U
Home » Mannendingen » Datona » Tour de France: onderhoud je fiets als een Tourwinnaar
Tour de France: onderhoud je fiets als een Tourwinnaar

De racefietsen van renners uit de Tour de France worden natuurlijk uitstekend onderhouden. Deze fietsen moeten urenlang de zwaarste omstandigheden doorstaan. Een etappe door de bergen of op kasseien vraagt veel van een racefiets met dunne banden. Maar ook voor de Nederlandse fietspaden is het belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Goed onderhoud verlengt de levensduur van een heleboel onderdelen waardoor je op kosten kunt besparen.

Neem bijvoorbeeld de ketting en tandwielen: wanneer je deze onderdelen regelmatig reinigt en smeert, zullen ze veel langer meegaan dan wanneer je dat niet doet. Daarnaast zorgt goed onderhoud ervoor dat je fiets optimaal kan presteren zodat jij steeds snellere tijden neer kunt zetten. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je een keer pech hebt. Denk bijvoorbeeld aan een lekke band of een loszittend onderdeel. Maar ook de kans op pech verklein je aanzienlijk door jouw racefiets als een Tourwinnaar te onderhouden. Fietsonderhoud is onderdeel van de sport!

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Datona

Alles wat je nodig hebt om jouw fiets in topconditie te houden

Er is een heleboel gereedschap dat je kunt gebruiken om jouw racefiets in topconditie te houden. Om te beginnen is het belangrijk om je fiets regelmatig schoon te maken. Hiermee voorkom je vastzittende onderdelen, roest en andere narigheden. Met bikecleaners en degreasers van WD-40 heb je jouw racefiets in een mum van tijd showroomklaar gemaakt. Door de handige sprays kun je snel en efficiënt te werk gaan. Ook een fietsmontagestandaard helpt bij het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden. Hiermee til je jouw fiets naar de gewenste werkhoogte. Je kunt overal net wat gemakkelijker bij en het is mogelijk om je wielen volledig rond te draaien. Verder is een set met speciaal fietsgereedschap onmisbaar om jouw racefiets te onderhouden. Hierin vind je bijvoorbeeld een pedaalsleutel, balhoofdsleutel, conussleutel, cranktrekker, kettingzweep, bandenspanningsmeter en allerlei andere benodigdheden. En dat alles in een handige koffer!

Onderhoud jouw racefiets met enige regelmaat

Hoe vaak je jouw racefiets moet onderhouden, is afhankelijk van hoeveel, hoe intensief en waar je fietst. Ook de staat van jouw fiets en de weersomstandigheden spelen mee. Als je tijdens je rit te maken hebt met regen, is het belangrijk om je ketting opnieuw te smeren. Het afspuiten of schoonmaken van je fiets is geen overbodige luxe na een fietstour in de regen. Om de paar honderd kilometer verdient jouw racefiets wel een schoonmaak- of onderhoudsbeurt. Zet je jouw fiets voor een wat langere periode weg? Geef jouw fiets van tevoren een goede onderhoudsbeurt en check alle belangrijke punten wanneer je weer gaat fietsen. Zo voorkom je problemen tijdens je eerstvolgende rit.

Olympisch stadion

Bron foto: Unsplash.com

Schermen

Bron foto: Datona

Weinig ruimte in de garage om je fiets te stallen? Geen probleem!

Ga je een tijdje niet fietsen en wil je jouw racefiets netjes opbergen? Of heb je weinig ruimte in jouw garage? Maak dan gebruik van een fietslift! Met een fietslift bespaar je ruimte en daarnaast is het ook nog eens goed voor je fiets. Je wielen hebben namelijk geen contact meer met de grond waardoor de fietsbanden niets te lijden hebben. Er wordt geen enkele vorm van druk op de banden of op andere kwetsbare onderdelen uitgeoefend. Met een fietslift breng je jouw racefiets gemakkelijk naar de gewenste hoogte. Om beschadigingen te voorkomen, is een goede fietslift voorzien van een rubberen beschermlaag. Naast fietsliften die je aan het plafond bevestigt, kun je ook gebruikmaken van fietsstandaarden. Deze standaarden zet je simpelweg op de vloer van jouw garage. De wielen raken de grond niet meer waardoor het stallen van je fiets en het uitvoeren van onderhoud erg eenvoudig wordt. Om ruimte te besparen is het beter om gebruik te maken van een fietslift voor het plafond.

Partners

Sleutelen aan je motor of hobbyen in de garage? Doe het vandaag nog! Als ambassadeur van Datona en Van Dal mannenmode steekt Rintje zijn handen uit de mouwen én erin. Hij weet dat er altijd werk aan de winkel is. Vind alles voor de auto- en motorsleutelaar in het ruime assortiment van Datona; wij laten je graag kennismaken met de nieuwe collectie. Ontvang daarom een verrassing bij jouw Datona of Van Dal bestelling!

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Datona | Doe-het-zelf | Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: