Home » Mannendingen » Tips voor schaatsen op natuurijs
Tips voor schaatsen op natuurijs

Ieder jaar borrelt dezelfde prangende vraag weer op: “Zou het dan echt kunnen?” We hebben het natuurlijk over schaatsen op natuurijs. Sinds 1997 gunnen de weergoden ons al geen Elfstedentocht, maar we willen natuurlijk wel onze schaatsen uit het vet kunnen halen. De winter is in volle gang, dus stelden wij voor jou, samen met onze ambassadeur Rintje Ritsma, deze vijf belangrijke tips voor schaatsen op natuurijs samen. Ga daar maar eens mee op pad, ehh, ijs!

Ambassadeur en schaatslegende Rintje Ritsma

Al ruim drie jaar is Rintje Ritsma trotse ambassadeur van Van Dal mannenmode. Naast ambassadeur en model, is Rintje Ritsma een levende legende als voormalige langebaanschaatser. Met 82 gouden plakken, tweemaal Olympisch zilver en viermaal Olympisch brons kan je wel zeggen dat ‘De Beer van Lemmer’ een beetje verstand heeft van schaatsen. Daarbij ontving Rintje in 2014 de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voor zijn successen en inspanningen binnen de schaatssport, waarmee hij zichzelf legendarisch maakte in zijn vak.

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

Tips voor het schaatsen op natuurijs

Zoethout

Bron foto: Pixabay.com

Tip 1: Veiligheid staat voorop

Schaatsen op natuurijs kán erg gevaarlijk zijn. Stel jezelf daarom altijd van tevoren op de hoogte van de conditie van het ijs waar je wilt schaatsen. Dit kan eenvoudig bij de lokale ijsvereniging. Zorg daarnaast dat je nooit alleen gaat schaatsen en neem voor de zekerheid een touw, ijspriem, ijsstok en een fluitje mee. Draag daarbij ook stevige, warme kleding en valbeschermingen en neem voor de zekerheid extra kleding mee.

Haknougat

Bron foto: Unsplash.com

Tip 2: De schaatsen

Schaatsen zijn natuurlijk een vereiste. Zorg echter wel dat de schaatsen goed passen en scherp zijn. Te grote of te kleine schaatsen kunnen erg vervelend zijn als je je langer op het ijs begeeft. De schaatsen dienen scherp te zijn, omdat je dan meer grip op het ijs hebt. Ben je een beginnende schaatser, dan is het verstandig om vaste schaatsen (ijshockeyschaatsen) te nemen. Ben je ervaren of schaats je altijd op klapschaatsen? Dan zijn deze schaatsen je beste optie.

Stroopsoldaatjes

Bron foto: Pixabay.com

Tip 3: Het juiste natuurijs om op te schaatsen

Er mag alleen geschaatst worden op goedgekeurd ijs van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsbond). Goedgekeurd ijs betekend dat het voor één enkele persoon tussen de 4 en 5 centimeter dik moet zijn, en voor (grote) groepen zelfs 27 centimeter. Schaats daarbij nóóit over met sneeuw bezaaid ijs en blijf uit de buurt van de randen met (riet)planten en bruggen. Het is daarbij ook belangrijk dat je op kleurverschillen en scheuren let. Bij een afwijkende, geelwitte kleur is het ijs dunner.

Salmiak pastilles

Bron foto: Pixabay.com

Tip 4: Houd voldoende afstand van elkaar

Dat we voldoende afstand van elkaar moeten houden, hebben we de afgelopen twee jaar goed kunnen oefenen, alleen nog niet op het ijs. Hier is het echter wel heel belangrijk om afstand te houden. Mocht er bijvoorbeeld een stuk zijn dat net niet dik genoeg is, dan kunnen er zomaar meerdere mensen doorheen zakken. Houd daarom minstens tien meter afstand van elkaar tijdens het schaatsen op natuurijs.

Inpaktips Van Dal mannenmode

Bron foto: Pixabay.com

Tip 5: Oefen eerst bij de ijsvereniging

Als je nog nooit op natuurijs geschaatst hebt, ga dan eerst een aantal rondjes schaatsen bij de dichtstbijzijnde ijsbaan of georganiseerde baan van de ijsvereniging. Schaatsen op natuurijs geeft een hele andere ervaring dan op ijs bij een ijsbaan. Ben je zelfverzekerd genoeg en heb je bovenstaande tips opgevolgd? Ga dan eerst dicht bij huis op natuurijs schaatsen voordat je de grote plassen en afstanden gaat afleggen.

De gouden tip van Rintje

Eén gouden tip is lastig op te noemen, want ‘De Beer van Lemmer’ kan uren volpraten over schaatsen. Een tip dat iedereen op kan volgen is om tijdens het schaatsen op natuurijs te gaan schaatsen met mensen van hetzelfde niveau. Het is belangrijk dat je bij elkaar blijft en op elkaar let. Als iemand bijvoorbeeld vooruit schaatst, kan je niet meer op elkaar letten. Daarbij is het natuurlijk een stuk gezelliger om bij elkaar te blijven als je recreatief gaat schaatsen.

Al ruim 70 jaar biedt Van Dal stijlvolle mannenmode aan voor de moderne man. Deze rubriek belicht alles wat met kleuren, materialen en de nieuwste trends te maken heeft. Zo ontdekt u alles wat u over stijlvolle mannenmode moet weten!
Geschreven door: Van Dal mannenmode

Categorie: Mannendingen

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: