Home » Stijlvolle mode » Stijlvolle mode | Capsule Wardrobe
Stijlvolle mode | Capsule Wardrobe

Een goedgevulde kledingkast hebben waarbij je iedere dag wat nieuws draagt is de droom van veel mensen. Dit kan erg in de prijzen lopen en in veel gevallen draag je maar een kwart van wat je daadwerkelijk in je kast hebt hangen. Maak daarom kennis met het fenomeen: Capsule Wardrobe. Waarbij jij op een duurzame manier omgaat met jouw kleding. Maar wat is Capsule Wardrobe en hoe richt jij jouw kledingsets zo in? Dat lees je hier! 

Wat is Capsule Wardrobe?

Duurzaamheid ontmoet minimalisme. Dat is het doel van Capsule Wardrobe. Hierbij heb je een klein aantal kledingstukken die allemaal met elkaar gecombineerd kunnen worden. Het sleutelwoord voor dit concept is tijdloos. Je hebt een aantal tijdloze basisstukken in jouw kast hangen en daarbij kleurrijke trendstukken om jouw kledingset af te toppen. Dit plan is rond het jaar 1970 bedacht door een Engelse boetiekeigenaresse. Deze Londense kledingadviseuse bedacht een kledingcollectie waarbij alle items met elkaar gecombineerd konden worden. Wat uniek!

Olympische Spelen Logo

Bron foto: Van Dal mannenmode

Wat zijn de voordelen van Capsule Wardrobe?

Je denkt wellicht, hoe kan minimalisme in mijn kleding voordelen hebben? Allereerst hoef je minder beslissingen te nemen, wat meer tijd oplevert en je behoudt overzicht. Je trekt met gemak een willekeurige broek, gecombineerd met een lukraak uitgekozen vest aan en je loopt er trendy bij. Je bespaard overigens geld omdat je minder vaak een miskoop doet en minder vaak op pad gaat voor nieuwe kleding. Daarnaast ben je duurzamer bezig omdat jouw impact in het kledingproductieproces afneemt.

Hoe doe jij mee aan dit concept?

37 kledingstukken is het magische getal omtrent Capsule Wardrobe. Dit is voor mannen ingedeeld in broeken, T-shirts, truien, vesten, jassen en schoenen. Vrouwen hebben hier nog rokjes en jurken bij. Dit kan voor een man natuurlijk vervangen worden door overhemden en colberts. Ondergoed, sokken, sportkleding, pyjama’s, e.d. tellen hier niet bij mee. Let wel; 37 kledingstukken is een leidraad. Het mogen er natuurlijk iets meer of minder zijn. Maar met 37 stukken kan jij al gauw zo’n 80 combinaties maken. Ben je toch weer bijna 3 maanden verder.

Stap 1: ruim jouw garderobe op

Maak een selectie van kledingstukken die je absoluut niet weg wilt doen en van kleding waarbij je (misschien wel letterlijk) denkt “Hier ben ik uitgegroeid”. Aan de hand daarvan kan je selecties maken op bijvoorbeeld seizoen, zakelijk/vrijetijd of welke mogelijke indeling je kan bedenken.

Bron foto: Unsplash.com

Stap 2: Indelen

Aan de hand van jouw gemaakte selecties kan je kleding combineren. Het is belangrijk dat jouw uitgekozen kleding gemakkelijk met elkaar gecombineerd kan worden. Voor de indeling kan je het volgende aanhouden: Zorg dat je zeker drie broeken in jouw kast hebt hangen; een lichte jeans, een donkere jeans en een stoffen broek, bijvoorbeeld een pantalon of chino. Kies een neutraal gekleurd vest dat overal op gedragen kan worden, bijvoorbeeld zwart, grijs of donkerblauw en vier T-shirts, truien en overhemden dat bij bovengenoemde items past.

Bron foto: Unsplash.com

Stap 3: Jouw garderobe aanvullen

Nu je jouw garderobe hebt opgeruimd en jouw basisartikelen hebt uitgezocht, kan je wat extra kleur aan jouw garderobe toevoegen. Kies bijvoorbeeld voor een tijdloze trui of overhemd. Strepen en effen truien gaan nooit uit de mode en deze kan je gemakkelijk combineren. Kies daarbij een elegante winter- of zomerjas dat naadloos aansluit op jouw smaak en maak jouw Capsule Wardrobe af met fijne sneakers of stijlvolle schoenen. Wil je een extra broeken toevoegen in jouw kledingkast? Lees ons artikel ‘Dit is elke type broek uitgelegd’ om de beste keus te maken!

Bron foto: Van Dal mannenmode

Van Dal helpt bij jouw kledingkeuze

Of je nou aan het fenomeen Capsule Wardrobe doet of je wilt jouw kast zo vol mogelijk hebben hangen, kies in ieder geval voor tijdloze kleding. Van Dal stemt zowel zijn basis- als seizoenscollectie af op jouw wensen en we zorgen er samen voor dat jouw kledingset kwalitatief lang mee gaat. Schroom je niet om langs onze winkels te komen waar onze verkoopadviseurs voor je klaarstaan met een verse kop koffie, thee en de nieuwste collectie.

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Stijlvolle mode

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: