Fryske dûmkes
Als je in Heerenveen, Leeuwarden of een andere Friese plaats bent en een koffie bestelt is de kans vrij groot dat je hier een Fryske dûmke (Friese duimen) bij krijgt. Deze knapperige koek heeft veel weg van een oranjekoek en wordt gemaakt met anijs in het beslag. De goede Fryske dûmkes worden vers gemaakt door de bakker die zijn duim in de koeken drukt, vanwaar de naam.
Fryske sûkerbôle
Fries suikerbrood is weliswaar in heel Nederland te koop, maar de échte suikerbroden worden natuurlijk in Friesland gemaakt. De broden, die voor 40% uit suiker bestaan, werden doorgaans aan moeders gegeven die een dochter verwachtte, of ze aten de broden op zon- en feestdagen. Maar tegenwoordig is er geen speciale gelegenheid meer nodig om deze zoete broden soldaat te maken.
Alve Stêde Drop
Hoe kan het ook anders dat deze lekkernij weer een link met schaatsen heeft? Bij Alve Stêde Drop, ofwel Elfstedendrop, is ook geen uitleg nodig, behalve dat deze dropjes ontzettend lekker zijn en je zo een hele emmer weg kan werken. De dropjes worden doorgaans verkocht in kleine emmertjes en hebben verschillende figuren die met schaatsen en de Elfstedentocht te maken hebben.
Friese droge worst
Iedere Fries kan dit beamen; op vrijdag of zaterdag een droge worst halen om deze lekker op te peuzelen bij een borrel is een van de beste dingen die je kunt doen. Droge worst uit Friesland is uniek omdat deze veel sneller droogt dan worsten uit andere provincies. Dit komt omdat het in Friesland minder waait dan elders, wat zorgt voor een verfijnde smaak.Â

Bron foto: Unsplash.com
Grutte Pier Trippel
Een van de bekendste Friese bieren is de Grutte Pier Trippel, afkomstig uit de Gutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Met een alcoholpercentage van 7,5 procent is het best een stevige biersoort, maar dit proef je niet als je het bier drinkt. Het zoetige bier met een wat bittere afdronk gaat ideaal samen met een Friese droge worst.
Friese Nagelkaas
Deze pittige kaas wordt verwerkt met kruidnagel en is een favoriet van elke Fries. Eerlijk gezegd zelfs van elke kaasliefhebber. Wel moet je geduld hebben bij deze Friese Nagelkaas; deze moet namelijk een half jaar rijpen om op zijn lekkerst te zijn. De kaas wordt gemaakt van magere melk, maar dit gaf zo weinig smaak dat hier kruidnagel en komijn aan toegevoegd werden. Zo is de Friese Nagelkaas geboren.
Meer Friese lekkernijen
Hierboven zijn zes verschillende Friese lekkernijen onder de loep genomen, maar wist je dat er nog veel meer zijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van krijtsnoepjes of Suikerbrood Likeur? Het is natuurlijk leuk om over deze delicatessen te lezen, maar het is nog beter om deze zelf te proeven. Namens Fryske kadoos mogen wij een heerlijk geschenkpakket weggeven. Wat moet je daar voor doen? Simpel: los de puzzel op en maak kans!
Lekkere streekproducten uit alle provincies
Ben je benieuwd naar alle lekkernijen uit andere provincies? Hier zijn twee andere artikelen over geschreven. Van de Goudse kaas tot Brabantse worstenbroodjes naar Overijsselse stokvis. De elf andere provincies kunnen er ook zeker wat van! Wij zijn al aan het watertanden. Bekijk hier deel 1 en hier deel 2.

Bron foto: Unsplash.com