Home » Eropuit » Stedelijk Museum Breda
Stedelijk Museum Breda

Wil jij het erfgoed van Breda ontdekken? Bezoek dan eens het Stedelijk Museum Breda! In het Stedelijk Museum vind je namelijk een interessante collectie die de eeuwenoude Bredase historie en kunst in beeld brengt. Ontdek de adembenemende exposities die door de ruime openingstijden gemakkelijk te bezoeken zijn; de ideale dagbesteding! De entree van het Stedelijk Museum Breda bevindt zich aan de Boschstraat, net voorbij Stadspark Valkenburg. Wil je alvast de sfeer van dit museum proeven? Scroll dan eens door de Instagrampagina van het Stedelijk Museum Breda!

Adres

Boschstraat 22
4811 GH Breda

Kunst & Cultuur

Schilderkunst
Beeldende kunst

Aantal personen

1-6 personen

Parkeergelegenheid

Beyerd – Vlaszak
Chassé Parking

Bezoektijd

1-2 uur

Het Jenevermuseum

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

De geschiedenis

De geschiedenis van het Stedelijk Museum Breda gaat terug tot het jaar 1246! In deze tijd werd het pand, waarin we vandaag de dag het museum vinden, gebruikt als een gasthuiscomplex. Het Gasthuiscomplex werd gebruikt om arme reizigers en pelgrims onder te brengen. Daarnaast konden geestelijk of lichamelijk zieke inwoners hier terecht voor verzorging. Ten tijde van de pestuitbraak werden de zogeheten pestlijders ondergebracht in het Gasthuiscomplex.

Naarmate de jaren vorderen wordt het gasthuis steeds vaker gebruikt als verzorgingshuis, waardoor men het vanaf 1798 officieel als het Oudemannenhuis aanduidt. Vanaf 1900 besluit de overheid zich actiever in te zetten voor ouderenzorg. Hierdoor nam de belangstelling voor het Oudemannenhuis af. In het jaar 1953 verhuisden zelfs de laatste mannen uit het Oudemannenhuis. Hierna wordt het pand omgedoopt tot cultureel centrum De Beyerd. In 2008 dient het pand als het Graphic Design Museum. In 2017 opent in dit historische pand de huidige bewoner zijn deuren; het Stedelijk Museum Breda.

1246

Eerste vermelding van het Gasthuis

1798

Gasthuiscomplex verandert in het Oudemannenhuis

2008

Opening Graphic Design Museum

2017

Opening Stedelijk Museum Breda

Over het museum

Sinds de opening van het Stedelijk Museum in 2017 behoort dit museum bij de absolute hoogtepunten van Breda. Je vindt hier verschillende exposities en collecties die jou door de eeuwenoude geschiedenis van Breda meenemen. Naast geschiedenis bewonder je in dit museum verschillende kunstwerken van bekende en minder bekende Bredase kunstenaars. Ook opmerkelijk: je treft er bijzondere objecten zoals oude vaten, hoofdpijnpoeder en haast antieke Hansaplast pleisters. Het Stedelijk Museum is niet erg groot, waardoor je in een korte tijd enorm veel opdoet over de stad. In het museum zijn er ook veel doorkijken, waardoor de inmiddels moderne binnenstad samen met jou doordendert.

Bron foto: Iconick

450 jaar kunst en geschiedenis

Ontdek de stad Breda en zijn rijke geschiedenis vanuit verschillende perspectieven. De verschillende kunstwerken in deze collectie laten je elk kennismaken met andere aspecten van Breda.

Bron foto: Iconick

NEXT

Project NEXT is een speciaal gedeelte in het Stedelijk Museum Breda dat gratis te bezoeken is. Project NEXT is een samenwerking van maatschappelijke en culturele organisaties en verenigingen waarin kunstenaars uit Breda een podium gegeven wordt.

Bron foto: Iconick

Trix en Max verhalentour

De Trix en Max verhalentour is een speciale audiotour voor families. In deze tour word je door de koninginnen van het Stedelijk Museum – Trix en Max – rondgeleid door de historische collecties en exposities van het museum!

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Bezoek ook Van Dal mannenmode in Breda

Overnacht in Stadshotel De Klok

Bezoek Kasteel Bouvigne

Volop eet- en drinkmogelijkheden

Winkelen in het winkelhart

In de omgeving van het Stedelijk Museum is er genoeg te doen! Breng een bezoek aan het Begijnhof of laat je verbazen door de innovatieve 3sec.gallery. Wil je weten wat je nog meer kan doen in Breda? Lees dan door met ons artikel wat is er te doen in Breda! Daarna wip je even langs bij onze geezllige winkel in Breda en bemachtig je de mooiste mannenmode onder het genot van vers gezette koffie. Tot binnenkort in Breda!

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

Bron foto: Iconick

De onbetwiste expert op het gebied van mannendingen is Thijs. Of het nou gaat om aangename auto’s, gave gadgets of tips voor een uitstekend uiterlijk: Thijs is van alle markten thuis!
Geschreven door: Thijs

Categorie: Breda | Musea en uitjes | Eropuit | Stedengids

Deel dit artikel op:

Dit is ook interessant: