Minder is meer. Dat is de basis van minimalisme alsook de filosofie voor de trotse bewoner van een tiny house. Maar wat is nou eigenlijk een tiny house? In feite is het een kleine, duurzame en vrijstaande woning van maximaal 50 m² waarbij getracht wordt elke centimeter zo goed mogelijk te benutten. Waarom mensen dat zo graag zouden willen? Wij zoeken het voor u uit!
Dus expres minder woonruimte?
Dat klopt! Het idee is dat u als bewoner een relatief minimalistische leefstijl op een tiny house nahoudt. Meestal kan men het er wel over eens zijn dat een rommelig huis nooit gewenst is. Toch is ieder huis wel gevoelig voor een vergeten krantenstapel, onopgeruimde kleding of prullaria. Daar is in de eerste plaats al mee af te rekenen door simpelweg kleiner te gaan wonen. In de tweede plaats is het vooral een manier van denken. Heeft u iets vast wat u al meer dan een jaar niet gebruikt heeft? Wellicht is het dan een niet zo heel essentieel object en kunt u het misschien zelfs weggooien. Afijn, zo zijn er natuurlijk meerdere manieren om minimalistischer te leven, maar we zoomen nu even wat meer in op de tiny houses, die steeds meer in populariteit groeien.
Wonen in een tiny house vereist een bepaalde manier van denken en leven.
Kleiner, duurzamer en betaalbaarder
Het concept van tiny houses is overgewaaid vanuit Amerika, waar tijdens de economische crisis in 2005 de huizenmarkt instortte en orkaan Katrina de woonruimtes van veel gezinnen compleet verwoestte. Veel mensen wilden daardoor een woning die betaalbaar en flexibel was, waardoor ze veelal zelf aan de slag gingen met de bouw. Vanzelf werden deze woningen zelfvoorzienend en konden ze door als ‘normale’ woning. Een tiny house kan zowel een tijdelijke als permanente functie vervullen. In het eerste geval kan het bijvoorbeeld op wielen gebouwd worden, wat tegelijk zorgt voor een mobiele vorm van leven. Het kan anderzijds dus ook voor permanent, waar het genesteld wordt in nieuwe natuur.
Tiny houses kunnen tijdelijk of permanent zijn.
Dat kan toch helemaal niet, of wel?
Veel mensen die voor het eerst over tiny houses horen, zijn nog niet direct overtuigd. ‘Dat kan toch helemaal niet?’ Dat blijkt dus absoluut wel te kunnen, mits de indeling slim afgestemd wordt. De slaapkamer bevindt zich vaak op de vide die te bereiken is via een trap die tegelijkertijd als kast of opbergruimte dient. Tafels en stoelen zijn vaak inklapbaar of in ruimtes in te passen. Water uit de wastafel wordt meestal hergebruikt in het toilet.
Keukens zijn niet uitgebreider dan nodig en alle andere meubels worden slim gekozen om een vrije en ongedwongen leefstijl te realiseren. De kosten van het bouwen van een tiny house bedragen gemiddeld tussen de €0 en €100.000. De reden hiervoor is dat de ene bewoner kiest voor gerecyclede materialen, waar de ander graag alles puntgaaf verzorgt met nieuwe materialen. In verhouding vallen de maandelijkse kosten enorm mee, dus is het mogelijk om voor weinig geld een hele unieke woning te genieten.
Heeft u al zin om zelf eens een tiny house te bekijken? Nederland, België en Duitsland hebben elk verscheidene vakantiewoningen en zelfs tiny house dorpjes op mooie natuurplekken gesitueerd staan. Ideaal om tijdens een kleine vakantie op de proef te nemen. Zoek eens rond op het internet naar ‘hutje op de hei’, ‘knus huisje aan zee’ of ‘container op de Veluwe’ en ontdek wat er allemaal al is!