryske dûmkes worden vers gemaakt door de bakker die zijn duim in de koeken drukt, vanwaar de naam.

Fryske sûkerbôle

Fries suikerbrood is weliswaar in heel Nederland te koop, maar de échte suikerbroden worden natuurlijk in Friesland gemaakt. De broden, die voor 40% uit suiker bestaan, werden doorgaans aan moeders gegeven die een dochter verwachtte, of ze aten de broden op zon- en feestdagen. Maar tegenwoordig is er geen speciale gelegenheid meer nodig om deze zoete broden soldaat te maken.

Alve Stêde Drop

Hoe kan het ook anders dat deze lekkernij weer een link met schaatsen heeft? Bij Alve Stêde Drop, ofwel Elfstedendrop, is ook geen uitleg nodig, behalve dat deze dropjes ontzettend lekker zijn en je zo een hele emmer weg kan werken. De dropjes worden doorgaans verkocht in kleine emmertjes en hebben verschillende figuren die met schaatsen en de Elfstedentocht te maken hebben.

Friese droge worst

Iedere Fries kan dit beamen; op vrijdag of zaterdag een droge worst halen om deze lekker op te peuzelen bij een borrel is een van de beste dingen die je kunt doen. Droge worst uit Friesland is uniek omdat deze veel sneller droogt dan worsten uit andere provincies. Dit komt omdat het in Friesland minder waait dan elders, wat zorgt voor een verfijnde smaak. 

Bron foto: Unsplash.com

Bron foto: Unsplash.com

Grutte Pier Trippel

Een van de bekendste Friese bieren is de Grutte Pier Trippel, afkomstig uit de Gutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Met een alcoholpercentage van 7,5 procent is het best een stevige biersoort, maar dit proef je niet als je het bier drinkt. Het zoetige bier met een wat bittere afdronk gaat ideaal samen met een Friese droge worst.

Friese Nagelkaas

Deze pittige kaas wordt verwerkt met kruidnagel en is een favoriet van elke Fries. Eerlijk gezegd zelfs van elke kaasliefhebber. Wel moet je geduld hebben bij deze Friese Nagelkaas; deze moet namelijk een half jaar rijpen om op zijn lekkerst te zijn. De kaas wordt gemaakt van magere melk, maar dit gaf zo weinig smaak dat hier kruidnagel en komijn aan toegevoegd werden. Zo is de Friese Nagelkaas geboren.

Meer Friese lekkernijen

Hierboven zijn zes verschillende Friese lekkernijen onder de loep genomen, maar wist je dat er nog veel meer zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van krijtsnoepjes of Suikerbrood Likeur? Het is natuurlijk leuk om over deze delicatessen te lezen, maar het is nog beter om deze zelf te proeven. Namens Fryske kadoos mogen wij een heerlijk geschenkpakket weggeven. Wat moet je daar voor doen? Simpel: los de puzzel op en maak kans!

Lekkere streekproducten uit alle provincies

Ben je benieuwd naar alle lekkernijen uit andere provincies? Hier zijn twee andere artikelen over geschreven. Van de Goudse kaas tot Brabantse worstenbroodjes naar Overijsselse stokvis. De elf andere provincies kunnen er ook zeker wat van! Wij zijn al aan het watertanden. Bekijk hier deel 1 en hier deel 2.

Bron foto: Unsplash.com

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Smakelijk

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: 

Shepherds Pie

Shepherds Pie

Een winterse, verwarmende plantaardige en koolhydraatarme ovenschotel geïnspireerd op de Britse Shepherds...

Lees meer