Home » Stijlvolle mode » Stijlvolle mode | Duurzame kleding
Stijlvolle mode | Duurzame kleding

In een wereld waarin steeds meer verduurzaamt kan kleding niet uitblijven. Van oudsher worden duurzaamheid en kleding niet zo snel in één zin benoemd, maar wij brengen daar graag verandering in aan. Wat is duurzame kleding en hoe kan jij zelf duurzaam omgaan met jouw kleding? Dat leggen wij je hier uit!

Wat is duurzame kleding?

Simpel gezegd verstaan we onder duurzame kleding de kleding die erg lang mee gaat en op een verantwoorde manier gemaakt wordt. Daarbij hangt duurzaamheid in kleding ook af van het productieproces, het materiaal, de trends en meer. Hier hangt overigens letterlijk en figuurlijk een prijskaartje aan. Duurzame kleding is over het algemeen duurder en soms gaan duurzame materialen niet samen met een duurzaam productieproces. Gelukkig kun je met onderstaande tips duurzaam omgaan met jouw kleding.

Een duurzaam productieproces

Veel gekochte kledingstukken hebben al voordat jij deze draagt meer van de wereld gezien dan jijzelf. Dit kan verholpen worden door kleding in te kopen of te laten produceren bij leveranciers binnen Europa. Hoe dichter bij huis ingekocht wordt, hoe dichter bij huis geproduceerd wordt. Wat vaak vergeten wordt zijn de arbeidsomstandigheden waarin kleding geproduceerd wordt. Hoe slechter er met werknemers omgegaan wordt, hoe minder duurzaam de kleding. Daarom zijn Van Dal en al zijn leveranciers en modeagenturen aangesloten bij het BSCI-keurmerk. Dit keurmerk heeft het doel om verantwoord en eerlijk om te gaan met zijn werknemers en staat voor een eerlijke handel, zowel in de industrie als bij eindverkopers.

Olympisch stadion

Bron foto: Van Dal mannenmode

Koop tijdloze kleding

Jezelf inpakken in de nieuwste mode en trends kan ook op een duurzame manier. Kies bijvoorbeeld voor een trendy, nieuwe trui of vest met daarbij een tijdloze jeans. Koop een van onze elegante, kwalitatieve jassen om de hele winter aan te kunnen en kies voor bewuste materiaalsoorten bij het bestellen van jouw kleding.

Ga voor duurzame stoffen

De meest eenvoudige manier om duurzame kleding te bemachtigen is door op te letten in de materiaalsoorten. De ene stof is duurzamer dan de andere. Ook bestaan er van bepaalde stoffen meer en minder duurzame varianten. Zo zijn natuurlijke stoffen zoals katoen en wol al duurzaam, maar linnen, lyocell en viscose net zo goed. Ook minder duurzame stoffen kunnen duurzaam zijn. Producten gemaakt van bijvoorbeeld polyester zitten in een minder duurzaam productieproces, maar polyesterproducten gaan érg lang mee. 

Katoen

Hoewel katoen van een plant komt en erg lang mee gaat, is katoen op zichzelf niet al te duurzaam in het productieproces. Er is namelijk veel water nodig om een katoenen kledingstuk te produceren en er worden gemodificeerde stoffen gebruikt in het groeiproces. Kies daarom voor duurzaam of biologisch katoen. Hier worden géén synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat goed is voor de biodiversiteit.

Olympisch stadion

Bron foto: Van Dal mannenmode

Bron foto: Van Dal mannenmode

Wol

Dit natuurlijke materiaal is natuurlijk afkomstig van schapen. Wol is temperatuur regulerend, zacht en waterafstotend. Daarom wordt van dit materiaal vaak een trui of muts gemaakt voor de winter. Zo hoef je natuurlijk minder snel de verwarming aan te zetten. Wollen kleding is daarbij biologisch afbreekbaar, maar gaat het wel lang mee.

Linnen, lyocell & viscose

Zowel linnen, lyocell als viscose zijn natuurlijke materialen, afkomstig van planten. Linnen wordt gemaakt van Vlas wat gehaald wordt uit de vlasfamilie plant Linaceae. Lyocell en viscose worden gemaakt van vezels afkomstig uit houtpulp. Deze materialen hebben een zijdeachtige glans en voelt zacht en soepel aan.

Ga duurzaam om met kleding

Juist doordat duurzame kleding van veel aspecten afhankelijk is, zijn er ook verschillende manieren van duurzaam omgaan met jouw kleding. Let te allen tijde op de wasvoorschriften, was jouw kleding op de eco-stand en laat kleding vaker ‘in de lucht’ drogen. Daarbij zijn er verschillende tips om kleding te recyclen. In dit artikel lees je meer over het recyclen van jouw kleding.

Olympisch stadion

Bron foto: Van Dal mannenmode

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Stijlvolle mode

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: