Home » Eropuit » Tips voor het wandelen met kleinkinderen
Tips voor het wandelen met kleinkinderen

Een dag weg met je kleinkinderen is erg gezellig. Soms hebben kinderen net wat meer ondersteuning nodig, bijvoorbeeld tijdens het wandelen. Er zijn tegenwoordig veel wandelingen die je prima met kleine koters kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de kabouterwandeling in het Mastbos. Er zijn verschillende manieren om een wandeling een echt avontuur te maken voor jou én de kinderen. Van Dal heeft alvast wat stappen gezet om je de volgende tips voor te schotelen.

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Neem een pauze

Het is belangrijk dat je voldoende pauzes inlast. Het is dan natuurlijk wel zo leuk om te pauzeren op een plek waar iets te beleven is. Drink of eet even iets in de pauze om zo weer genoeg energie te hebben om door te wandelen. Het is dus wel verstandig om net wat meer tijd in te calculeren dan dat je normaal zou doen. Als je bijvoorbeeld 5 kilometer zou gaan wandelen, is het verstandig om rekening te houden met een tijd van ongeveer twee uur, wat normaal in een uur gelopen kan worden.

Eten en drinken

Er is geen ouder die het niet heeft meegemaakt: de kinderen krijgen honger. Je wilt dat geblèr wel voor zijn, want dat maakt jouw wandeling ook wat aangenamer. Neem eten en drinken mee. Een kind heeft een andere energieverhouding dan een volwassene. Ook zijn kinderen net wat gevoeliger voor warmte en dan is jezelf hydrateren enorm belangrijk. Ga je tegen lunchtijd wandelen? Neem je picknickkleed mee, want wat is er nou leuker dan in de natuur je middageten te nuttigen? Precies, helemaal niets!

Bron foto: Unsplash.com

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Goede schoenen, comfortabele kleding en veiligheid

Net zoals dat je zelf goede gympen aan moet doen is het ook belangrijk dat de kinderen goed schoeisel dragen. Dit voorkomt halverwege stoppen vanwege bijvoorbeeld pijnlijke voeten, om nog maar over blaren te zwijgen. Als je zo af en toe eens gaat wandelen zijn stevige sneakers prima, maar als je vaak met de kinderen wandelt is het wel zo verstandig  om goede wandelschoenen aan te schaffen. Deze kunnen natuurlijk ook gebruikt worden op vakantie of in de dagelijkse routine. Ga je wandelen met slecht weer? Neem regenlaarzen mee. Verder is comfortabele kleding onmisbaar. Bij warm weer is luchtige en losse kleding erg fijn. Bij koud weer kleed je ze aan in een dikke trui met comfortabele jeans. Meerdere lagen zijn erg handig, want het lichaam blijft waar en er kan indien nodig iets uit als het te warm wordt.

Veiligheid spreekt voor zich. Houd de kinderen aan de hand bij gevaarlijke paden of in de stad waar veel auto’s rijden. Zorg dat je zelf aan de kant van de weg loopt en de kinderen rechts daarnaast. Spreek ook punten af waar jullie elkaar altijd weer tegemoet kunnen komen mochten jullie elkaar toch kwijtraken.

Dieren spotten

Neem een verrelijker mee; zo kan je de mooiste vogels, konijnen en misschien zelfs wel herten en reeën spotten. Maak een echt avontuur van je wandeling met de kleinkinderen. Ook kan je van tevoren informatie verzamelen zodat je weet welke dieren je kan spotten in het bos. Op het strand wordt het dieren spotten net wat anders, maar ook hier zijn veel vogels aanwezig en misschien wel hele bijzondere schelpen of krabben. Gebruik een app om dieren of planten te herkennen. Zo kan iedereen zijn kennis een beetje bijspijkeren!

Bron foto: Unsplash.com

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Unsplash.com

Paddenstoelen zoeken

Tegen de herfst groeien er weer volop paddenstoelen. Hoe leuk is het om zoveel mogelijk verschillende paddenstoelen te spotten. Neem een boekje mee over paddenstoelen of zoek op internet op welke je niet mag missen tijdens de zoektocht. Laat de paddenstoelen wel lekker op hun plek staan; ze kunnen giftig zijn en bovendien zijn je erg mooi in de natuur. Ook leuk: neem een camera mee om gave close-ups van de paddenstoelen te maken!

Stadswandeling

In de stad wandelen is toch net wat anders dan in de natuur. Ook hier is het mogelijk om een avontuur te beleven met de kleinkinderen. Een korte stadswandeling met gave gebouwen en een tussenstop om even wat te drinken bij een café. Houd de kinderen aan de hand als het erg druk of verkeer te vinden is. Het is ook nog eens leerzaam. Zolang je deze tips aanhoudt, wordt de wandeling een gezellig succes!

Bron foto: Unsplash.com

Vroeger sprong ze op balken om op hoog niveau te turnen. Daarna was ze altijd met haar handen bezig om haar vader in de keuken te helpen. Sabine is een bron van creatieve energie en geeft de leukste tips op ons online magazine!
Geschreven door: Sabine Bakkum

Categorie: Eropuit

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: